Închide

Specialiștii din comisia de urbanism a Consiliului Județean vor să țină construirea în frâu la limita cu municipiul Cluj-Napoca. Președintele CJ s-a declarat un susținător al introducerilor terenurilor în intravilan, în funcție de dorința oamenilor

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 08, 2022 0 943

Un proiect pentru introducerea în intravilan a unui teren de peste 3,7 hectare, situat în extravilanul localității Popești (din comuna Baciu), la limita cu municipiul Cluj-Napoca, în vederea parcelării acestuia și construirii de locuințe unifamiliale a primit aviz nefavorabil din partea comisiei de urbanism a Consiliului Județean (CJ) Cluj. Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță a arătat că o astfel de solicitare nu se justifică momentan, în condițiile în care există deja foarte mult teren neconstruit în intravilanul localității, recomandând proiectanților să își coreleze planurile cu noul Plan Urbanistic General (PUG) al comunei, care ar fi în prezent în faza de actualizare. În schimb, proiectanții au arătat că există o presiune de construire în zonă și au insistat, arătând că Primăria Baciu a declarat un astfel de proiect oportun. Președintele Alin Tișe, cel care conduce comisia de urbanism, el însuși dezvoltator imobiliar, s-a arătat un susținător al proiectului, arătând că administrația trebuie să țină cont și de dorința oamenilor, de zonele cu interes pentru constuire și de vânzările sau cumpărările de terenuri. Cu greu, a admis că, „dacă deschidem această portiță, nu vom mai putea să o închidem”.

 

Proiectul imobiliar dorit în localitatea Popești din comuna Baciu îi are ca beneficiari pe Lucian Vasile Cociș (candidat la alegerile din 2020 la Consiliul Local Baciu pe listele PMP), Rodica Cociș și alți asociați. Planul Urbanistic Zonal – aflat în faza de documentație pentru obținerea avizului de oportunitate, a fost întocmit de Cristian Rus – Birou Individual de Arhitectură și prezentat comisiei de urbanism a CJ Cluj la ședința din 27 octombrie. Potrivit arhiectului Cristian Rus, intenția este de a se introduce 4 parcele de teren situate la limita cu municipiul Cluj-Napoca, însumând 3,7 hectare (4,3 hectare cu tot cu drumurile existente) în intravilanul localității Popești în vedere parcelării și construirii de locuințe individuale. Potrivit proiectantului, se doresc parcele de 700 de metri pătrați frontul la stradă de 20 de metri pătrați pentru construirea de locuințe unifamiliale (circa 40 de locuințe). Intenția este de a se păstra traseele drumurilor existente din zonă, cu regularizarea lor, artera principală fiind propusă să fie amenajată la un profil de 10 metri, cu două fluxuri de trafic pe sens și trotuare. Prin proiect, se intenționează amenajarea și unei zone de interes public reprezentată de o grădiniță, deservită și de un spațiu verde. „Spre est, terenul se leagă de Valea Chintăului și de Centrul de Excelență în Inovare al Primăriei Cluj-Napoca”, a mai explicat proiectantul la ședința comisie de urbanism a CJ Cluj din 27 octombrie.

Proiectul a creat două tabere la urbanismul de la Județ. Una, a specialiștilor care au arătat că extinderea intravilanului nu se justifică în condițiile în care în Baciu există deja foarte mult teren în intravilan neconstruit (deci antispeculă imobiliară) și cealaltă, a cărui exponent a fost președintele CJ Cluj, Alin Tișe, el însuși dezvoltator imobiliar. Tișe s-a arătat pro dezvoltări de acest fel, arătând că localitățile trebuie să țină cont „și de dorința oamenilor de a se contrui, de vânzările și cumpărările de terenuri”.

Arhitectul șef al CJ Cluj, Claudiu Salanță a arătat proiectanților că există deja destul teren în intravilan pentru construire în Baciu dar și că reactualizarea PUG-ul comunei (la care în prezent s-ar lucra) ar trebuie să stabilească până unde se va permite construirea, mai ales că nu este rentabil pentru administrația locală să asigure utilitățile pentru alte noi zone introduse în intravilan.

De cealaltă partea, Alin Tișe a subliniat că dezvoltarea din comună a luat-o deja în altă direcție față de cele stabilite în PUG-ul comunei și a apreciat că administrația locală nu a fixat bine posibilitățile de construire.

Arhitectul Cristian Rus a subliniat pe parcusul discuțiilor că există o presiune de construire în zona Popești, la limita cu municipiul Cluj-Napoca. Claudiu Salanță i-a recomandat să discute proiectul său în cadrul procesului de actualizare al PUG-ului Baciu, arătând că, înainte de orice extinderi, este nevoie de date reale privind densitățile de populație din actualul intravilan.

Proiectantul a mai insistat că Primăria din Baciu ar fi trebuie să comunice eventuale politici publice locale în faza de Certificat de Urbanism eliberat pentru investiție și să motiveze exact de ce nu se pot propune astfel de proiecte. În sprijinul său a venit Alin Tișe care a apreciat că deja la nivelul Companiei de Apă Someș s-a ajuns la investiții în rețele pentru inelul II, dar și că  cei din Baciu „habar nu au ce doresc”, că „își anulează deciziile a doua zi” și că „o dată vor blocuri, o dată vor case”, „o dată vor blocuri mici, o dată blocuri mari.”

În schimb, Salanță a amintit că există și dorința de a se realiza și o bretea de trafic în această zonă a proiectului printr-o străpungere, pentru închiderea inelului de nord și asigurarea legăturii cu centura metropolitană la ieșirea din Baciu.

Așa, Tișe a admis că „dacă deschidem această portiță, nu vom mai putea să o închidem” și a propus avizarea nefavorabilă a proiectului. Oficialul a mai ținut să arate că la actualizarea PUG-ul comunei ar trebuie decise lucrurile legate de construire în așa fel încât să nu se ajungă în sistuația actuală când se schimbă lucrurile de o sută de ori în funcție de interese. „Cei de acolo nu au o gândire coerentă. Nu poți tu să te duci într-o direcție și să permiți contruirea acolo dacă această direcție nu mai răspunde nevoilor actuale de construire”, a mai spus oficialul.

Specialiștii din comisie au votat unanim respingerea proiectului.

(marcaje pe planșe în care specialiști din comisie au arătat că zonele învecinate nu sunt construite)

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare