Închide

Sondaj: Șase din zece companii spun că vor mări salariile în acest an/ O cincime dintre participanți spun însă că nu vor aplica o astfel de măsură

Economie by Actual de Cluj - mart. 22, 2023 0 117

Majorarea salariilor continuă să se afle pe lista de priorități a angajatorilor și în 2023, arată un sondaj al platformei eJobs, la care au participat și companii din Cluj. Astfel, șase din zece companii spun că au bugetat măriri salariale pentru acest an, asta în condițiile în care 73,7% au adoptat această măsură și anul trecut. 37,5% au programate măriri între 5% și 10%. Pe de altă parte, o cincime dintre participanții la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023.

„2022 a fost un an în care cea mai mare parte a angajaților au putut să își renegocieze salariile pentru că piața le-a creat contextul favorabil în acest sens. Pare că și 2023 este în aceeași linie, iar bugetele pe care angajatorii le-au făcut anul trecut includ majorări salariale în medie cu 5% – 10%. Este o marjă procentuală aplicată și anul trecut, în cea mai mare parte a cazurilor. Chiar dacă majoritatea angajatorilor nu au actualizat salariile cu inflația, au preferat să aloce măriri salariale la nivelul întregii companii, știind că acesta, este până la urmă, principalul criteriu care îi determină pe candidați să își schimbe jobul”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, platformă de recrutare online.

Un sfert dintre respondenții sondajului spun că salariile nu vor crește cu mai mult de 5% anul acesta, în timp de 37,5% au programate măriri între 5% și 10% comparativ cu anul trecut. 20,8% anunță majorări de 10% – 20%, iar 12,5% spun că vor fi ajustate cu inflația.

Există deja o aliniere din punctul de vedere al acordării acestor creșteri, respectiv 68,2% dintre angajatori spun că ele vor viza toți angajații din companie. 18,2% declară că fiecare manager de departament va decide ce angajați vor primi salarii mărite, în funcție de performanța acestora. 9,1% au bugetate creșteri în special pentru angajații din poziții entry level, iar 4,5% le vor direcționa către specialiștii din companie, ca metodă de retenție.

„21% dintre angajatorii care au luat parte la sondaj spun ferm că nu vor aplica o astfel de măsură în 2023, iar principalul motiv pe care îl invocă în acest sens este faptul că se tem de un posibil context economic nefavorabil, care ar putea afecta stabilitatea companiei. Un alt argument, menționat de 12% dintre respondenți, este legat de rezultatele financiare curente ale companiei, care nu pot susține creșteri salariale în acest an”, spune Călugăru.

Vânzările, resursele umane, producția, telecomunicațiile, IT-ul, bankingul și agricultura sunt principalele domenii în care sunt stabilite creșteri salariale în lunile care urmează. Cele mai multe dintre companiile participante la sondaj sunt din București (47,7%), următoarele județe, din punctul de vedere al reprezentativității, sunt Cluj, Mureș, Prahova, Brașov, Constanța, Timiș, Bacău și Suceava. Sondajul a fost realizat în luna februarie, pe un eșantion de 130 de companii angajatoare.

Conform datelor oficiale, de la Direcția Județeană de Statistică, Clujul este județul cu cele mai mari salarii din țară, după București și bifează a treia lună consecutivă cu salarii medii nete peste 5.000 de lei.
Mai exact, în ianuarie salariul mediu net a fost în cluj de 5.253 de lei, pentru a treia lună consecutivă peste pragul de 5.000 de lei, după noiembrie cu 5.010 lei și decembrie cu 5.209 lei în medie pentru salariații clujeni. Câștigul salarial mediu net în ianuarie a fost de 5.153 lei, mai mic cu 56 lei comparativ cu luna anterioară și cu 729 lei mai mare față aceeași lună a anului 2022.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu