Închide

Senatorul nu este reabilitat. Înșelătoria liberalilor clujeni

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 05, 2020 0 1039

Revenirea senatorului Marius Nicoară în PNL a fost trecută repede cu vederea în spațiul public, liderii organizației liberale clujene străduindu-se să îngroape subiectul printre alte povestioare de duzină, pentru a nu fi nevoiți să admită că s-au folosit de o minciună grosolană, o minciună care le îngroapă regulamentul de partid. Senatorul Marius Nicoară nu a fost reabilitat de drept, conform prevederilor din Codul Penal, iar declarațiile liderilor PNL cum că acest lucru s-ar fi întâmplat sunt o bătaie de joc la adresa celor care chiar credeau că PNL-ul funcționează în baza unui statut valabil.

Potrivit Codului Penal, reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depășește 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârșit o altă infracțiune. Decizia de condamnare a senatorului Marius Nicoară la un an de închisoare cu suspendare a rămas definitivă în 2018, mai precis în luna martie. Așadar, durata suspendării executării pedepsei, adăugată la intervalul de doi ani prevăzut de lege, rezultă termenul legal de încercare de 3 ani, care în cazul senatorului Marius Nicoară este  îndeplinit de abia în martie, 2021, adică anul viitor, mult după ce se vor fi încheiat alegerile locale și parlamentare. Statutul PNL prevede clar că membrii de partid își pierd calitatea, fiind excluși de drept, dacă sunt condamnați penal, definitiv (vezi jos Art.22, p.5). Același statut al PNL mai prevede la Art. 22. p 7., că exlcuderea membrilor PNL este înlăturată, dacă persoana a fost reabilitată în conformitate cu prevederilor legale, argument pe care liderii PNL îl folosesc în mod mincinos în cazul senatorului Marius Nicoară.

Senatorul Marius Nicoară a fost trimis în judecată pentru că la finele lui 2014 s-a urcat beat la volan și a provocat un accident, în urma căruia o persoană a fost ușor rănită. Pe atunci era vicepreședinte în PNL Cluj. El a fost condamnat în 2017 la un an de închisoare cu suspendare. Decizia de condamnare a rămas definitivă  în martie, 2018. Potrivit prevederilor statutare ale PNL (foto sus), senatorul trebuia exlcus din partid, însă liderii PNL nu s-au grăbit să pună decizia în aplicare. Nicoară n-a mai așteptat decizia șefilor PNL și a ales singur să se mute în barca ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. După ce a părăsit PNL-ul, Marius  Nicoară și-a motivat adeziunea la ALDE ca pe un gest „firesc”, ca pe o revenire în tabăra „adevăraților liberali” de sub umbrela lui Tăriceanu. Nicoară bagateliza și în 2018 fapta pentru care a fost condamnat penal, și face același lucru și în prezent, mai nou ținându-i isonul și liberalii clujeni.  „O condamnare pentru câteva beri nu-i același lucru cu o chestiune de corupție” – se justifica Nicoară în conferință de presă, fără să aibă în vedere că propria sa faptă ar fi putut avea consecințe mult mai grave, și că aceasta definește, în ansamblu, cam care îi este nivelul de responsabilitate.

La momentul când a părăsit PNL-ul, președintele partidului, Ludovic Orban l-a ironizat pe Nicoară, afirmând că s-a dus la ALDE ca să-i dea un nou mandat de senator, lucru pe care PNL-ul nu-l mai putea face. „Îmi pare rău că trebuie să spun lucrul acesta, nu l-am anunţat public, dar Marius Nicoară a fost condamnat. Are o hotărâre judecătorească definitivă prin care a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare. Potrivit statutului PNL, atunci când ai o condamnare definitivă eşti radiat de drept din calitatea de membru. Era păstrat în grupul senatorial PNL, dar nu mai avea calitatea de membru PNL. Aici pare că socoteala e simplă: i-o fi promis Tăriceanu că îl mai pune un mandat la Senat. Eu nu puteam să îi promit lucrul acesta. Avem codul de integritate al partidului pe care l-am respectat. Am pierdut foarte mulţi oameni de valoare, dar am respectat Codul de integritate al PNL”, explica Ludovic Orban în 2018.

Același Orban nu mai are o problemă, în momentul de față, că încalcă grosolan codul de integritate și statutul partidului.  Nicoară ar fi fost reabilitat de drept de abia în martie 2021, dar reiese că statutul PNL este doar o glumă proastă, ori poate doar un document întrebuințat discreționar, de către unii, pentru unii, atunci cânt contextul e convenabil. În cazul senatorului Marius Nicoară, chiar dacă statutul PNL spune clar că nu este și nu poate fi încă membru de partid, el a devenit totuși membru de partid – ba chiar își face planul să obțină încă un mandat de senator. Sigur că membrii conducerii PNL Cluj au ales să nu ofere niciun răspuns despre tot acest subiect, sau despre faptul că au mințit.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.