Sportul, între necesitate și entertainment. Cât de „competitiv” este noul proiect Iulius?
ActualitateAdministrațieSocialTop News by Actual de Cluj - iul. 29, 2024 0 154
Orașele de mâine trebuie să țină pasul cu schimbările din societate și cu nevoia oamenilor de a avea o calitate superioară a vieții, astfel că urbaniștii și arhitecții au misiunea tot mai dificilă de a le modela pe măsura așteptărilor comunității. Pe baza acestor premise, proiectele mixed-use au devenit tot mai relevante, tocmai pentru că au capacitatea de a se adapta acestei evoluții. În jurul lor se creează comunități dinamice, pentru că sunt locuri active și interconectate, unde vizitatorii se pot bucura de o varietate de activități. Și dacă în mod tradițional aceste dezvoltări includ restaurante, magazine, spații office, hotel, apartamente, grădini urbane și funcțiuni publice, s-a constat că există nevoia unei noi adaptări. Astfel, la Cluj-Napoca, proiectul de reconversie urbană de pe fosta platformă Carbochim va include și zone culturale, precum un viitor centru independent dedicat artelor performative, un auditorium ce va găzdui reprezentații ale unor companii de teatru independente și de stat din Cluj, precum și alte tipuri de evenimente de divertisment, un hub medical, dar și facilități sportive.
Acestea din urmă vor fi destinate preponderent sportului amator practicat în aer liber, clujenii fiind adepții unui stil de viață sănătos ce include mișcarea. Va fi vorba despre echipamente destinate sportului individual, care implică forța sau propria greutate, dar și facilități pentru sporturi de echipă, iar serviciile fie vor fi gratuite, fie oferite de către operatori specializați. „Toate proiectele nostre au o componentă dedicată practicării sporturilor, iar cel pe care îl propunem la Cluj, pe fosta platformă industrială a Carbochim, nu face excepție. Fie că vorbim despre săli de fitness sau de kineto, de infrastructură specializată accesibilă în aer liber, dar și de spații care permit mișcare în cadrul natural al parcului sau piste pentru cei care preferă ciclismul, ne dorim ca noul proiect să le ofere iubitorilor de sport contextele optime pentru a asigura o mai bună calitate a vieții lor. În completare vine varietatea de competiții pe care le găzduim sau organizăm periodic, de la cele dedicate sporturilor de echipă, până la cele ce presupun diferite exerciții”, a spus Sorin Guttman, managerul noului proiect, într-un răspuns privind funcțiunile integrate.
De asemenea, pe lângă faptul că iubitorii de mișcare vor putea face sport în diverse moduri, în proiect vor exista și peste 5 hectare de spații verzi amenajate, ce vor include alei de promenadă, un cadru natural ideal pentru alergare. De altfel, de exemplu, facilități pentru practicarea sporturilor, la o scară mai mică, există și în Iulius Parc, acolo unde în fiecare vară sunt găzduite și acest gen de evenimente, unul dintre acestea fiind singurul triatlon de mindfulness din lume, ce include yoga, fitness și meditație – Wanderlust 108 – care a fost organizat aici vara trecută și a adunat sute de participanți.
Tot în proiectele mixed-use ale companiei IULIUS – care-l dezvoltă și pe cel de pe fosta platformă Carbochim – din Iași și Timișoara, se organizează turnee de baschet pentru tineri, precum cel de la Iulius Mall Iași, ce a reunit 300 de jucători; festivaluri urbane ale sporturilor, ca Urban Playfield, ce este destinat întregii familii și care include badminton, șah, tenis, escaladă, biliard, minifotbal, volei, baschet, X și 0, crossnet volleyball și You Fo (un sport ce combină frisbee și crose), ce vor avea loc la Iulius Town Timișoara și Palas Iași sau competiții de alergare în Iulius Gardens Timișoara. Competiții de baschet, scrimă, sporturi de contact, evenimente de fitness sunt printre acțiunile pe care le-au găzduit proiectele IULIUS. Focusul dezvoltatorului pentru un stil de viață activ și sănătos, petrecut în mare parte în natură, fiind susținut de aceste investiții.
Totodată, noul proiect va aduce orașului Cluj-Napoca și 3,2 km de piste noi pentru biciclete, atât în parc, cât și pe străzile modernizate din jurul proiectului, ciclismul sau plimbările pe două roți fiind o formă de mișcare preferată de tot mai mulți clujeni. Astfel, grupul Iulius își continuă preocuparea de a dezvolta infrastructură pentru mobilitatea alternativă, direcție pe care a împlementat-o în proiectele de regenerare urbană realizate până acum și pe care continuă să o dezvolte în noile investiții propuse.