Închide

Șoferul care a târât zeci de metri un polițist care a vrut să scoată cheile din contactul mașinii a fost condamnat la închisoare cu executare, 1 an și 6 luni

ActualitateTop News by Actual de Cluj - dec. 05, 2024 0 143

Un clujean a fost condamnat ieri pentru ultraj după ce a târât cu mașina un polițist care a vrut să scoată cheile din contactul mașinii, dar șoferul a demarat în trombă.

Semnalăm celeritatea instanței dar și a procurorilor în acest caz, condamnarea a venit ieri, la doar câteva luni de la data comiterii faptelor, care au avut loc în 28 august. Conform rechizitoriului, în ziua respectivă în jurul orei 8.20 doi polițiști de la secția 7 însoțiți de un elev efectuau serviciul de patrulare în zona de competență, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu. În aceste împrejurări au oprit pentru control un autoturism marca Volkswagen care se deplasa, circulând cu nerespectarea indicatorului rutier Accesul interzis, pe strada Timișului, având direcția de deplasare spre str. Blajului. În vederea legitimării persoanelor care se aflau în autoturismul mai sus menționat, organele de poliție au solicitat ocupanților acestuia să prezinte documentele de identitate și actele mașinii, context în care au fost identificați șoferul și ocupantul locului din dreapta-față. Cei doi polițiști le-au solicitat celor doi să coboare din autoturism pentru a putea proceda la efectuarea unui control, solicitare cu care s-a conformat doar pasagerul, în vreme ce șoferul a rămas în mașină, context în care polițiștii i-au cerut încă o dată acestuia din urmă să coboare din autoturism și să oprească motorul.

Șoferul nu s-a conformat nici celei de-a doua solicitări, efectuând un apel telefonic, moment în care un agent, pentru a împiedica ca inculpatul șoferul să se sustragă de la activitățile polițienești ce urmau să aibă loc, a introdus mâna și, implicit, partea superioară a corpului prin ușa larg deschisă a autoturismului, spre zona contactului, cu intenția de a scoate cheia din contact și a opri motorul, moment în care șoferul a accelerat, plecând de pe loc. Ca urmare polițistul, care era prins de ușa autoturismului și s-a ținut de volanul acestuia, a fost târât aproximativ 50 metri, până în momentul în care acesta și-a dat drumul, căzând la sol, pentru a nu se lovi de un stâlp pe care l-a văzut în traiectoria sa. În continuare, șoferul și-a continuat deplasarea la volanul autoturismului fără a opri și fără a anunța organele de poliție cu privire la accidentul produs, fiind depistat la scurt timp în curtea unui imobil.

Polițistul rănit și-a scos certificat medico-legal, din care reiese că a suferit leziuni traumatice sub forma unor excoriații multiple și plagă contuză care s-au putut produce prin mecanism de târâre și pentru a căror vindecare este necesar un număr de 7-8 zile de îngrijiri medicale, dacă nu survin complicații.

Șoferul, de profesie frizer, a fost condamnat ieri de instanța Judecătoriei Cluj-Napoca la un an și șase luni de închisoare, cu executare. Acesta mai e cercetat într-un dosar penal de furt, dar încă nu a fost condamnat, astfel că instanța ar fi putut dispune suspendarea pedepsei, dar a considerat că singura variantă de executare a pedepsei e detenția. ”Instanța va avea în vedere că a recunoscut fapta imputată, a adoptat un comportament sfidător (vorbea la telefon în timp ce persona vătămată polițist i-a solicitat să dea jos din autoturism și să oprească motorul) și agresiv la adresa polițistului care își exercita atribuțiile de servici, dând dovadă de o îndrăzneală deosebită în momentul în care deși persoana vătămată se aplecase spre zona contactului, cu intenția de a scoate cheia din contact și a opri motorul, inculpatul a accelerat, plecând de pe loc, târându-l pe polițist pe o porțiune de câțiva zeci de metri, fapta având loc în prezența mai multor persoane și a colegului de servici. Acest gen de faptă are o rezonanță extrem de puternică, prin urmare o reacție promptă și eficientă a organelor judiciare este necesară și pentru a descuraja astfel de comportamente care aduc atingere în definitiv autorității statului”, a motivat instanța în decizia de condamnare consultată de actualdecluj.ro. ”Întreaga atitudine afișată de inculpat relevă un grad ridicat de pericol al său, cu atât mai mult, raportat la percepția colectivă asupra evenimentului: el a avut loc într-un loc public (pe o stradă), incidentul având consecințe defavorabile asupra prestigiului profesional al persoanei vătămate, prin fapta inculpatului fiind lezate valori sociale menite să asigure respectul față de autoritatea de stat, dar și față de cei care o aduc la îndeplinire. A sancționa un comportament agresiv față de organele de poliție, cu o pedeapsă care să nu fie dozată corespunzător are repercursiuni negative asupra membrilor colectivității și comunității, din care fac parte atât victimele, cât și inculpatul, existând posibilitatea ca aceștia, luând cunoștință de sancțiunea inculpatului, să fie încurajate să adopte o atitudine similară, raportat la consecințele nesemnificative din punct de vedere penal, pe care le-ar suferi, ca efect al conduitei lor”.

Lăsarea în libertate a inculpatului ar fi în măsură să creeze în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate și credința că justiția nu acționează suficient de ferm împotriva unor manifestări infracționale, iar văzându-se lipsa de fermitate a justiției față de cei bănuiți ca autori ai unor fapte de această natură, terțe persoane ar fi încurajate să comită fapte similare, ceea ce nu poate fi tolerat într-un stat unde trebuie să primeze ordinea de drept, prin urmare rezonanța socială negativă produsă în comunitate ca urmare a săvârșirii infracțiunii este încă suficient de puternică, a opinat instanța. ”Ori în astfel de situații se impune o reacție promptă și eficientă a autorităților, pentru a nu se crea neîncrederea în capacitatea justiției de a lua măsurile necesare pentru prevenirea pericolului pentru ordinea publică, pentru crearea unui echilibru firesc și a unei stări de securitate socială (…), mai ales că inculpatul a nesocotit atât relațiile sociale ce ocrotesc integritatea corporală și sănătatea persoanei, dar mai ales relațiile sociale ce protejează autoritatea de stat”.

Decizia, luată ieri, poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare. Să adăugăm, inculpatul se află în arest preventiv din 28 august.

Citește și:

Polițist târât de o mașină al cărei șofer a demarat în trombă deși i s-a cerut să oprească, a fost rănit la picior, polițiștii au pornit în urma șoferului cu forțe considerabile, inclusiv ”mascați” și jandarmi, l-au găsit după o oră și i-au făcut dosar penal

Clujeanul cercetat pentru ultraj după ce a târât după mașină un polițist a fost arestat preventiv

Polițistul târât cu mașina de un șofer, în Cluj-Napoca, are mâinile și picioarele zdrobite. Ce explicație a dat vinovatul: ”Așa a zis Dumnezeu”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare