Închide

Specie nouă de dinozaur descoperită în Transilvania

Educaţie by Actual de Cluj - nov. 26, 2019 3 323

Specie nouă de pterozaur, adică un dinozaur zburător, descoperită în Transilvania de cercetători de la cea mai mare universitate din țară, ”Babeș-Bolyai”, anunță azi instituția de învățământ. Noua specie a primit și un nume, Albadraco sau ”dragonul zburător”.

Revistă științifică Cretaceous Research a publicat de curând un articol semnat de o echipă de cercetare româno-americană compusă din Alexandru Solomon de la Muzeul Județean Mureș și Universitatea Babeș-Bolyai, Vlad Codrea de la Universitatea Babeș-Bolyai, Márton Venczel – Muzeul Țării Crișurilor și Universitatea Babeș-Bolyai și Gerald Grellet-Tinner – Conicet , Argentina, Muzeul de Istorie al Insulei Orcas, Eastsound din Statele Unite, care semnalează o nouă descoperire din Cretacicul Superior continental al României, despre care UBB spune că e ”excepțională”. ”Descoperirea se referă la o nouă reptilă zburătoare – pterozaur – de dimensiuni mari, care viețuia într-o insulă populată cu specii de dinozauri pitici”, arată UBB.
Descoperirea lui Albadraco tharmisensis, un nou gen și specie de pterozaur azhdarchid din Maastrichtianul Formațiunii de Șard, din zona sud-vestică a Bazinului Transilvaniei, în județul Alba, este ”de un interes remarcabil pentru comunitatea științifică deoarece reprezintă primul azhdarchid de dimensiuni mari descris din „Insula Hațeg””, explică universitatea. ”Mărimea sa se încadrează între cea a lui Eurazhdarcho langendorfensis (dimensiuni medii) și a formei gigantice Hatzegopteryx thambema, confirmând astfel co-existența azhdarchidaelor maastricthiene de dimensiuni medii, mari și gigantice în România. În plus, pe lângă Mistralazhdarcho maggii, Albadraco tharmisensis reprezintă a doua descriere a unui pterozaur azhdarchid de dimensiuni mari din Cretacicul tardiv al Europei. În sfârșit, acest nou taxon dovedește un ecosistem extrem de divers în Cretacicul Insulei Hațeg.
Denumirea generică derivă de la numele județului Alba, unde este localizată localitatea descoperirii și din latinescul „draco” = dragon. Denumirea speciei a fost stabilită după „Tharmis”, numele dacic al actualei Alba Iulia. În momentul de față localitatea de proveniență a fosilelor, Oarda de Jos, este parte componentă a orașului Alba Iulia.
Prezența a două fragmente de „cioc” bine conservate și a unei vertebre cervicale care revin lui Albadraco. tharmisensis este foarte interesantă deoarece semnifică prima semnalare din Europa a unui fragment de premaxilar și a unei simfize mandibulare asociate, provenite de la același individ. O serie de caractere morfologice ale premaxilarului și simfizei mandibulare observate la Albadraco tharmisensis se regăsesc și la Bakonydraco galaczi, descoperit în Ungaria, sugerând posibilitatea ca acești doi taxoni (forme biologice asemănătoare-n.red.), deși separați de o relativ îndelungată durată de timp, să aparțină unui grup distinct de azhdarchidae. Mai mult, vertebra cervicală provenită de la Albadraco  tharmisensis confirmă existența azhdarcharidelor cu gât scurt în Insula Hațeg. Nu în cele din urmă, prezența a două rânduri de foramene (deschizături-n.red.) pe fețele laterale ale premaxilarului reprezintă cea dintâi semnalare la nivel mondial, a unei astfel de specificități pentru un azhdarchid cretacic superior. Albadraco tharmisensis a făcut parte din ecosistemele terestre insulare ale arhipelagului Oceanului Tethys”, explică echipa de cercetători.

 • 3 comentarii

  1. Buna seara,

   In primul rand trebuie sa stiti ca e reptila zburatoare=pterozaur, nu dinozaur.

   In al doilea rand, ar fi frumos la imagine sa scrieti credit: Sarah Forrester (DevoantArt Id: sm_forrester) pentru ca ea a realizat reconstructia.

   Toate cele bune!

  Scrie un comentariu

  Articole similare