Închide

Spitalul de Recuperare, singurul de acest profil din Transilvania, reintră în linia COVID! Își păstrează o secție deschisă unde lista de așteptare a pacienților depășește un an

ActualitateSănătateTop News by Catalin Suciu - iul. 31, 2020 0 487

Spitalul de Recuperare din Cluj, singurul de acest profil din Transilvania, va fi transformat din nou în spital Covid, asta fiind varianta pe care autoritățile locale au stabilit-o. Din 5 august, Spitalul va primi pacienți infectați cu Sars-Cov-2.

În toată România mai există un singur centru similar, la Iași.

Cazurile de Covid-19 continuă să crească la Cluj.

În ultimele săptămâni, spitalul abia reintrase în linia obișnuită de tratament. Numărul tot mai mare de cazuri din Cluj i-a pus în dificultate pe medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și de la cel de  Pneumoftiziologie, singurele unități rămase să trateze pacienți infectați cu Coronavirus. Ambele funcționează la capacitate maximă. Medicii sunt epuizați din cauza volumului mare de muncă.

De altfel, la începutul săptămânii a fost nevoie ca SCBI să deschidă o nouă secție de Anestezie și Terapie Intensivă, fiindcă nu mai erau locuri.

Spitalul de Recuperare are zilnic, potrivit datelor furnizate de unitatea spitalictească, peste 160 de pacienți. Funcționează la 50% din capacitate, fiindcă se respectă măsurile epidemiologice legate de distanțarea dintre paturi și alte servicii.

Varianta Spitalului de Recuperare ca spital suport Covid a fost analizată din mai multe puncte de vedere de specialiștii din sănătate. Cei de acolo au experiență Covid, spitalul are circuite bine puse la punct, funcționale,  are 400 de paturi și e și aproape de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

Prefectul Mircea Abrudean, cel care conduce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care gestionează criza Covid, spune că:  „CJSU a decis ca Spitalul Clinic de Recuperare să redevină unitate medicală pentru tratarea pacienților Covid, începând cu data de 5 august, ora 8. Argumentele care au dus la aceasta decizie sunt: capacitate mare de 400 paturi în total, circuite epidemiologice funcționale, saloane cu băi proprii, experiența anterioară Covid, apropierea față de SCBI în caz de nevoie pentru transportul pacienților la secția de TI.”

Vor funcționa mai departe ambulatoriul și baza de tratament, precum și secția de Aritmologie.

„Ambulatoriul și baza de tratament vor fi păstrate pe mai departe și vor functiona, există circuite epidemiologice distincte în acest sens, astfel că nu există riscul ca unii angajati să intre în șomaj tehnic. De asemenea, secția de Aritmologie, unică în regiune, cu lista de așteptare pentru pacienți de peste 1 an, va rămâne operațională. Evoluția epidemiologică este în creștere. Deși am evitat deschiderea unui al treilea spital Covid, nu putem risca să rămânem fără locuri pentru pacienții pozitivi”, a mai spus Abrudean.

Zilnic, la Spitalul de Recuperare se află aproximativ 170 de pacienți internați. Mulți dintre aceștia vor rămâne fără servicii medicale din nou.  Dintre pacienți, aproximativ 40% provin din alte județe. Un centru similar de tratament există doar la Iași în toată România.
„Trebuie să ne gândim la toată lumea până la urmă. Dar dacă s-a luat această decizie, ne vom face treaba cu profesionalism, ca și data trecută. Am avut peste 100 de pacienți Covid, 74% dintre ei având comorbidități. Am avut persoane internate cu vârsta între 20 și 88 de ani cu evoluții favorabile. Știm ce înseamnă epidemia, suntem pregătiți în orice moment”, a declarat pentru Actual de Cluj managerul unității, Sanda Patrichi.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.