Închide

Sondaj la Cluj: 6 din 10 români cred că vor fi afectați de o criză economică generată de pandemia Covid

EconomieSănătateTop News by Actual de Cluj - mart. 27, 2020 1 310

O casă de sondaje din Cluj îi întreabă pe români cât de afectați cred că vor fi, economic, din cauza crizei globale generate de pandemia de noul coronavirus, Covid-19. Rezultatul – 6 din 10 cred că le va fi afectat locul de muncă.

Opt din zece declară că acțiunile autorităților centrale din România le dau sentimentul că pandemia va fi depășită, în vreme ce o treime dintre români cred că autoritățile mai degrabă ascund informații.

Sondajul a fost realizat între 21 și 24 martie de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) Cluj. ”Față de studiul realizat de IRES în perioada 16 – 17 martie 2020, constatăm o creștere a ponderii tinerilor și a respondenților cu educație ridicată în a respecta restricțiile de mișcare pe perioada stării de urgență. Pe fondul suspendării în totalitate a activităților publice, a scăzut ponderea celor care ies din casă în această perioadă. De asemenea, scade gradul de încredere în ceilalți cu privire la respectarea restricțiilor de mișcare”, arată IRES.

Peste trei sferturi dintre participanții la studiu (76%) spun că respectă în totalitate indicațiile transmise de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu privire la epidemia de Covid – 19. Respondenții peste 65 de ani (81%) și cei cu educație ridicată (84%) susțin, în proporții mai ridicate decât alte categorii, că respectă indicațiile în totalitate. 23% dintre participanții la studiu spun că respectă, parțial, aceste indicații. Aproape 6 din 10 români spun că au respectat, în totalitate, indicația de a rămâne la domiciliu în acest zile, 37% au respectat-o parțial, iar 3% spun că nu au respectat-o deloc.

Totodată, 6 din 10 români care au în prezent un loc de muncă cred că criza globală generată de pandemia de Covid – 19 le poate afecta jobul. ”Impactul acestei crize asupra locului de muncă este așteptat de 66% dintre respondenții care au un loc de muncă în mediul privat și de 50% dintre participanții la studiu care lucrează la stat (în sectorul public)”, arată studiul.

Studiul a fost realizat telefonic pe un eșantion de 1.553 persoane, între 21 și 24 martie.

Un comentariu

  1. Criza … inevitabil. A fost o scaldă de bani si interese. Foarte greu si cu munca de acasă cand angajatorul cere să.ti cumperi tu smartphone si calculator…când ai un salar de 2000 lei – momentan. Posibil diminuat.

Scrie un comentariu

Articole similare