Închide

Șezătoare tradițională la școala de arte din Cluj. „reînviem un obicei apus, acela al şezătorii tradiţionale, vom face o călătorie în timp”

Educaţie by Actual de Cluj - feb. 19, 2019 0 83

scoala de arte cluj

Şezătoare tradiţională la Şcoala de Arte din Cluj, unde participă cursanţii secţiilor ţesut-cusut din Rugăşeşti, Răscruci şi Cluj-Napoca.

La șezătoarea tradițională de joi participă cursanţii secţiilor ţesut-cusut din Rugăşeşti (Căşeiu), Răscruci (Bonţida) şi Cluj-Napoca, sub coordonarea renumitului meşter popular Elvira Gavriş, expert în cadrul Şcolii de Arte Cluj iar invitate sunt absolventele secţiei „Răchiţele”, reunite în grupul „Păstrătorii Tradiţiilor Răchiţele”, care susțin momente artistice legate de eveniment, alături de cursanţii claselor de canto muzică populară, acompaniaţi de taraful „Vatră de Dor” al Şcolii de Arte Cluj. La şezătoare e programată și o degustare de produse tradiţionale. „Ideea şezătorii de joi, 21 februarie este de a reînvia un obicei apus, acela al şezătorii tradiţionale. Vom face o călătorie în timp, ca să ne aducem aminte ce se petrecea atunci – atât în şezătorile organizate de femeile căsătorite cât şi în cele la care participau numai fete. Acesta era un mijloc de relaxare, comunicare şi relaţionare – într-o perioadă când nu existau alte posibilităţi, precum televizorul, telefonul mobil şi reţelele de socializare. În privinţa fetelor, scopul principal nu era de natură lucrativă, ci mai degrabă viza întâlnirea cu băieţii din sat, spre deosebire de cel al femeilor măritate, care organizau şezătoarea pentru a se toarce cânepa şi lâna, materie primă pentru confecţionarea articolelor de îmbrăcăminte”, spune Elvira Gavriş.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu