Închide

Senatul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” le-a cerut tuturor membrilor comunității academice care nu se vaccinează împotriva Covid-19 să își suspende activitatea. Rector UMF: A fost doar un apel la bun-simț, nu impunem vaccinarea nimănui

ActualitateAdministrațieSănătateTop News by Actual de Cluj - oct. 02, 2021 0 812

Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj le-a cerut tuturor angajaților să își suspende activitatea dacă aleg să nu se vaccinze. Mesajul a fost asumat în unanimitate de toți membrii și a fost transmis prin email personalului din cadrul instituției. Conducerea universității a reiteterat apelul către toți cei care activează în comunitatea academică să se vaccineze și a motivat că cei care aleg „din convingere sau alte motive pesonale fără un temei medical solid” să nu se vaccineze periclitează activitatea universitară, acesta fiind motivul pentru care li s-a recomandat  să nu mai vină la serviciu.
*UMF Cluj susține, potrivit rectorului Anca Buzoianu, că nu impune vaccinarea în rândul cadrelor didactice sau în rândul studenților, ci doar recomandă lucrul acesta.
Decizia a fost luată de Senatul UMD în 23 septembrie. În document se arată că „segregarea comunității academice în vaccinați și nevaccinați este inacceptabilă. Suntem toți membri responsabili ai unei ocmunități medicale de elită, cu aceleași drepturi și responsabilități. Libertatea de opinie și expresie nu trebuie să pună în niciun fel în pericol principiile democrației universitare și nici funcționarea eficientă și în siguranță a univestității. Sub niciun motiv nu putem accepta existența a două categorii diferite de cadre didactice, cu responsabilități diferite sau a două categorii diferite de studenți și absolvenți, cu experință educațională și curriculă diferite. Întrucât activitatea în sălile de curs și lucrări practice, laboratoare, secții de spital și cabinete se desfășoară cu dificultate sau nu este posibilă pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid-19, pentru siguranța personalului medical, a cadrelor didactice, a studenților și a pacienților, Senatul UMF Iuliu Hațieganu le cere tuturor membrilor comunitții academice care, din convingere sau alte motive personale fără un temei medical solid, nu se vaccinează împotriva Covid-19, să își suspende activitatea temporar, recurgând la formele legale disponibile, până la terminare pandemiei de Covid-19.”
Documentul mai stipulează că profesorii și viitorii medici, dar și asistenții medicali trebuie să se implice responsabil în controlul pandemiei Covid-19 și să fie un model pentru pacienți și comunitate, motiv pentru care trebuie să se vaccineze.
Hotărârea Senatului UMF  a fost asumată de președintele dr. Valentin Muntean și de ceilalți 43 de membri (31 cadre didactice și 12 studenți), în unanimitate.
 La începutul lui 2021, Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj anunțat că cei mai mulți dintre studenți s-au vaccinat deja anti-Covid dar și că cei care îl refuză, nu vor intra în nici un spital din Cluj aproape de pacienți. Procentul ajungea spre 90% în rândul studenților. La Facultatea de Medicină, peste 4000 de studenți făcuseră la momentul respectiv (mijlocul lunii ianuarie 2021)  vaccinul. „Nu este o regulă, fiindcă se găsesc soluții alternative, să fie testați, eventual înainte, dar nu putem să riscăm să-i lăsăm lângă pacienți și să infecteze pe cineva. Mă refer la cei din anii mari, care au contact direct cu pacienții. Oricum avem un procent semnificativ de studenți care s-au vaccinat și care au înțeles importanța vaccinului. E cea mai rapidă și cea mai sigură metodă de a ajunge la o oarecare normalitate”, spunea atunci rectorul UMF Anca Buzoianu pentru g4media.ro.
Universitatea a transmis pentru actualdecluj.ro că acest document este, de fapt, doar o recomandare și nu decizie de impunere, „un apel la responsabilitate, nu este o obligativitate”

„Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este o instituție de învățământ medical și farmaceutic superior de elită, cu o tradiție de peste un secol în învățământul medical românesc, pe băncile căreia s-au format savanți de renume, cercetători, medici și farmaciști de mare valoare, care au dus renumele școlii medicale clujene pe întreg mapamondul. Cei peste 100 de ani de tradiție și performanță didactică și științifică au întipărit în cadrul comunității noastre academice un set de valori fundamentale – profesionale, sociale și morale, pe care se bazează întreaga noastră activitate. Prin natura profesiei noastre, de dascăli și de profesioniști în domeniul sănătății și prin jurământul hippocratic pe care îl depunem la început de carieră, ne asumăm răspunderea asupra binelui și sănătății oamenilor. Din martie 2020, învățământul din universitatea noastră s-a desfășurat în condiții cu totul deosebite, total atipice pentru domeniul nostru de activitate. Am căutat să oferim siguranță și protecție întregii comunități academice – cadre didactice, studenți, personal administrativ. În plus, responsabilitatea noastră față de pacienții și personalul medical din clinicile și spitalele în care se desfășurau, în mod normal, stagiile clinice, ne-a determinat să luăm decizia de a reorganiza activitățile cu studenții la patul pacientului și în laboratoare și chiar să le sistăm pentru o perioadă destul de îndelungată. În tot acest timp, am sperat la o soluție salvatoare care să ne ajute să revenim la viața de dinainte de pandemie și care a sosit, la finalul anului 2020, sub forma vaccinului anti-COVID-19, pe care l-am așteptat cu toții. Mesajul transmis de Senatul Universității către comunitatea academică reprezintă un apel la responsabilitate, nu reprezintă o obligativitate, ci o sugestie de a privi cu obiectivitate asupra dovezilor științifice ce arată că vaccinarea este calea cea mai sigură prin care putem învinge pandemia. Universitatea noastră, în calitate de instituție generatoare de cunoaștere, aflată în slujba științei și a sănătății, trebuie să reprezinte un exemplu de conduită și bune practici, mai ales în vremuri complicate. În calitate de membri ai unei comunități academice din domeniul medical și farmaceutic, trebuie să ne asumăm responsabilitatea asupra binelui comun, al nostru și al societății în care ne desfășurăm activitatea. Apelul Senatului Universității nu reprezintă o constrângere, ci un îndemn către o abordare pozitivă față de vaccinare, un demers a cărui eficiență a fost deja dovedită.”

Rectorul UMF Cluj, Anca Buzoianu, spune că vaccinarea nu poate fi impusă, dar Universitatea de Medicină trebuie să fie un exemplu pentru toată lumea.

„Nu am impus nimănui să se vaccineze. Eu nu sunt nici membru al Senatului, nu fac parte din Senat, dar nici acolo nu s-a spus despre obligativitate, ci mai mult despre o recomandare. Dintre cadre didactice, sub 50. Eu am prezentat senatului varianta de activitate didactică, să-i primim pe cei vaccinați și pe cei nevaccinați, prin testare. Am organizat două centre de testare, avem și centru de vaccinare. Suntem pro-activi pentru vaccinare, dar nu putem obliga pe nimeni. Spitale, însă, care nu primesc persoane nevaccinate, iar acolo se fac cursuri online. Asta este o hotărâre. Acea informare a Senatului a fost un apel la bun-simț, nu are valoare legislativă. Nu spune nicăieri că este obligatorie vaccinarea, dar noi trebuie să fim un exemplu. Nu cred că Universitatea de Medicină poate susține păreri neștiințifice”, a declarat rectorul UMF Iuliu Hațieganu.

Potrivit rectorului, în acest moment sub 50 de cadre didactice sunt nevaccinate, cele mai multe din motive medicale. La nivelul studenților, din 7000 de studenți la nivel de licență (peste 9500 cu cei care urmează master sau doctorat) aproximativ 200 nu sunt vaccinați.

(sursa: Cluj24.ro)

(membrii Senatului UMF condus de prof. dr. Valentin Muntean)

sura foto: UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare