Închide

Laboratoarele de pe Dealul Lomb. Spații cu tehnică de design, Machine Learning și efecte vizuale, deschise pentru antreprenori. Cine le va folosi?

Economie by Kristina Reştea - dec. 08, 2021 0 426

Trei laboratoare dotate cu echipamente în domeniile CGI (Computer-generated imagery) și VFX (efecte vizuale), Machine Learning & Automation și Design development au fost deschise pentru oamenii din sectorul creativ și pentru companii, a anunțat municipalitatea din Cluj-Napoca. Acestea au fost amenajate printr-un proiect european, în cadrul centrului CREIC de pe Dealul Lomb. Proiectatul Orășel al Inovării de aici a întâmpinat și critici în mediul de afaceri, dat fiind faptul că a fost amenajat pe o suprafață unde constructorii s-au confruntat cu alunecări de teren și la o distanță considerabilă de oraș. Primăria promite că până la finalul anului drumul de acces aflat în lucrări avansate va fi dat în folosință, ușurând astfel accesul la facilități, iar reprezentanții municipalității speră că laboratoarele, deja utilizate de universități, vor fi accesate și de firme private și de antreprenori.  Costul pentru amenajarea laboratoarelor s-a ridicat la 1,5 milioane de euro, iar finanțarea e asigurată până în toamna anului viitor, potrivit Economedia.ro.

 

Ce specializări au laboratoare CREIC

Cele trei laboratoare au fost dotate în cadrul proiectului Cluj Future of Work (Cluj FoW), inițiat de Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean în parteneriat cu Centrul de Inovare și Imaginație Civică din Primăria Cluj-Napoca. Proiectul a fost finanțat prin Programul Urban Innovative Actions (UIA) al Comisiei Europene.

Laboratoarele au fost amenajate în incinta Centrul Regional European pentru Industrii Creative din Cluj (CREIC), un complex cu spații pentru afaceri, birouri și industrii creative. Echipamentele sunt menite „să susțină inovarea și tehnologizarea”. Laboratoarele se deschid pentru companii și antreprenori interesați de inovare, cercetare, dezvoltare de produs și prototipare.

Laboratorul de Design este folosit pentru industria mobilierului, dar avem pregătite și laboratoare pentru industria filmului sau pentru industria IT. Spre exemplu, laboratorul de Machine Learning are mai multe componente și vizează mai multe arii de expertiză, de la internetul lucrurilor până la robotică, inteligență artificială și machine learning. În acest laborator, companiile locale și ecosistemul local de inovare vor putea să genereze aplicații de realitate virtuală, aplicații de gaming sau de robotică și, desigur, vor putea să dobândească noi competențe menite să pregătească economia locală pentru viitorul care se apropie. Un alt laborator e cel de CGI și VFX, unde tinerii creativi pot experimenta cu diferite echipamente VR și AR, cu programe de prelucrare foto-video care pot facilita dezvoltarea unor proiecte audiovizuale și de gaming inovatoare,” explică Ania Pașcalău, Marketing Manager în cadrul companiei Cluj Innovation Park.

”Acest proiect este pus în practică în urma unui parteneriat puternic între administrația locală, mediul cultural, academic, de afaceri și cel social”, a declarat primarul Emil Boc.

„Componenta de dotări din cadrul proiectului Cluj FoW va ajuta persoanele creative să aibă posibilitatea de a testa efectiv soluțiile sau produsele pe care le vor crea, prezenta și lansa pe piață. Practic, aceștia vor beneficia la Centrul Regional European pentru Industrii Creative Cluj (CREIC) de trei laboratoare dotate cu echipamente și software de ultimă generație, dar și spații de co-work și alte facilități necesare antreprenoriatului în industrii creative”, a declarat Ovidiu Cîmpean – Director Dezvoltare locală Primăria Cluj-Napoca, co-manager al proiectului Cluj Future Of Work.

Acesta a precizat că facilitățile au fost deja utilizate, din această vară, în cadrul proiectului Culturepreneurs, dar și de către univeristățile partenere – Universitatea de Artă și Design sau Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. „Am avut și companii private, au fost și studenți. Sperăm ca, după lansarea platformei, laboratoarele și facilitățile de acolo să fie folosite de cât mai multe firme din domeniile vizate. Am avut inclusiv vizite de prezentare cu reprezentanții clusterelor IT și credem că va fi interes. Sunt vizate firme de IT, startup-uri, dar nu numai, și companiile mai mari ar putea fi interesate pentru proiecte punctuale”, precizează Cîmpean pentru Economedia. Costul pentru amenajarea laboratoarelor s-a ridicat la 1,5 milioane de euro, din fonduri europene și cu 20% contribuție din bugetul local.

Accesul în laboratoare este gratuit, dar se face pe bază de rezervare pe o platformă. „Finanțarea este asigurată până în octombrie, anul viitor. După aceea, împreună cu partenerii de proiect, vom construi un model de funcționare sustenabil”, a mai spus Cîmpean.

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), spațiul dedicat noilor tehnologii, construit pe strada Strada Tiberiu Popoviciu, nr. 2-4, este cadrul în care au fost amenajate cele trei laboratoare.

Foto: Emil Boc, Facebook

 

Cu promovare bună, aceste facilități ar putea deveni atractive pentru regiune, spun cei conectați la comunitățile de startup-uri. „Cred că pot fi de ajutor sau de interes pentru startup-urile care au nevoie de tehnologiile din laboratoarele respective.  Dar nu doar din Cluj, ci și din zonă, ar putea veni până acolo fiind mai bine decât să își cumpere ei echipamentele respective. Dar va fi nevoie de multă promovare pentru ca mesajul să ajunga la cei care au nevoie. Deci cred că va fi un efort constant, mai intens în primul an”, spune pentru Actual de Cluj Mircea Vădan, fondator al Cluj Startups și Activize.

 

Ce e Cluj Future of Work

Cluj Future of Work este finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Urban Innovative Actions. Cluj Future of Work este realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Cluster Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Transilvania IT Cluster, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.

 

Istoria afacerilor din Deal Lomb

Istoria planurilor din Dealul Lomb e veche de ani de zile, aici fiind proiectat inițial un mega-cartier rezidențial, cu servicii, realizat de firma Impact Developer & Contractor. Acesta a căzut însă, după criza imobiliară, așa că primăria a regândit planurile. S-a anunțat apoi aici un „orășel al Inovării”.

Pe Dealul Lomb au demarat două proiecte ale primăriei (cu bani europeni), pentru spații de afaceri și servicii: Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC). Acestea au fost finalizate, dar cu întârzieri, iar în zonă au fost necesare lucrări de consolidare, pe Dealul Lomb. Pe lângă distanța considerabilă față de oraș, care i-a făcut sceptici pe mulți că firmele ar vrea să vină aici cu activități, un alt impediment era chiar drumul de acces. Drumul de 1,6 kilometri spre investițiile de afaceri al Primăriei de pe Dealul Lombului (orașul inovării promis de 10 ani de autoritățile locale), început acum șase ani, afectat de alunecări de teren, ar urma să fie dat în folosință până la finalul anului, spun reprezentanții primăriei.

În acest final de an, pentru Dealul Lomb s-a mai inițiat o idee, în Consiliul Local. Un concurs de soluții (în care valoarea contractului și premiile ajung la 2,6 milioane euro) urmează să fie lansat în următoarea perioadă pentru crearea unui Science Campus în Lomb, pe un teren de peste 6,4 hectare pus la bătaie pentru investiție de primăria clujeană. Administrația locală va lansa acest concurs în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai. Campusul dedicat științei urmează să cuprindă un muzeul al științei (deja anunțat de Primărie în Lomb), o piață urbană și terenuri de sport dar și un centru de cercetare, sediul facultății de matematică sau cămine pentru 500 de studenți.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.