Închide

SPECIAL A promovat “U” la volei masculin. În urmă cu 20 de ani Clujul domina România. Povestea Dream team-ului clujean sau a “dracilor verzi”

SportTop News by Catalin Suciu - mai 05, 2015 0 2854

Universitatea a promovat  în prima divizie la volei masculin, sub comanda lui Romei Lotei, revenind , astfel, în elită, dar în urmă cu 20 de ani echipa aflată la vremea respectivă sub patronajul Ardaf, obținea cele mai mari performanțe din voleiul masculin clujean.
În 1993 echipa de volei masculin U Transgex, aflată sub conducerea inginerului Nicorici se afla în divizia secundă. Și era greu să promoveze, mai ales că se făceau blaturi la tot pasul. Așa erau vremurile atunci în sport. Când Nicorici l-a chemat pe Neculae Pop să antreneze, tehnicianul i-a zis clar: eu risc mult, sunt cadru militar în Târgu Mureș, ce fac dacă tu n-ai să mai fi? Nicorici l-a convins să se înhame la un proiect de neimaginat în perioada aia. A ajuns Neculae la Cluj , în B și-a ratat promovarea la mustață, după un joc aranjat între Bacău și Slatina. “A fost mare scandal, dar țipam degeaba că nu aveam ce face. Se juca pe blat, era plin campionatul. Ca să poți să te miști, o puteai face doar dacă erai foarte bun. Am început să facem echipă. Nicorici, Dumnezeu să-l odihnească, a avut ambiția asta mare. Totul a pornit de la el, de la pasiunea lui pentru sport. Apoi am primit denumirea de U Ardaf”, a povestit pentru actualdecluj.ro Neculae Pop, antrenorul Universității.

U Ardaf- Maribor, 3-1, Cupa Cupelor

Revenind la campionat, în sezonul următor U Ardaf a promovat fără probleme, la pas și ca o debutantă a reușit să câștige Cupa României în fața lui Dinamo.
Apoi a reușit eventul, iar capitala voleiului românesc s-a mutat la Cluj. “Era o atmosferă absolut senzațională în Sala Sporturilor. Jucam meciuri cu casa închisă. Aveam la 5 meci, iar de la 12 oamenii începeau să vină pe malul Someșului, ne salutau pe stradă, ne încurajau. Cei care nu mai prindeau bilete stăteau în fața Sălii Sporturilor. Atmosferă ca la Cluj eu n-am prins în viața mea”, rememorează antrenorul.

“U” Ardaf trebuia acum să-și măsoare forțele și-n Europa pentru că în România spulberase tot. S-a înscris în Cupa Cupelor, iar în calificări a dat peste Partizan Belgrad, una dintre marile favorite la câștigarea competiției. Dar atunci  clujenii n-au ținut cont nici de prestigiul sârbilor, nici de valoarea adversarilor, nici de nimic. Era pe la începutul lui decembrie 1995, în Sala Sporturilor din Cluj, când Ardaful reușea una dintre marile surprize ale Cupei Cupelor. “I-am bătut cu 3-0, era nebunie la Cluj în sală. Jucau Vujovic, aveau câteva nume mari, internaționali sârbi care se pregăteau să câștige medalii la Olimpiadă, erau favoriți. Am făcut atunci cel mai bun meci posibil și așa ne-am calificat în grupe”, spune Nicu Pop.
Echipa evolua în echipament verde, iar apelativul “dracii verzi” a apărut dintr-o glumă. “Era masorul Pandele, el a zis asta prima oară, că noi suntem dracii verzi. Și ni s-a dus vestea peste tot”, adaugă antrenorul.

Ardaf3 U-Explorari Baia Mare 1996

„U” Ardaf- Explorări Baia Mare , 1996

 

În grupa B, unde-a ajuns după eliminarea lui Partizan, “U” Ardaf a obținut trei victorii mari, învingând Unicaja Ameria (3-0), OK Maribor (3-1) și Hapoel Tel Aviv (3-2) , dar a ratat la mustață calificarea într-un final-four istoric ce avea să se dispute la Atena. “Am pierdut la Grodno un meci în care ne-au tocat arbitrii. Apoi trebuia să câștigăm la Paris, cu PSG în ultimul meci, dar n-am mai avut puterea să o facem și așa am ratat final-four. E păcat, puteam face lucruri și mai mari. În anul următor am mai luat o Cupă, dar apoi s-a terminat totul după dispariția domnului Nicorici. A murit, săracul, iar cel care l-a înlocuit în conducerea Ardaf mi-a spus că el e pus acolo să facă asigurări, nu să facă sport. Atunci s-a destrămat echipa și s-a terminat totul. Principalul merit este al regretatului Nicorici, eu n-am întâlnit pe nimeni mai pasionat decât el și care să iubească sportul așa cum a făcut-o el. Și am cunoscut foarte mulți, de la Ceaușescu încoace i-am întâlnit pe toți. Eu am mai luat două titluri cu Petromul, dar niciodată nu m-am mai simțit așa ca la Cluj. Clujul avea un farmec special și îl are. Publicul era fantastic.Trei ani a durat toată aventura.”

Campioana din 1996

Campioana din 1996

Eventul ediţiei 1995 – 1996 a fost cucerit de Mărginean, Stoian, Piţigoi, Vlaicu, Tvardochlib, Sanislav, Dudaş, Oprea, Grozav, Man, Agoston, Coste, Togan, antrenor Neculae Pop.

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu