Închide

Și-a însușit amendamentele cele mai importante la proiectele de modificare a legilor justiției

Actualitate by Actual de Cluj - nov. 24, 2017 0 99

Secretar în cadrul Comisei speciale comune a Cemerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legistalive în domeniul justiției, deputatul ALDE de Cluj, Steluța Cătăniciu, și-a asumat cele mai importante amendamente la proiectele de moficiare a legilor justiției.

În utlimele două zile, Comisia sepcială parlamentară care se ocupă de modificarea legilor justiției a dezbătut și adoptat amendamentele propuse de partide și de asociațiile profesionale din sistemul judiciar. Deputatul ALDE de Cluj, Steluța Cătăniciu, de profesie avocat, și-a asumat un amendament care influențează alte modificări la legi, privitor la separarea carierelor între judecători și procurori. La articolul 1, alin. 2 din proiectul de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Steluța Cătăniciu și-a asumat o propunere privitoare la separarea carierelor profesionale între judecători și procurori: „Cariera judecatorului este separata de cariera procurorului, judecatorii neputând interfera în cariera procurorilor și nici procurorii în cea a judecătorilor”. Deputatul Ioan Cupșa de la PNL s-a legat de verbul ”a interfera” din modificare, la care Cătăniciu a replicat: ”A interfera înseamnă că se suprapune. Ce nu vă este clar? Să nu se suprapună în activitatea lor și în exercițiul funcției procurorii peste judecători și invers.”

Un alt amendament important însușit de Steluța Cătaniciu este cel adus articolului din Legea 303/2004. Prin această modificare, judecătorii și procurorii vor fi obligați să se abțină de la manifestări sau exprimări defăimatoare față de Parlament sau Guvern: „Judecătorii și procurorii sunt obligați să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare in orice mod la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativa si executiva.” 

Un alt amendament stabilește că regulamentul de evaluare a judecătorilor și cel de evaluare a procurorilor să fie aprobate în secția pentru judecători, respectiv în cea pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii. Deputatul Steluța  Cătăniciu a preluat propunerea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România ca hotărârile secțiilor din CSM să fie atacate direct în contencios administrativ, fără a mai trece prin plenul CSM.

 

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu