Închide

Serviciul de Telecomunicații Speciale: Mai bine de jumătate din apelurile de vara aceasta la 112 care semnalau turiști aflați în pericol, localizate printr-o aplicație moblilă, disponibilă gratuit

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 02, 2023 0 123

Peste 700 de apeluri la 112 au fost primite în această vară pentru turiştii aflaţi în pericol la munte, 13 fiind pentru cădere de la înălţime, şi peste 200 de apeluri pentru persoane în pericol de înec pe litoral, anunţă în 2 septembrie Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), citat de news.ro, care precizează că 23 iunie a fost cea mai încărcată zi. Mai mult, mai bine de jumătate din apelurile care semnalau turiști în pericol în zonele montane au fost preluate print-o aplicație dezvoltată de STS care permite localizarea apelului și intervenția cu precizie la fața locului a salvatorilor.

”De la începutul lunii iunie şi până la finalul lunii august a.c., 743 de apeluri au anunţat situaţii de urgenţă în care au fost implicate persoane aflate în zone montane. 13 apeluri s-au referit la căderi de la înălţime, 193 de apeluri semnalau persoane rătăcite. Operatorii STS au alertat agenţiile specializate de intervenţie ce au competenţă în soluţionarea acestor urgenţe: Salvamont, Ambulanţă, ISU-SMURD, Poliţie şi Jandarmerie”, transmite STS.

Aproape 60% (439 de apeluri) dintre cele 743 de apeluri care anunţau turişti aflaţi în pericol în zonele montane au avut localizare avansată AML (Advanced Mobile Location), iar echipajele de intervenţie au putut ajunge cu precizie la faţa locului. O parte dintre acestea au fost preluate prin aplicaţia mobilă Apel 112, dezvoltată de STS, care permite localizarea apelului la 112. Aplicaţia este gratuită şi disponibilă în Google Play şi App Store.

De asemenea, pe parcursul acestei veri, la nivelul Centrului unic pentru apeluri de urgenţă 112 Constanţa au fost preluate 231 de apeluri prin care s-a solicitat intervenţia echipajelor de urgenţă pentru persoane aflate în pericol de înec în zona litorală a Mării Negre. Cele mai multe dintre acestea au vizat incidente în staţiunea Mamaia.

”La nivel naţional, din 1 iunie şi până în 31 august 2023, operatorii STS au preluat şi procesat 3.014.806 apeluri dintre care 1.546.162 (51,29%) au reprezentat cazuri de urgenţă. Din cele trei luni de vară, cea mai încărcată zi la 112 a fost 23 iunie, când operatorii STS au preluat în medie 23 de apeluri pe minut”, informează STS, care precizează că, în medie, operatorii STS preiau apelurile la 112 în mai puţin de 4 secunde.

FOTO: turiști rătăciți în ALba, sursa Salabamont/Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare