Închide

„Societatea civilă” vrea la primărie: grupul Clujul Civic pregătește asociație și candidat independent

ActualitateTop News by Kristina Reştea - nov. 23, 2015 1 545

Câțiva reprezentanți din „societatea civilă”, reuniți în jurul grupului „Clujul civic” intenționează să își înființeze asociație. Din grupul deocamdată informal (cu reprezentare pe rețelele de socializare) fac parte câteva persoane active în protestele care au adunat oameni în stradă în perioada recentă, pentru diverse cauze: de la Someș la Roșia Montană sau protestele pentru diaspora. Acum, „societatea civilăvrea să iasă din sfera activităților de stradă și să ajungă la primărie. Nu, nu cu un protest, ci pe un scaun oficial: grupul Clujul civic ar vrea „candidat independent” pentru Consiliul Local.

„Au trecut aproape patru ani de când am înființat grupul Clujul Civic. În timp încet grupul a crescut la aproape 6000 membri. Nu e puțin. Acum e party-time din nou. În mai 2016 vin peste noi alegerile locale iar. Acest grup are o energie semnificativă în ceea ce privește activarea civică la Cluj. Întrebarea este ce facem. Există o seamă de voci din civilime (și în grup) care cred că, așa cum se întâmplă și în alte părți în țară, ar merita ca aceste energii să fie agregate pentru a apăra mai bine valorile democratice şi drepturile şi libertăţile cetățenilor. În cursul săptămânii trecute ne-am întâlnit mai multe persoane, între care Vitalie Barca, Bethlendi András, Valer Simion Cosma, Dragoș Dascălu, Luminița Dejeu, Adi Dohotaru, Elek Levente, Mihai Racu, Ovidiu Razvain, Ioana Trana și subsemnatul și am discutat că ar merita să înființăm o asociație care să ajute grupul să-și optimizeze discursul (organizare de dezbateri publice, depunere de sesizări, solicitări de informații publice, petiții etc.)”, scrie Szakats Istvan către „locatarii” grupului.

Unii dintre “civici” au însă chiar ambiții mai mari și idei pentru o alt fel de structură decât o asociație: ar vrea un partid. „Cei prezenți am luat în considerare și înființarea unui partid local, dar (cel puțin cei prezenți) am abandonat ideea pentru că am considerat că scopul nostru suprem este creșterea capacității societății civile de a se implica în trebuie urbei. Plus, ne cam repugna ideea de partid”, spune, mai departe, Szakats.

Cu sau fără partid, se pare că scopul plaformei are oricum de-a face cu structurile administrative: s-ar dori un candidat pentru Consiliul Local. „Această asociație va putea crește și șansele unui candidat independent să candideze în mai 2016 pentru Consiliul Local. Dar scopul asociației nu se reduce la a fi suportul electoral al cuiva. Așa cum am zis, scopul asociației este creșterea capacității societății civile de a se implica în trebile urbei (vezi exemplele de mai sus)”, susține promotorul ideei. Întrebat de Actual de Cluj cine ar putea să fie acest „candidat independent”, Szakats Istvan nu a dat niciun nume. “Acum îl căutăm”, spune el.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare