Închide

Soluții în criză energetică. Un proiect european de 6 milioane de euro vine cu răspunsuri „verzi” la creșterea consumului de energie și infrastructura învechită

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - iun. 06, 2022 0 177

Experți din șapte țări ale Comunității Europene vorbesc la Cluj, în 9 iunie, despre soluții inovative pentru gestionarea energiei în ansambluri rezidențiale, campusuri universitare, parcuri industriale și logistice. Este vorba despre prezentarea rezultatelor unui proiect european, derulat în parteneriat de 12 entități diferite, din care face parte și o asociație locală.

Asociația clujeană Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice (CREESC) participă în E-LAND – un proiect de cercetare și dezvoltare strategică UE ORIZONT 2020, care va răspunde provocărilor climatice și energetice.

Cu scopul de a accelera măsurile de eficiență energetică și a spori utilizarea energiei regenerabile, proiectul E-LAND va dezvolta un set specific de mecanisme legate atât de tehnologia în sine, cât și de nevoile mediului economic și ale comunității”, spun partenerii de proiect.

In contextul tranzitiei energetice, proiectul abordează provocarile actuale in ceea ce priveste lupta cu gazele cu efect de seră datorate consumului de energie, existenta infrastucturii invechite, accelerarea productiei de energie regenerabila si sigurata energetica.

Proiectul va genera soluții durabile integrate printr-un set de instrumente multi-vector dedicate prosumatorilor de energie – producerea, stocarea, livrarea energiei – care vor fi adaptabile unor ecosisteme izolate – campusuri, parcuri industriale, zone rurale.

Proiectul se întinde pe o perioadă de 48 de luni și are o valoarea de 6 milioane de euro.

Rolul CREESC în acest proiect este de a analiza și de a pune la dispoziția grupului de cercetare informații relevante din piața specifică din România, pentru a susține calitatea procesului de dezvoltare a proiectului și de a adapta soluția integrată pentru piața din Europa de est. Totodată, CREESC va comunica si disemina evoluția proiectului și al rezultatelor sale către actorii pieței de energie și sustenabilitate din România.

Proiectul este derulat de 12 entități diferite, din 7 țări ale Comunității Europene și 2 parteneri externi din India, cu expertize variate și elemente culturale specifice. Pentru un impact global al proiectului, au fost dezvoltate 3 studii de caz în Spania (Parcul Tehnologic Walqa), Norvegia (Portul Borg) și România (Campusul Universitar de la Universitatea Valahia din Târgoviște) și simulate alte 2 studii de caz din India. TATA POWER și BSES YAMUNA POWER.

Parteneri de proiect: Smart Innovation Norway – SIN, Norvegia, Schneider Electric Norge, Norvegia, Borg Havn, Norvegia, Institute for Energy Technology, Norvegia, VaasaETT Ltd Ab Oy, Finlanda, University of Girona, Spania, Intracom SA Telecom Solutions, Grecia, Reiner Lemoine Institute, Germania, Universitatea Valahia din Târgoviște, România, CREESC – Centrul de Resurse pentru Eficiență Energetică și Schimbări Climatice, România, University of St. Gallen, Elveția, Instrumentacion y componentes, Spania, Tata Power, India și Bses Yamuna Power, India.

Proiectul va fi prezentat joi, 9 iunie, la Cluj în cadrul unui workshop care va avea loc de la ora 10.00 la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare