Închide

Spitalul din România cu cel mai ridicat grad de vindecare în privința Covid. Aproape 99% dintre pacienți au supraviețuit. Managerul, la un an de la primul caz: „Ne așteptăm la un nou val în martie-aprilie. Terapiile intensive de la noi sunt ocupate, suntem asaltați din toate părțile”

SănătateTop News by Catalin Suciu - mart. 01, 2021 0 1663

Peste 9780 de persoane au trecut prin Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca de la debutul pandemiei. Primul caz oficial descoperit la Cluj a fost pe data de 28 februarie 2020, în urmă cu un an. Procentul celor care s-au vindecat este de aproape 99%. Cele două secții de Terapie Intensivă amenajate aici sunt pline în continuare și există solicitări de peste tot pentru alte locuri.

Stăm de vorbă cu managerul Spitalului de Boli Infecțioase, Ioan Mureșan.

„Dacă mă gândesc retrospectiv și analizez ultimul an, de la primul caz din SCBI, aș putea spune că am avut un examen foarte dificil, dar pe care l-am trecut cu brio. Urmează și altele. Anul trecut pe vremea asta ne uitam cu groază la ce se întâmplă în China, în Italia și am pregătit spitalul pentru ce este mai rău, ne-am pregătit pentru ce este mai rău. A fost foarte rău, dar nu atât încât să nu gestionăm situația. Era o panică generală la vremea respectivă. Era panică peste tot”, spune pentru g4media.ro managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj.

Cifrele unui an pandemic în spital, arată așa: 9780 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj. Din cei 9780, 160 au decedat. Procentul de supraviețuire este de 98.4%, cel mai mare din toate spitalele din România care tratează exclusiv cazuri Covid în ultimul an.

Aici funcționează și două secții de Terapie Intensivă pentru cazurile severe, unde e nevoie de intubație și ventilație mecanice. Dar procentul ridicat de supraviețuire are și o altă explicație. Secțiile de zi din spital sunt dotate toate cu instalații de oxigen. Un pacient care se află în stare proastă, cu saturația scăzută, evită în multe cazuri drumul spre Terapie Intensivă, fiindcă primește oxigen în salon.

„Este vorba, practic, de pre-terapie intensivă. Toate secțiile funcționează la noi ca pre-terapie, astfel încât pacientul ajunge mai greu într-o situație în care nu se mai poate face mare lucru. În felul acesta mai eliberăm câte un pat și din Terapie Intensivă, unde cererea este foarte mare. Un pacient care e stabilizat, care are o evoluție bună pe TI, e mutat în secțiile celalate, pe pre-terapie, unde primește oxigen în continuare, dar patul din Terapie Intensivă rămâne liber și putem ajuta pe altcineva, fiindcă e nevoie constantă de locuri pe Terapie. Un pat liber se ocupă imediat”,  adaugă managerul spitalului.

Cea mai dificilă perioadă, spune el, a fost în luna aprilie, anul trecut, când spitalul începuse să proceseze teste RT-PCR.

„Toată lumea ne asalta și nu făceam față. În aprilie doar aici se făceau teste, dar admit că nu făceam față. A fost un moment în care ne-am simțit depășiți. Apoi am adus un alt aparat, s-au deschis și alte spitale și lucrurile s-au stabilizat. Presiunea este în continuare pe secțiile de Terapie Intensivă. Suntem asaltați de peste tot, din toată țara, din județele învecinate, de peste tot. Avem încă multe de făcut în spital.  Pandemia ne-a arătat că trebuie să ne pregătim mereu, să fim vigilienți, să fim atenți.”

La ce să ne așteptăm în lunile următoare în privința cazurilor?, l-am mai întrebat pe Mureșan.

„Am discutat cu colegii medici, vorbim mereu și ne așteptăm în martie-aprilie la al treilea val pandemic. Sper să fie, măcar, mai ușor. Ne bazăm pe vaccinare și pe dorința oamenilor de a se vaccina, e cam singura soluție acum, să nu se ajungă la spitalizare, să nu crească din nou presiunea pe sistemul medical. De februarie am profitat, am modernizat câteva secții și le-am sugerat mai multor angajați să meargă în concediu, au nevoie și medicii de concediu, e firesc. Le-am spus să se ducă acum, căci apoi nu știm ce se va întâmpla, ce ne așteaptă. Ne pregătim de al treilea val”, a mai spus Ioan Mureșan.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare