Închide

Simulare: În mai puțin de 30 de ani, în România s-ar putea înregistra temperaturi ca în deșertul Sahara

ActualitateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - iul. 19, 2022 0 144

În mai puțin de 30 de ani, în Bărăgan s-ar putea înregistra aceleași temperaturi ca în Sahara. Experții au făcut simulări, pornind de la tendințele actuale de încălzire a climei și au ajuns la concluzia că, în vara anului 2050, în România temperaturile ar putea urca până la 50 de grade Celsius.

Climatologul Roxana Bojariu a declarat la Digi24 că și prognozele pentru România arată accelerarea încălzirii globale.

„În România, până în 2050 recordul absolut de temperatură maximă, în jur de 50 grade Celsius, s-ar putea atinge în Bărăgan. Asta sugerează că e plauzibil după modele climatice, dar nu putem spune anul, ziua. Doar că e plauzibil ca recordul de 44,5 grade să fie doborât și să avem o temperatură record de 50 grade.

Este o limită la adaptare. Ne putem adapta, dar e o limită. Organismul consumă energie și își suprasolicită anumite mecanisme, sunt situații care ar putea duce la probleme de viață și de moarte. Putem să ne adaptăm, dar nu la orice temperatură. Acum, cu greu, dar putem face față. Să acționăm să nu ajungem la acele situații limită”, a spus climatologul.

Meteorologii anunță că mâine vor emite prima alertă de caniculă, în condițiile în care valul de căldură asupra României e tot mai accentuat, iar disconfortul termic crește de la o zi la alta.

Elena Mateescu, director ANM: „Miercuri dimineață vom elabora prima alertă meteo de caniculă. Cu siguranță, vom merge pe cod galben luând în considerare valorile de 36-37 de grade.

Cu siguranță, din aproape în aproape, nu excludem codul portocaliu, cel puțin la prima vedere, pentru că până la urmă suntem în luna lui cuptor. Este cea mai caldă lună a anului în țara noastră.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu