Închide

„Șomajul tehnic, doar pentru firme care în mod demonstrabil nu au altă soluție”. Clujul, printre primele județe care mizează pe sprijinul statului

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - apr. 08, 2020 0 508

Pe cât de bogat în vremuri bune, pe atât de sărac în vremuri de restriște. Clujul e al doilea oraș din țară care are nevoie acută de sprijin de la stat, având în vedere că un număr important de salariați au intrat în șomaj tehnic. De altfel, și primarul Clujului Emil Boc a anunțat ieri că veniturile la bugetul local au scăzut – după numai primele trei săptămâni de pauză economică – cu 7,5 milioane de lei (cota din impozitul pe venit global reducându-se drastic), din pricina suspendării activității din sectore precum HoReCa și industrie prelucrătoare. Construcțiile și transporturile păreau să mai salveze din situație, însă potrivit unui comunicat de presă transmis de Asociația Transportatorilor, și acest sector emite pretenții pentru a fi sprijinit de stat, având în vedere că anumite segmente, precum transportul de persoane, a fost de asemenea grav afectat de criza epidemiei de Covid-19.

Mai rămâne bază în sectorul de construcții, singurul care pare să funcționeze încă, nu se știe până când. Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) transmit un comunicat de presă prin care arată că șomajul tehnic trebuie să fie „ultima variantă la care să apeleze companiile din domeniu”. Mai mult, FPSC arată că firmele nu trebuie să profite de acest sprijin al statului, și că șomajul tehnic trebuie alocat strict celor care pot demonstra că au nevoie de el.

„În contextul actual excepţional pe care îl traversăm datorită pandemiei COVID-19 Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) face un apel la responsabilitate pentru toţi angajatorii din sectorul Construcţii. Susţinem continuarea activităţii, acolo unde acest lucru este posibil (…). Statul asigură ajutor societăţilor care se află într-o reală dificultate, ca urmare a pandemiei. Şomajul tehnic nu trebuie privit ca o facilitate de care să profite toate firmele, ci ca un sprijin celor care, în mod real şi demonstrabil, sunt forţaţi să acceseze acest ajutor. Nu se cunoaşte modul în care se vor face ulterior verificările, dar estimăm că acestea vor fi extrem de serioase şi riscul unor amenzi substanţiale în cazul unor declaraţii neconforme cu realitatea, este unul extrem de mare”, avertizează reprezentanţii Federaţiei. Potrivit comunicatului, în toată această perioadă, angajatorii trebuie să asigure echipament de protecţie sanitară şi materiale necesare spălării şi dezinfecţiei, să supravegheze şi să impună respectarea regulilor de prevenire a infestării cu COVID-19.

Un milion de angajați ar putea beneficia de „șomaj tehnic”

„Avem o estimare de un milion de persoane care ar putea fi beneficiarele sprijinului nostru în aplicarea prevederilor ordonanţei cu privire la şomajul tehnic. Ne aşteptăm să primim deopotrivă solicitări şi din partea celor care lucrează în alte forme de muncă, ceea ce ne arată că în acest moment economia României şi resursele publice sunt într-adevăr încercate, dar bineînţeles ele sunt chemate să ajute pe români când au nevoie”, a declarat recent ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.