Închide

Cluj-Napoca, primul oraș din România cu autobuze electrice. Autovehicule similare circulă în țări ca Germania sau Elveția

ActualitateTop News by Catalin Suciu - nov. 24, 2017 1 1446

Clujul va avea în următorii ani cel puțin 30 de autobuze electrice, costul unuia singur depășind jumătate de milion de euro. Acestea sunt printre cele mai performante aflate pe piață, vor putea fi încărcate wireless, iar modele similare circulă în țări europene foarte dezvoltate, precum Germania sau Elveția.

„Am comandat deja un număr de 11 autobuze electrice din cele 30. Avem confirmarea că vor sosi până în aprilie, cel târziu mai, la Cluj. Mai avem în vedere şi alte comenzi, dar între timp trebuie să pregătim infrastructura, aşa că intenţionăm să introducem inclusiv încărcarea wireless a acestora, pentru ca timpul de alimentare să se reducă de la 30 la 7 minute”, a povestit primarul Emil Boc, prezent la conferința  „Mobilitatea viitorului”, care a fost organizată la Camera Franceză de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România, transmite adevărul.ro.

El mai spune că orașul va investi în următorii trei ani aproape 40 de milioane de euro din fonduri europene, pentru achiziția de noi troleibuze, tramvaie şi autobuze electrice. Bugetul repartizat polului Cluj-Napoca prin AXA 4 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 – dezvoltare urbană durabilă – este de 45,2 milioane de euro. Din această sumă, 36,7 milioane de euro ar urma să fie investiţi în mobilitate urbană, adică în achiziţia de mijloace de transport în comun eco.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.
  • Articole similare