Închide

Sezonul infecțiilor respiratorii tocmai a început! Infecțiile respiratorii severe determinate de VSR reprezintă un pericol real pentru copiii din categoriile vulnerabile

ActualitateSănătateTop News by Actual de Cluj - oct. 12, 2022 0 488

La debutul sezonului infectiilor virale, medicii specialiști atrag atenția asupra pericolului pe care-l presupune infecția cu virusul sincițial respirator (VSR) în rândul copiilor născuți prematur. Virusul sincițial respirator (VSR) este un virus frecvent întâlnit care se poate transmite ușor de la o persoană la alta. La copii, VSR determină, în general, simptome ușoare și moderate, asemănătoare unei răceli. Însă la copiii născuți prematur sau cu anumite probleme pulmonare sau cardiace poate determina infecții respiratorii grave, care necesită spitalizare. De aceea, sfatul specialiștilor este ca în perioada rece în care este probabilă epidemia de VSR, copiii cu risc înalt de infecție severă cu VSR să beneficieze de tratamentul care să-i protejeze.

 

Virusul sincițial respirator se transmite cu ușurință, prin strănut sau tuse, prin contactul direct între persoane sau utilizarea comună a recipientelor pentru băut/tacâmurilor etc., precum și prin contactul cu o suprafață pe care se regăsește virusul. De exemplu, virusul poate supraviețui timp de 30 de minute sau mai mult pe mâinile nespălate și până la 6 ore pe suprafața jucăriilor, tastaturilor sau pe mânerele ușilor. La debut, simptomele infecției cu VSR pot fi asemănătoare cu cele ale unei răceli și pot include: febră ușoară, scurgere de secreții nazale, tuse uscată, durere în gât, durere de cap, ușoară. În formele severe, infecția se poate răspândi la tractul respirator inferior, cauzând infecții grave cum sunt pneumonia sau bronșiolita. În aceste cazuri, simptomele pot include febră, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare (wheezing), scăderea apetitului alimentar, iritabilitate sau oboseală neobișnuită și culoarea albăstruie a pielii.

Nu prea testăm pentru depistarea VSR pentru că nu avem o terapie specifică. La mulți copii, virusul dă o boală simplă, dar același virus este și cauza principală a bronșiolitei la sugari și copii mici. Știm că părinții devin agitați și panicați când vin cu cei mici la spital, însă explicațiile contează foarte mult pentru ei. Dacă îi explici unui părinte, logic, care este evoluția normală a  bolii, acesta va înțelege. Împotriva VSR nu există vaccin și nici terapie preventivă. Tratăm copilul în funcție de tabloul general. Cel mai devreme vom avea un vaccin în doi ani. Bolile cauzate de VSR au o perioadă de incubație de 2 – 8 zile. La început simptomele sunt ușoare, de răceală, apoi după două – trei zile, apar tusea respirația de tip „wheezing” – copilul respiră zgomotos, secrețiile nazale și febră. Părinții trebuie să știe că atunci când este vorba de febră, nu se tratează numere. Se urmărește confortul copilului. Dacă starea lui este una bună, chiar și când termometrul indică o temperatură mai mare de 38.5, atunci nu se intervine cu antitermic. Dar dacă starea copilului este modificată la o febră de 38, atunci se intervine. Cum apare imunitatea împotriva VSR? Prin îmbolnăvire, prin trecerea anticorpilor de la mamă la făt, în al treilea trimestru de sarcină sau prin injectarea anticorpilor în cazul copiilor născuți înainte de termen”, a explicat Prof. dr. Sorin Man, medic primar Pediatrie, medic Primar Pneumologie pediatrică, Clinica Pediatrie III, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Cluj-Napoca.

Virusul sincițial respirator contaminează frecvent tractul respirator inferior, infecțiile determinate de acesta fiind principala cauză de spitalizare la copiii sub 1 an. O categorie deosebit de vulnerabilă sunt copiii născuți prematur (cei născuți înainte de 35 de săptămâni de sarcină sau mai puțin) cu vârsta de 6 luni sau mai puțin la începutul sezonului infecțios cu VSR. Conform Asociaţiei Prematurilor din România, anual, circa 18.000 de copii se nasc prematur în țara noastră, unul la fiecare 30 de minute. De asemenea, complicații ale infecției cu VSR pot apărea și la sugarii sau copii mici (24 de luni sau mai puțin) care prezintă un anumit tip de afecțiune pulmonară cronică (displazie bronhopulmonară) sau anumite probleme cardiace congenitale.

Riscul de infectare al copilului cu virusul sincițial respirator poate fi redus prin câteva metode simple de prevenție: spălarea frecventă a mâinilor și îndrumarea celor din jur să facă la fel, evitarea zonelor aglomerate și interacțiunea cu alți copii mici, în special cu cei care prezintă răceală sau febră, menținerea jucăriilor, hainelor și așternuturilor curate și evitarea fumatului în casă sau în apropierea copilului.

Până la vârsta de 2 ani, aproape toți copiii trec printr-o infecție cauzată de Virusul Respirator Sincițial, fie că vorbim de răceli ușoare, rino-faringite, bronșiolite sau bronșite. În primii doi ani de viață ai copilului, 50% dintre pneumonii și 90% dintre bronșiolite sunt date de VSR. Iar acest virus cauzează de 16 ori mai multe spitalizări decât gripa. Trebuie să știm că epidemiile de VSR au caracter sezonier și durează, în medie, 5 – 6 luni pe an. Vârful de incidență este în sezonul de iarnă. Bolile cauzate de VSR sunt extrem de contagioase. Însă, este bine ca părinții să știe că, în mod normal, un copil trece printr-un număr de 6 – 8 viroze respiratorii, într-un an”, a arătat Șef. Lucr. Dr. Aida Puia, medic primar medicină de familie, Instructor formator, membru al Grupului de lucru „Sănătatea copilului” al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Epidemiile de VSR pot să apară oricând pe parcursul anului. De obicei, acestea au loc în lunile mai reci, de iarnă și durează în medie 5 – 6 luni. Sezonul infecțios cu VSR poate varia în funcție de regiune, în România acesta desfășurându-se din octombrie până în martie.

În prezent nu există un vaccin pentru acest virus, dar sunt disponibile medicamente care pot fi utile în cazul copiiilor predispuși la infecții grave cu VSR. Mămica și familia bebelușului vulnerabil sunt sfătuiți să păstreze constant legătura cu medicul. Acesta este în măsură să recomande  conduita necesară și măsurile terapeutice care să îl protejeze pe cel mic în sezonul infecțios.

Un copil născut prematur nu are bagaj imunologic, deoarece acesta vine abia în trimestrul al treilea de sarcină, când are loc transferul de anticorpi de la mamă la făt. Un bebeluș născut înainte de 36 de săptămâni – sunt copii care se nasc la 24, 25, 26 de săptămâni de sarcină – nu are plămânii dezvoltați. Prematurii vin pe lume cu o capaciatate pulmonară scăzută și cu o imaturitate a aparatului respirator. În cazul acestor copii sunt necesare injecțiile cu anticorpi, pentru a-i proteja de VSR. Și, din păcate, un prematur va avea toată viața o sensibilitate în fața bolilor respiratorii. Pot să vă spun că plămânii unui adult care s-a născut prematur au un volum mai mic decât cei ai unui adult care s-a născut la termen”, a mai adăugat Prof. dr. Gabriela Zaharie, medic primar neonatologie, medic primar pediatrie, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

 

  • Virusul respirator sincițial (VSR) este un virus implicat frecvent în infecții ale tractului respirator inferior atât la sugar, cât și la copilul mic. Infecțiile determinate de VSR reprezintă principala cauză de spitalizare la copiii sub 1 an;
  • În general, VSR provoacă simptome ușoare asemănătoare răcelii comune, însă copiii născuți prematur sau cu anumite probleme pulmonare sau cardiace prezintă un risc crescut de apariție a unei infecții severe care de cele mai multe ori necesită spitalizare, inclusiv în unități de terapie intensivă, și chiar oxigenoterapie;
  • Riscul de infecție cu VSR poate fi redus prin respectarea măsurilor de bază de igienă și control al răspândirii infecțiilor, completate de prevenția medicamentoasă.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare