Închide

Ambiții după Someș Delivery în Florești: crearea unui parc similar cu Parcul Central din Cluj pe malul Someșului sau activarea unui Consiliul al Apei

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 06, 2021 0 730

Activiștii implicați în ediția Someș Delivery, organizată între 4 și 5 septembrie în comuna Florești, într-o zonă verde cu vedere la Someș, însă greu accesibilă, plină de munți de pământ și deșeuri din construcții dar și gunoi care plutește pe apă, spun, după două zile de evenimente, că au reușit să aducă pe malul râului oameni din Florești care nu au mai fost niciodată în zonă dar și că au avut discuții interesante cu reprezentanții comunelor din aval și amonte de Cluj-Napoca pentru a întoarce toate localitățile cu fața spre apă.

„E frumos, e urât, e cu de toate”, a sintetizat un activist din Cluj problema principală a zonei de lângă Someș activată  la Someș Delivery Florești- depozitările necontrolate de gunoi și practica de a arunca gunoi în apă deoarece e mai ieftin și se găsesc destui Dorei care sunt dispuși să ajute pentru 100 de lei.

Activiștii au discutat și militează pentru crearea unui Consiliu al Apei din care să facă parte toate administrațiile și instituțiile care au legătură cu Someșul și care în primă fază să aibă un rol consultativ iar ulterior să fie asumat de o autoritate locală pentru ca deciziile și proiectele să poată deveni realitate.

În paralel, s-a născut ideea creării unui parc identic cu Parcul Central din Cluj-Napoca în zona unde au avut loc evenimentele Someș Delivery Florești. Deja există și proiectul Culoarului Verde Albastru al Someșului prin care se dorește implementarea unui circuit de biciclete și de plimbare, din Gilău până la Bonțida, cea mai mare pistă de acest fel din România.

 

Cum a fost și ce urmează după două zile cu instalații, expoziții, dezbateri și evenimente pentru copii în Florești, lângă Someș, într-un spațiu accesibil din strada Someșului, de lângă punctul de supraveghere al Apelor Române de pe Someș, situat după șiruri de blocuri și case construite haotic sau șantiere încă în construcție? Au răspuns pentru Actualdecluj.ro activiști implicați în ediția Someș Delivery Florești, prima ediție care a ieșit din Cluj-Napoca după șase ani în care atenția s-a concentrat asupra spațiilor din oraș.

„E foarte frumos la Someș Delivery, de data aceasta pe un mal din Florești. E super în regulă că organizatorii au decis că se cuvine să lase locul neigienizat. Pentru că atunci când vine vorba de cantități așa de mari de gunoi e treaba autorităților să curețe și apoi să prevină. Și pentru că e bine sa vadă și clujenii unde ajung deșeurile lor atunci când nu ajung în rampe autorizate. Un Dorel la care clujenii îi dau 100 de lei le duce in Florești și le aruncă în apă. Știu de la Dorel. Oricum, merită mers acolo mâine, e frumos, e urât, e cu de toate”, a scris Antoniu Bumb, activist Declic.
„Parcă călcăm pe pământ lunar. Cu harta în față, pe drumuri de pământ, printre blocuri nou construite fară niciun spațiu verde și în care oamenii și-au făcut numai țarcuri pentru mașini, printre maldere de excavații și munți de gunoaie, am ajuns greu la Someș în Florești. Ne-am plimbat prin bălării, am explorat și ne vom face un obicei să mai venim”, a sintetizat o participantă în ultima zi cu evenimente.
Arhitectul Marius Moga de la Atelier Mini Mass, unul dintre activiștii implicați în toate edițiie, a spus că ediția din 2021 a marcat în premieră o dezbatere la care au participat primăriile din Gilău, Florești Apahida, Apele Române, Prefectura, specialiști în dezvoltare urbană din așezările rurale amintite și Facultatea de Arhitectură unde s-a discutat despre crearea unui Consiliu al Apei care să se preocupe de curățarea Someșului dar și de abordarea lui ca axă de dezvoltare pentru toate localitățile cu vedere la apă. „Avem foarte multe teme și motive să începem discuțiile acum pentru că deșeurile plutesc în continuare pe Someș, pentru ca fiecare PUG să se deschidă către Someș (…) E un moment bun să ne aliem, să luăm decizii în acord și toată lumea să știe ce se întâmplă cu privire la râu”, a spus Moga.
Singura care nu a participat la discuții a fost Primăria din Cluj-Napoca, însă arhitectul e convins că va participa pe viitor, mai ales că instituția are un cuvânt greu de spus și e mai deschisă și mai capabilă pentru a adopta un Consiliu al Apei. „Împreună putem să îi aducem pe toți la masă, să ne asumăm roluri și să vedem cum putem să le definim pentru ca acest culoar verde albatru al Someșului să fie cât mai bine pus în valoare, să nu existe construcții prea apropiate de apă, nici deșeuri”, a spus arhitectul.
Arhitectul a amintit că zona aleasă pentru evenimente în Florești are potențial să devină un viitoar parc pe care deja activiștii și-l imaginează similar cu Parcul Central din Cluj.”E o zonă mai puțin cunoscută  chiar și de cei care locuiesc în Florești. Am reușit să avem oameni din Florești prezenți , din toate zonele sociale. Cea mai mare realizare este că au venit oameni, copii, am explorat zona și ne-am plimbat pe lacul de aici. Mulți dintre cei care au venit au descoperit zona la fel ca noi, pentru prima dată, dar au confirmat că o vor accesa din nou. Față de edițiile din Cluj-Napoca, ne-am simțit aici cel mai departe de mediul construit și locuit, deși blocurile sunt foarte aproape”, a mai subliniat Marius Moga.

Activistul Adrian Dohotaru de la SOS, fost deputat, a declarat pentru Actualdecluj.ro că ediția din Florești a venit cu vești bune pentru proiectul Someș-Culoare Verde Albastru prin care chiar asociația sa a inițiat demersurile pentru crearea unei piste velo și de plimbare la nivel metropolitan, pe malul Someșului, din Gilău până în Bonțida.

„Ne-am simțit excelent la Someș Delivery la tururile cu bicicleta, la alergare, la tururi eco ghidate, pe apă cu SUP-uri (plăci de apă- n.red.), la amenajările temporare etc. pentru că sunt activități care pot fi zilnice pentru mii de clujenii metropolitani, zeci de mii în weekend, atunci când malurile Someșului se vor amenaja. Dar amenajarea nu trebuie sa fie pe bucăți, trebuie gândit la nivel de Gilău, Florești, Cluj-Napoca, Apahida, Jucu și Bonțida, ca să fie conexiuni între localități și altfel decât prin trafic auto. În acest sens, s-a anunțat o deschidere din partea companiei de apă pentru a ceda un culoar, lucru comfirmat de cei care au venit la Someș Delivery si au participat anterior la negocieri. Noi am propus și ca acest concurs pentru Someș la nivel metropolitan, deja anunțat de autorități, să fie gândit nu doar de experți, ci să fie implicați si cetățenii. De aceea, am prezentat reprezentanților primăriilor și consilierilor locali de la nivelul Clujului metropolitan, pentru că au venit din patru localități, ideea pentru 2022 ca bugetarea participativă, strict pentru 2022, să fie gândită cu o singură temă. Există deschidere pentru propunere, dar primarii trebuie să ia o decizie în acest sens și încă nu stim dacă agreează complet ideea. Deocamdată, Florești, din cauza organizării defectuoase e la două ediții, nu își mai permite al treilea rateu. Clujul trebuie să avanseze la nivelul următor si să organizeze dezbateri nu doar pe proiecte, care sunt dorințe mai degrabă, nu proiecte propriu-zise, ci și înainte de a se formula ideile civice. Credem că și tema de concurs pentru amenajarea Someșului la nivel metropolitan poate fi agreată printr-un Consiliu al Apei, unde deocamdată Facultatea de Arhitectură și Urbanism s-a oferit să fie gazdă pentru acest consiliu posibil. Mai mult decât a trasa direcții ne-a interesat să existe o relație afectivă cu râul și sperăm să fii contribuit la asta pentru vreo 250 de floreșteni și clujeni prezenți la Someș Delivery. Dacă Primăria Florești dorea să se implice mai mult, cu siguranță eram mai mulți, poate data viitoare.” , a afirmat Adi Dohotaru, director executiv al Asociației Societate Organizată Sustenabil.

Marius Mornea, de la Clujul Sustenabil, a fost pentru prima dată implicat în evenimentele Someș Dilevery.  „Exista două motivații distincte, pentru implicarea noastră, una pragmatică: o coaliție de organizații reușesc să implementeze proiecte complexe și cu impact mai mare. Dar și o motivație filosofică, misiunea și viziunea asociației noastre este una de catalizator al altor inițiative din ecosistem, motiv pentru care ne implicăm tocmai acolo unde lucrurile sunt incerte și e nevoie mai mare de susținere. Anul acesta Somes Delivery a făcut pasul de la zona geografică restrânsă și formatul matur din edițiile anterioare, la zona metropolitană și chiar județeană, cu obiective și activități mai diverse, locuri noi și public nou, însoțite de provocări și riscuri noi.  Totdeauna un loc nou necesită mai multă atenție, explorare prealabilă, asumarea unor pariuri și a unor gesturi fără presiunea unor rezultate prea ambițioase și certe. Practic e un proces de învățare și cunoastere, iar aceasta presupune și experimente, încercări și explorări creative. Avantajul echipei SD este că știu foarte bine ce au de făcut pe formula clasică: intervenții arhitecturale temporare, care deschid noi perspective și provoaca trecătorii la a intra în contact direct cu apa și peisajul riveran, dar au și flexibilitatea să testeze noi abordări. Cum ar fi tururile ghidate, evenimentele sportive, colaborarea cu festivalurile mari pe zona de mobilitate alternativă, vizitele la izvoarele Someșului și colaborarea cu cercetători pentru comunicare științifică și implicarea publicului în cercetare (citizen science). Toate acestea au dus la o diversitate mare de activități și avem mult de învățat din răspunsul publicului la ele. Someșul e surprinzător de ofertant în Florești, de la natura bogată în biodiversitate și elemente complexe de peisaj în zona de deltă a barajului și în spatele Muzeului Apei, până la o multitudine de opțiuni pentru alergat, ciclism, sporturi de apă și plimbare. Am văzut lebede, prigorii, brotăcei aproape dispăruți în Europa, multe specii de plante și buzunare de biodiversitate foarte bine păstrate: iazuri, brațe și meandre închise, maluri sălbatice, toate accesibile cu mașina și pe jos. Sincer arată și se simte ca și Parcul Mare Florești – cu un iz de Parcul Natural Văcărești.  Participanții au fost foarte implicați. Chiar dacă numărul a fost scăzut, după cum era normal la prima ediție și in perioada asta plină de evenimente, nivelul de angajament, implicare și pasiune ne-a depășit așteptările. Dezbateri și ateliere care erau programate pentru o oră, au durat 2-3 ore, cele de 2 ore au durat 4 și, după terminarea lor, oamenii rămâneau oricum la discuții inividuale între ei sau ne ofereau feedback, idei și ajutor pentru continuarea inițiativelor. Autoritățile locale au fost prezente prin oameni de teren și asta ne-a ajutat. La nivel macro, nu am reușit să atragem primarii și directorii de instituții, iar răspunsurile și autorizațiile au fost greoaie pentru că e un loc nou, neobișnuit cu acest tip de intervenții. Spre deosebire de Cluj-Napoca, unde există deja un rodaj și un rulaj mare care a dus la maturizarea proceselor și birocrației. Dar am avut reprezentanți de la majoritatea autorităților relevante, oameni tehnici cu experiență directă în teren, care au dus discuția în zona practică a provocărilor și soluțiilor. Pe lângă contribuția directă a instituțiilor am avut și o atmosferă prietenoasă, cu forțe de ordine care ne-au vizitat constant pentru a se asigura că totul este bine și care chiar au și participat la unele activități sportive. Cred că am spart gheața și, frecvent, am auzit de la participanți replica: “eu nu am mai fost niciodată aici și nici nu știam că este așa ceva așa aproape de casă”. Și nu mă refer doar la accesul fizic, cât mai ales la perspective noi și modul a privi și înțelege relația cu acel spațiu. Mulți participanți au mai trecut prin zonă în trecut, dar nu au privit dincolo de gunoaie sau infrastructura precară, la ceea ce se vede mai greu în grabă sau la ce poate să fie acolo cu un pic de imaginație și grijă. La nivelul Floreștiului vom continua să provocăm noi relații și experiențe afective, să creăm amintiri și legături frumoase cu natura și peisajul riveran. E nevoie de perseverență, răbdare, imaginație și înțelegere ca să dezvoltăm o relație bună cu locul și oamenii. În continuarea proiectului vom fi prezenți și la Cluj-Napoca și Apahida cu intervenții adaptate specificului local și nevoilor comunității respective”, a declarat Mornea.

Someș Delivery este un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului. Până acum preocupările activiștilor s-au legat de activarea unor spații din Cluj-Napoca. Edițiile Someș Delivery Florești | Cluj-Napoca | Apahida 2021 fac parte din proiectul Someșul Culoar Verde- Albastru inițiat de Asociația MiniMASS (Someș Delivery), Asociația Societate Organizată Sustenabil (SOS Someșul Nostru) și Asociația Clujul Sustenabil. Proiectul face parte din programul „Cu apele curate” sprijinit de un retailer și își propune transformarea râului într-un culoar natural protejat și apropierea locuitorilor de acesta prin activități, dezbateri și evenimente pe teme de sustenabilitate.
Pe termen lung, principalul obiectiv este reducerea poluării Someșului, prin inițierea unei colaborări instituționale între administrațiile din Cluj-Napoca, Florești și Apahida, într-o primă fază, urmând să angreneze și alte localități de pe cursul râului.

 

sursă fotografii: Someș Delivery Facebook și Ioan Pan Photography

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.