Închide

Șocant, o femeie care ajuta o persoană în vârstă a găsit-o inconștientă acasă și, după ce a sunat la 112, a deposedat-o de bijuterii și i-a furat banii din casă

ActualitateTop News by Actual de Cluj - apr. 24, 2024 0 170

Șocant, o femeie care ajuta o persoană în vârstă a găsit-o inconștientă acasă și, după ce a sunat la 112, a deposedat-o de bijuterii și i-a furat banii din casă.

Fapta s-a petrecut într-o localitate din Cluj, în urmă cu un an, în 17 martie; femeia a  ajuns să fie judecată și ulterior condamnată pentru furt, de către Judecătoria Huedin, ieri. Documentele de la dosar arată că în 17 martie femeia i-a sustras persoanei vătămate, în timp ce aceasta din urmă era inconștientă la domiciliul său, bijuteriile pe care aceasta le purta asupra sa, iar din locuință i-a sustras bani, haine și parfumuri, cauzându-i un prejudiciu de aproximativ 13.000-14.000 lei.

Din declarațiile femeii, dar și ale moștenitorului persoanei vătămate, a reieșit că inculpata, în contextul vârstei înaintate a victimei, a încheiat o înțelegere verbală în baza căreia inculpata se deplasa la domiciliul persoanei vătămate de trei ori pe săptămână pentru a o ajuta la curățenie, mâncare și alte activități casnice, în schimbul sumei de 800 de lei pe lună. În 17 martie anul trecut în jurul orei 18.45 inculpata, care o ajuta contra cost pe victimă la treburi casnice, s-a deplasat la domiciliul persoanei vătămate, ocazie cu care a găsit-o pe aceasta în stare de inconștiență, căzută pe jos. Inculpata l-a anunțat telefonic pe fiul persoanei vătămate despre starea mamei sale, iar ulterior a apelat, la solicitarea acestuia, numărul de urgență 112, solicitând ajutor medical pentru persoana vătămată.
Până la sosirea echipajului medical și a aparținătorilor, inculpata a recunoscut că a deposedat persoana vătămată de bijuteriile pe care le purta, respectiv trei inele de aur, o verighetă, un lănțișor din aur pe care se aflau trei medalioane. De asemenea, inculpata a arătat că a sustras din locuința persoanei vătămate suma de 300 de euro, bijuterii, parfumuri și articole de îmbrăcăminte din mobilierul imobilului.

Persoana vătămată suferise un accident vascular-cerebral, decedând două zile mai târziu.

”Inculpata a profitat de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, întrucât aceasta din urmă era inconștientă la momentul când a fost găsită de inculpată și la momentul când i-au fost sustrase bunurile, urmare a unui accident vascular cerebral.
Inculpata a cunoscut, percepând prin propriile simțuri, starea de vulnerabilitate a persoanei vătămate, care era evidentă, inculpata profitând de aceasta, în speranța că nu va fi descoperită și că va păstra bunurile sustrase”, a apreciat instanța Judecătoriei Huedin în decizia luată ieri. ”Cu privire la gravitatea faptei, instanţa reține că inculpata a dat dovadă de o îndrăzneală ieșită din comun, dat fiind nu doar faptul că a profitat în sustragerea bunurilor de starea de vădită vulnerabilitate a persoanei vătămate, pe care era plătită să o ajute și pe care a găsit-o inconștientă dar din declarația inculpatei rezultă că aceasta, deși l-a anunțat pe fiul persoanei vătămate despre starea gravă a mamei sale, acesta solicitându-i să apeleze și salvarea, inculpata nu a ezitat să profite de informațiile care îi deveniseră cunoscute în intervalul cât a prestat servicii pentru defuncta, sustrăgând atât bijuteriile pe care aceasta le purta asupra sa cât și bani despre care cunoștea unde erau ținuți și unele haine și parfumuri. Rapiditatea și precizia cu care a acționat inculpata, deși era de anticipat că în drum spre locuință se deplasau nu doar un echipaj medical, ci și, prezumptiv, apropiați ai acesteia, cum ar fi rude, denotă lipsă de empatie și periculozitate sporită. De altfel, din declarațiile inculpatei rezultă că imediat ce s-a consumat furtul, în imobil a sosit o vecină, pentru a se interesa despre cele întâmplate”.

Inculpata, o femeie fără antecedente penale, a fost condamnată la un an și două luni de închisoare cu suspendare. ”Instanţa consideră că având în vedere circumstanţele personale ale inculpatei, postura de facto de îngrijitor plătit și de sprijin al persoanei vătămate, care era înaintată în vârstă, modul concret de comitere a infracțiunii așa cum a fost analizat anterior, lipsit de empatie, perfect sincronizat cu împrejurările și de un grad de periculozitate ridicat, o soluţie de amânare a aplicării unei pedepse cu închisoarea este exclusă, întrucât nu ar fi proporţională cu gravitatea faptei şi nu ar conduce la atingerea scopului atât punitiv și reeducativ al sancţiunii penale. Totodată, o pedeapsă cu amenda penală nu ar avea forța necesară de a reforma cu adevărat și în termen optim conduita inculpatei, mai ales având în vedere lipsa de empatie și periculozitatea relevate de circumstanțele comiterii faptei și de circumstanța agravantă în contextul căreia a fost comisă fapta, astfel cum rezultă din cele mai sus expuse”, a apreciat instanța.

Decizia a fost luată ieri de Judecătoria Huedin și poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu