Închide

Silicon Valley din România este la Cluj, dar centrul de afaceri al Primăriei trebuie să aibă un nume mai inspirat

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 11, 2021 1 1063

După ce în 2019 l-a intervievat pe primarul Emil Boc într-un autobuz electric pentru a arăta „De ce merge Clujul așa de bine”, jurnalistul George Buhnici (cunoscut pentru podcasturile dedicate tehnologiilor de ultimă generație) a promovat și noile laboratoare ( în domeniile computer-generated images – CGI, visual effects –  VFX  și Machine Learning & Automation și Design development) deschise de Primărie cu bani europeni pe Dealul Lomb, în Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC).

În cadrul materialului, Buhnici a recomandat un nume mai atractiv pentru centrul din Lomb care în prezent se numește CREIC, lansând chiar și o provocare pentru public pentru a-l găsi. De asemenea, a remarcat, după ce a fost informat de directorul de dezvoltare al Primăriei, Ovidiu Cîmpean, că centrul de afaceri pentru creativi din Lomb poate găzdui 2000 de persoane în interior și 5000 în exterior, că, pentru un eveniment internațional, ar fi nevoie de 20 astfel de centre de afaceri creative la Cluj. El a ținut să arate cât de importanți sunt banii europeni dar și faptul că astfel de spații de co-working sunt dezvoltate sub umbrela unei autorități publice sau că tehnologiile pot fi utilizate de studenții universităților din oraș, mai ales pe partea de cercetare.

De asemenea, o altă remarcă s-a legat de faptul că noile infrastructuri sunt cam goale, lipsind utilizatorii care să „se joace” cu roboții, calculatoarele, camerele performante, echipamentele de testare și prototipare sau imprimantele 3D. Managerul de marketing al firmei Cluj Inovation Park (societatea Primăriei clujene), Ania Pașcălău, a explicat că abia de acum această infrastructură a fost deschisă pentru creativii din oraș și poate fi utilizată gratuit, prin progamarea pe platforma https://laboratoare.primariaclujnapoca.ro/. Mai mult, s-a dezvoltat un parteneriat cu Universitatea de Arte și Design care și-a mutat aici activitățile practice după ce și-a adaptat curicula pentru ca studenții să poată activa în aceste laboratoare.

Miza Primăriei este de a găsi creativi care să închirieze aceste spații, mai ale că finanțarea europeană acoperă încă un an costurile de întreținere a celor trei laboratoare prospăt deschise și dotate.

Depre vizita de promovare a lui Buhnici la CREIC – AICI.

La Centrul Regional European pentru Industrii Creative Cluj al Primăriei se pot accesa trei laboratoare dotate cu echipamente și software de ultimă generație, dar și de spații de co-work și alte facilități necesare antreprenoriatului în industriile creative.

Cele trei laboratoare (în domeniile computer-generated images – CGI, visual effects –  VFX  și Machine Learning & Automation și Design development) au fost deschise în urma unui proiect cu bani europeni (Cluj Future of Work este unic în România și primul din Europa de Est finanțat din fonduri europene, de către Comisia Europeană, prin Programul Urban Innovative Actions) și dotate cu echipamente.

De ele pot beneficia, gratuit, pe baza unei programări, tinerii creativi, startup-urile clujene, companiile din domeniul industriilor culturale și creative și cercetătorii din universitățile clujene ca să își testeze efectiv soluțiile sau produsele pe care le vor crea, prezenta și lansa pe piață.

Detalii: Laboratoarele de pe Dealul Lomb. Spații cu tehnică de design, Machine Learning și efecte vizuale, deschise pentru antreprenori. Cine le va folosi?

Ce spunea Buhnici despre Cluj în 2019, după ce l-a intervievat pe primarul Boc într-un autobuz electic:

„De ce merge Clujul atât de bine? Pentru că mai mulți oameni de acolo își doresc acest lucru. Mai mulți decât cei care nu își doresc asta. Atunci când ponderea celor care fac ceva să își schimbe traiul în bine este mai mare decât media per județ, lucrurile se întâmplă. Oamenii își doresc salarii mai bune, drumuri mai bune, școli și grădinițe mai bune și mai accesibile, un centru al orașului mai puțin aglomerat de mașini parcate aiurea, și desigur și un aer mai curat. Ah, da, mai este și faptul că vorbim de Ardeal, o zonă în care parcă lucrurile se întâmplă altfel. O perspectivă ar fi faptul că orașul sau zona geografică în care te naști are o influență deosebită asupra modului în care îți construiești viața. Și aici nu diferențiez. Spun doar că atunci când rămâi în orașul natal faci eforturi mai mari pentru schimbarea nivelului de viață în bine. Când pleci din oraș este clar că nu ai găsit o oportunitate suficient de bună pentru viitor, dar totuși, te gândești să te întorci acolo la bătrânețe. Pleci în alt oraș sau altă țară doar ”ca să faci bani” și apoi să te bucuri de ei ”acasă”. E doar o idee, nu aruncați cu pietre înainte să vă gândiți mai bine la acest lucru”.

Un comentariu

Scrie un comentariu