Închide

Someș Delivery ia atitudine împotriva haosului imobiliar din Florești: dezvoltatorii nivelează terenurile până la Someș iar instalațiile temporare sunt distruse mai repede decât în Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 22, 2021 2 2908

Activiștii clujeni semnalează că locul unde au avut loc evenimentele de la ediția Someș Delivery de la începutul lunii septembrie a fost umplut cu pământ de proprietarii și dezvoltatorii imobiliari din zonă. Aceasta după ce ei au atras atenția asupra posibilitățile naturale ale spațiului cu vedere la Someș de a echilibra dezvoltarea imobiliară haotică în această localitate de lângă Cluj-Napoca. Primarul din Florești, Bogdan Pivariu a declarat pentru Actualdecluj.ro că nu înțelege mesajul activiștilor, mai ales că proprietățile de acolo sunt private însă a spus că localitatea are aceeași politică ca municipiul Cluj-Napoca, de a întoarce comunitatea cu fața la Someș, dar și că de la preluarea mandatului a promovat un nou tip de urbanism care să asigure condiții corecte de viață și de locuire pentru populație.

Activiștii implicați în ediția Someș Delivery, organizată între 4 și 5 septembrie în comuna Florești, într-o zonă verde cu vedere la Someș, însă greu accesibilă, plină de munți de pământ și deșeuri din construcții dar și gunoi care plutește pe apă, au spus pentru Actualdecluj.ro, după două zile de evenimente, că au reușit să aducă pe malul râului oameni din Florești care nu au mai fost niciodată în zonă dar și că au avut discuții interesante cu reprezentanții comunelor din aval și amonte de Cluj-Napoca pentru a întoarce toate localitățile cu fața spre apă. „E frumos, e urât, e cu de toate”, a sintetizat un activist din Cluj problema principală a zonei de lângă Someș activată la Someș Delivery Florești- depozitările necontrolate de gunoi și practica de a arunca gunoi în apă deoarece e mai ieftin și se găsesc destui Dorei care sunt dispuși să ajute pentru 100 de lei.

Activiștii au militat în urma ediției din Florești pentru crearea unui Consiliu al Apei din care să facă parte toate administrațiile și instituțiile care au legătură cu Someșul și care în primă fază să aibă un rol consultativ iar ulterior să fie asumat de o autoritate locală pentru ca deciziile și proiectele să poată deveni realitate. În paralel, s-a născut ideea creării unui parc identic cu Parcul Central din Cluj-Napoca în zona unde au avut loc evenimentele Someș Delivery Florești. Deja există și proiectul Culoarului Verde Albastru al Someșului prin care se dorește implementarea unui circuit de biciclete și de plimbare, din Gilău până la Bonțida, cea mai mare pistă de acest fel din România.

Detalii: Ambiții după Someș Delivery în Florești: crearea unui parc similar cu Parcul Central din Cluj pe malul Someșului sau activarea unui Consiliul al Apei

La două săptămâni după ediția din Florești a Someș Delivery, activiștii implicați (asociațiile Minimas, SOS și Clujul Sutenabil) semnalează pe grupul de Facebook Someșul Nostru că investitorii și proprietarii de terenuri cu vedere la Someș din zona Tineretului – Lacului au venit cu un răspuns ferm prin care au dorit să arate că zona nu are niciun fel de potențial decât imobiliar și au acoperit cu pâmând ochiurile de apă formate lângă Someș dar și terenurile din proximitate.

“Răspunsul ‘dezvoltatorilor’ a fost de a duce și mai mult pământ pe Strada Lacului până când terenul unde erau anterior lacuri pe suprafață mai mare să fie îndeajuns de nivelat și solid, probabil, pentru noi construcții. Să sperăm că nu vor primi autorizație de construire. Alte probleme țin de lipsa recunoașterii acestui areal ca potențial spațiu public verde, de aceea și amenajările temporare încep să fie distruse mult mai repede că în Cluj-Napoca, după cum am văzut că se fură lemn de foc și din posibila arie naturală protejată dintre compania de apă Someș SA și râu”, au arătat activiștii pe grupul de Facebook Someșul Nostru.

Activiștii au postat și fotografii cu zona unde au avut loc evenimentele Someș Delivery din timpul evenimentului și la zi.

(instalații distruse)

Înainte:

După evenimentele Someș Delievery:

Primarul din Florești, Bogdan Pivariu a declarat pentru Actualdecluj.ro că nu înțelege mesajul activiștilor, mai ales că proprietățile de acolo sunt private și, oficial, nu există niciun fel de lac amintit de activiști. „E ca și cum aveți o casă și eu vă spun cum să vă puneți masa în curte, pe proprietatea dumneavoastră privată”, a completat Pivariu. Primarul din Florești a mai spus că atunci când proprietarii din zona Lacului-Tineretului vor veni la autorizare cu proiecte imobiliare atunci Primăria va ține cont de noua politică de urbanism enunțată pentru Florești – respect față de comunitate, infrastrucutră adecvată și cu fructificarea Someșului.

El a arătat că nu este la curent cu nicio propunere ca zona activată de Someș Delivery în Florești, în amonte de zona administrată de Apele Române, să devină un areal protejat și un parc public pentru locuitorii din comună, comparabil cu Parcul Central din Cluj-Napoca care are 13 hectare. „Ceea ce s-a discutat, chiar și cu Ministrul Mediului Tanczos Barna a fost ca zona Muzeul Apei care este mult mai întinsă să fie transformată într-un parc pentru locuitorii din Florești dar și, la nivel metropolitan, de crearea unor piste de biciclete și spații de plimbat de-a lungul Someșului. Noi, la nivel local, avem un proiect de amenajare a zonei din aval de baraj și suntem în discuții cu Hiroelectrica având în vedere că există un teritoriu care ține de ei. Noi ne vom ocupa de partea de amenajare a taluzului și avem nevoie de toate avizele să pornim acest proiect. N-am discutat niciodată de amenajarea unui parc în zona Tineretului – Lacului, decât a zonei de protecție de pe malul Someșului cu alei de promenadă și piste de biciclete „, a spus oficialul.

Pivariu a mai spus că a susținut evenimentele Someș Delivery, chiar dacă activiștii nu au avut avize de la Hidroelectrica pentru amplasarea unor instalații și că astfel de proiecte sunt complementare proiectelor publice pe care le face Primăria.

Despre gunoiul de pe malul Someșului, Pivariu a spus că situația este mult mai bună decât în urmă cu doi ani și că doar în ultimele 5 luni administrația a aplicat sancțiuni de 250.000 de lei pentru depozitări ilegale de gunoi de-a lungul Someșului și s-au ridicat peste 600 de tone de gunoi.

Consilierii locali USR PLUS au spus și ei că participă și susțin acțiunile Someș Delivery care atrag atenția asupra potențialului spațiului de pe malurile râului. „În plus milităm pentru amenajarea malurilor Someșului în zona verde și de relaxare. Lucrurile evoluează foarte lent în administrație, însă facem presiuni și monitorizăm tot ce se întâmplă în zonă. Pe partea de urbanism eu sunt foarte atent la tot ce se autorizează și se construiește în Florești, iar de la începerea mandatului am pus frână la tot ce înseamnă proiecte imobiliare de mari dimensiuni, în ideea că infrastructura de utilități, servicii și cea rutieră este depășită”, a declarat consilierul local Marius Todoran pentru Actualdecluj.ro.

2 comentarii

  1. Ca urbanist îi pot atrage atenția domnului primar că, prin natura funcției, exact asta trebuie să facă: să le spună oamenilor de pe teritoriul administrativ al comunei ”cum să-și pună masa în curtea lor, pe proprietatea lor privată” atunci când interesul privat la care se face referire metaforic contravine interesului public.

    • Sper sa facă ceva apartamente premium pe marginea Someșului. E absurd ca avem asa putina apa în Cluj și dezvoltatorii nu-și dau seama ce bani în plus ar face sa construiască pe marginea apei ceva frumos.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare