Închide

Spectaculos: Până se trezesc ardelenii, un DJ din Cluj mixează cu orchestră în Craiova

ActualitateMuzicaTop News by Mihai Prodan - sept. 18, 2015 1 2659

Până când Filarmonica din Cluj se trezește din adormire și inovează în loc să pună în scenă aceleași partituri prăfuite de 60 de ani, omoloaga sa din Craiova e mai deschisă la minte și invită un DJ clujean să performeze pe scenă, alături de orchestra Filarmonicii.
blanilla electricS-a întâmplat la începutul acestei luni, când DJ-ul clujean Angel Rusu, alias Blanilla (foto), a urcat pe scenă alături de orchestra filarmonicii din Craiova, alături de care a mixat producțiile proprii. „Sunt primul producător român care își cântă propriile piese cu o filarmonică. Sunt producții proprii 100% lansate în ultimii trei ani la diverse case de discuri din Suedia, Marea Britanie sau Grecia. Le-am ales pe cele pe care le-am considerat a fi cele mai potrivite pentru a fi interpretate de orchestră, și de acolo s-a ocupat Sabin”, spune Rusu pentru actualdecluj.ro – cu referire la Sabin Penea, cel care a condus orchestra după ce în prealabil a transcris partituri pentru fiecare instrument.

Totul a început în urmă cu trei luni, după un promo la festivalul Electric Castle (video sus), unde Blanilla a apărut pe scena Auditorium Maximum – unde, ca o coincidență, cântă Filarmonica Transilvania – alături de un cvartet de coarde. Videoclipul a ajuns și la Craiova, iar organizatorii festivalului internațional Craiova Muzicală l-au invitat pe scenă.

„Un prieten care lucrează la filarmonica din Craiova i-a arătat directorului artistic de acolo, le-a plăcut și m-au invitat să cânt cu orchestra lor de cameră”, completează Angel Rusu. L-am întrebat cum e să lucrezi cu orchestră – nu e tocmai experiența tradițională pentru un DJ. „Am avut probabil cele mai mari emoții din viața mea”, spune el. „Sunt pe scene de la 17 ani, deci sunt obișnuit, dar asta a fost ceva cu adevărat special. Știam din prima că va fi ceva inedit și extraordinar și am avut emoții cu două luni înainte. A fost o provocare mare pentru mine să încerc să performez la un nivel demn de o orchestră, unde, evident sunt muzicieni adevărați, nu autodidacți că mine – lăutar electronic, cum îmi spun eu”.

Blanilla e un obișnuit al festivalului de muzică electronică Delahoya, a cărui a 19-a ediție – ceea ce-l face cel mai vechi festival de profil din țară – tocmai s-a încheiat, weekendul trecut, în Valea Gârbăului. L-am întrebat pe Blanilla cum e publicul de la concertul cu orchestră față de cel de la Delahoya. „Evident, e diferit, e un public educat pe zona clasică a muzicii, în timp ce oamenii care vin la Delahoya sau Electric Castle au cultură pe zona de muzici electronice. însă am apreciat că au fost extrem de receptivi, curioși și au apreciat ineditul acestei colaborări”, a explicat el – deși, adaugă acesta răspunzând unei întrebări a reporterului, publicul a asistat la concert cuminte, în auditoriu. „Au stat pe scaune, dar la un moment dat unii mai tineri dansau ca la rave în spatele sălii”, spune el râzând.

Show-ul lui Blanila a avut loc în cadrul secțiunii „Alternativ” a festivalului, cu două concerte nocturne, la miezul nopții – Riot Jazz Brass Band din Marea Britanie și respectiv Angel Rusu cu formația camerală a filarmonicii „Oltenia”, sub conducerea muzicală a violonistului Sabin Penea.

Festivalul Toamna Muzicală Clujeană, ce începe la sfârșitul acestei luni, e cel mai vechi din țară, cu 49 de ediții – dar nici festivalul de la Craiova nu e cu mult mai nou: în acest an a bifat a 40-a ediție. Au venit, între alții,  dirijorii Jin Wang (China), Theo Wolters (Olanda) sau Christopher Petrie (Anglia).

 • În final: multă lume zice că DJ-ii nu-s muzicieni adevărați, că doar învârt niște butoane și mixează muzica altora. Ce le răspunzi?

Îi invit pe toți și orișicare să mixeze într-un club ce muzică vor ei să vadă dacă reușesc să distreze lume, așa cu una cu două. A mixa muzică bine e o artă, de sine stătătoare, care are o putere fenomenală la nivel global, dacă ne uităm câtă lume adună festivalurile la care „cântă” exclusiv DJ-i. Însă totuși, trebuie făcută și distincția dintre DJ și producător: producătorul își compune propriile piese, în timp ce Dj-ul, într-adevăr, mixează doar piese altora. Eu cred că e bine să le faci pe amândouă, de-asta le combin”.

 • author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  Un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare