Închide

Mini-festival cu premii în cadrul TIFF: cum se vede lupta „anti-corupție”, prin lentila tinerilor

ActualitateFestivalFilmTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mai 31, 2015 1 442

Ce se întâmplă când liceenii sau cineaștii amatori primesc tema „anticorupție”? În program de TIFF sunt premiate 3 scurt-metraje care predau lecția cu „șpaga e rea”. Mai precis: Asociația Pro Democrația, Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne și Fundația Hanns Seidel România au organizat un mic festival de film „anti-corupție”. În cadrul proiectului, inclus în agendă TIFF, au fost premiate sâmbătă 3 scurt-metraje realizate de amatori, al cărui subiect central este prevenirea și lupta împotriva corupției.

Demersul va continua și anul viitor, a precizat Iuliana Iliescu, manager de proiect-pilot. „Am vrut să vedem cum este perceput acest subiect, mai ales de către cei tineri”, spune Iliescu. „Să faci mese rotunde e simplu. Să faci film nu e așa simplu. Nu suntem în Scandinavia unde există o educație vizuală, unde copiii cresc cu film”, spune directorul TIFF și regizorul „De ce eu?” Tudor Giurgiu, după proiecțiile celor trei filme premiate în concurs. „Noi suntem în mare măsură o generație compromisă, într-un anume fel, în ceea ce privește zona aceasta a luptei anti-corupție. Am crescut cu mentalitatea „dacă dai primești”, dar tinerii au o șansă de a face societatea așa cum trebuie”, susține Sarmizia Fetcu, Direcția Generală Anticorupție.

 

De la Fantoma Trecutului, la Lumea în care am vrea să trăim. Cu Sweet Dreams

Un copil motivat cu bani de tată ca să renunțe la calculator ori ca să meargă după o pâine devine, la vârsta matură, victima unui medic incompetent. Pe acesta din urmă el însuși îl încurajase, amical, să își ia examenele pe șpăgi. E „Fantoma Trecutului” care, didactic, te învață că… nu e bine să dai șpagă. „Am încercat să expunem mici variante de corupție întâlnite zi de zi”, spun cei din echipă, cu o încurajare la acțiune, chiar dacă ne credem mici în jocul mare. E legea „pionului care dă șah mat la rege”, susține tânăra echipă. În Sweet Dreams, un elev apelează la numărul cu 0800 ca să denunțe acțiuni de corupție la el în școală (printre personajele negative: profa care ia bani ca să-și promoveze elevii). „Am văzut la TV multe cazuri cu șpăgi pentru bac”, explică reprezentantul echipei. Cel de-al treilea film, cel care a luat marele premiu, spune prin colaje cu omuleți și simboluri de pungi cu bani ori de dolari, lecția cu „e rău să dai șpagă”. Pentru realizarea proiectului câștigător s-a implicat o echipă de liceeni – media de vârstă a fost 16 ani, a precizat profesorul Constantin Aciobăniței de la Piatra Neamț. Tema colajelor a fost inspirată de Aliyah DaDa, al Oanei Giurgiu. „Cred că ei vor face ca lucrurile să fie mult mai bune”, spune profesorul, încrezător în noua generație. Cât despre prima vizită de TIFF, să fii spectator în Piața Unirii, la filme în aer liber, nu e o provocare foarte dură, pentru oaspeții de la Piatra Neamț. „La noi e un cinematograf rămas în starea de dinainte de ’90. Acolo te duci cu păturica după tine”, ne împărășește profesorul.

În competiție au fost înscrise 50 de filme, dintre care 10 au prins „lista scurtă” a finaliștilor, iar trei dintre ele au luat și premii. Constantin Aciobăniței a luat premiul 1 pentru Lumea în care am vrea să trăim (Piatra Neamț), locul II e ocupat de echipa lui Teodor Manolache de la Brăila cu Fantoma Trecutului, iar premiul III a mers spre Aurelian Nistor, cu Sweet Dreams (Giurgiu).

Filmele pot fi văzute AICI

 

Sursa foto: Pro Democratia

Sursa foto: Pro Democratia

 

Tudor Giurgiu: „Sunt mulți oameni care se simt singuri

După o campanie care a dus „De ce eu?” (film inspirat din cazul procurorului Cristian Panait) în întreaga țară, regizorul Tudor Giurgiu spune că se conturează acum un plan post-proiect. Ceea cea am văzut și după vizitele prin țară este că dacă vrei să vezi un rezultat pe moment, cuantificabil înt-o lună, două, trei nu o să îl ai. Cu cât repeți mesajele și cu cât se creează reflexul în mintea puștilor că ei trebuie să funcționeze altfel, cu atât e mai bine. Eu cred că orice astfel de acțiuni ajută”, spune, după momentul cu premii pentru tineri, Tudor Giurgiu, pentru Actualdecluj.ro. „Concluzia mea este că sunt mulți oameni care se simt singuri. Și mă tot gândesc, după ceea ce am văzut în țară, ce pot să fac. Am în cap o idee, să fac o „linie”, să lansăm un proiect, iar ideea ar fi de a face 2-3 documentare pe an (legate de tema anti-corupție, n.red.). Iar pentru asta să fac fund-raising pe la sponsori, la oameni influenți, pentru a se realiza aceste documentare cu oameni care vor să schimbe ceva în interiorul domeniilor lor. Sunt enorm de mulți și le e frică să iasă în față. Da, sigur: spui, vorbești, se fac dezbateri, dar te duci într-un oraș mic și vezi cum omul e prins într-un sistem în care nu cutezi să vorbești, să faci ceva. În România nu e ușor. Întrebarea pe care am primit-o în fiecare oraș, după proiecții a fost: nu vi-a fost frică? Ce mare chestie? Noi chiar nu am avut o astfel de problemă. Dar oamenii așa văd lucrurile, încă e senzația asta de neîncredere că tu, ca cetățean poți să faci ceva. E ideea că dacă te pui contra unei autorități nu ai șanse să reușești”, sintetizează regizorul.

Festivalul „anti-corupție

Asociația Pro Democrația, Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne și Fundația Hanns Seidel România și Flanco au organizat un mic festival de film „anti-corupție”, parte a proiectului cu tema „Educaţie anticorupție prin film”. În cadrul acestuia, în program de TIFF, au fost premite 3 scurt-metraje realizate de amatori, al cărui subiect central este prevenirea și lupta împotriva corupției. Promotorii proiectului au încheiat un parteneriat instituțional cu TIFF în cadrul căruia s-a desfășurat sâmbătă activitatea de premiere a celor mai bune filme de scurt-metraj, precum și dezbaterea filmelor pentru aprofundarea mesajului.

Dezbaterile vor avea loc în perioada 31 mai – 7 iunie, în intervalul orar 14.00 – 16.00, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, cortul TIFF Lounge, și vor fi moderate de reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor publice la nivel local.

„Proiectul îşi propune să participe la promovarea transparenţei, integrităţii, responsabilităţii şi bunei guvernări prin atingerea a trei dimensiuni ale prevenirii corupţiei: informarea privind efectele negative ale corupţiei, încurajarea unei atitudini de intoleranţă şi stimularea celor afectaţi în semnalarea cazurilor de corupţie către organele competente. Toate aceste dimensiuni au în vedere, în plus, o acţiune orientată spre viitor, pentru că se adresează în primul rând tinerilor, care sunt încurajaţi să ia atitudine împotriva corupţiei ca cetăţeni activi, dezvoltându-se astfel societatea civilă românească în sens larg”, explică inițiatorii proiectului.

Acțiunile proiectului au constat în organizarea unor seminarii de informare în liceele și universitățile din cele 41 de județe din țară și Municipiul București, campania de promovare și înscriere în competiția de filme de scurt-metraj, organizarea de dezbateri – discuțiile se vor axa pe subiectul filmelor câștigătoare cu scopul de a înțelege mai bine mesajul și acțiunea filmului. Principala acțiune a proiectului a fost organizarea competiţei de filme de scurt-metraj adresată deopotrivă cineaştilor amatori și profesioniştilor din România.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.