Închide

Senatorul Cordoș s-a autosuspendat din funcțiile deținute în PSD. Cum acționa familia Cordoș în tranzacțiile cu joburi

ActualitatePolitica by Actual de Cluj - apr. 25, 2015 0 683

Senatorul clujean Alexandru Cordodoș a anunțat, printr-un comunicat de presă, că se autosuspendă din toate funcțiile pe care le deține în Partidul Social Democrat pentru a nu implica partidul în situația sa juridica. Senatorul este urmărit penal pentru complicitate la trafic de influență alături de fiica sa. Soția sa, Mihaiela Cordoș, referent în cadrul Spitalului Județean Cluj a fost reținută , vineri, pentru trafic de influență în formă continuată, apoi s-a încuviințat arestarea sa pentru 30 de zile.

Senatorul Alexandru Cordoș a afirmat că are încrede în justiție care va clarifica situația sa juridică. Cordoș era vicepreşedinte al organizaţiei PSD Cluj și conducea şi Departamentul de politici sociale şi ocuparea forţei de muncă, egalitate de şanse şi familie în cadrul PSD Cluj.

Citește și:

S-a dispus reținerea pentru soția senatorului Alexandru Cordoș

CUM ACȚIONA familia CORDOȘ

Potrivit Referatului DNA, soția lui Cordoș a recunoscut în cadrul unei discuții telefonice purtate cu o femeie că a primit 3000 lei pentru angajarea ca profesor suplinitor a nepotului respectivei persoane. Pentru a-l putea angaja, Mihaiela Cordoș s-a folosit de influența soluțului ei, senatorul Cordoș. Acesta din urma a intervenit pe lângă șeful Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Cuibus, membru PSD Cluj și consilier județean.

„Referitor la Alpar Gyozo Chidean, Mihaiela Cordoş a promis acestuia, direct şi prin intermediul mătuşii acestuia, Irina Bidian, că, în schimbul unor foloase necuvenite, îi va obţine un post de profesor suplinitor la o şcoală în Cluj-Napoca. Promisiunea a survenit în condiţiile în care Mihaiela Cordoş a afirmat că soţul acesteia, senatorul Alexandru Cordoş, se bucură de influenţă asupra inspectorului şcolar general de la ISJ Cluj, Valentin Cuibus, şi că va interveni personal la acesta pentru a-i obţine locul de muncă promis. S-a stabilit că suma de bani remisă cu titlul de foloase necuvenite lui Mihaiela Cordoş de către Irina Bidian este de cel puţin 3.000 lei. La data de 12.01.2015, cu ocazia unei discuţii telefonice cu Irina Bidian, Mihaiela Cordoş i-a confirmat în mod explicit acesteia că soţul său, senatorul Alexandru Cordoş, a intervenit pe lângă inspectorul şcolar general al ISJ Cluj şi că i s-a promis de către acesta din urmă că, după data de 15 ianuarie, Alpar Gyozo Chidean va fi contactat pentru rezolvarea problemei legate de postul de profesor suplinitor”, a aratătat DNA.

În referatul DNA se mai arată că Mihaiela Cordoș a mai ajutat și alte persoane să se angajeze în cadrul Spitalului Județean Cluj. Ba chiar a fost presată de persoane care nu au promovat concursurile de angajare să dea banii înapoi și a înapoiat niște sume cu ajutorul soțului și ficei sale.

„S-a constatat, în cursul cercetărilor, că persoana care a pretins foloase materiale de la numiţii Sever Ţăgorean şi Gheorghe Salanţă pentru a interveni în vederea promovării de către fiii acestora a examenului organizat de SCJ Cluj este Mihaiela Cordoş, angajată în calitate de referent al instituţiei spitaliceşti. S-a stabilit că Gheorghe Salanţă a remis lui Mihaiela Cordoş o sumă de 10.000 lei pentru ca prin influenţa pe care acesta a pretins că o are asupra membrilor comisiei de corectare/evaluare la examenul având ca obiect ocuparea unor posturi de autopsier, să intervină pe lângă aceştia în vederea obţinerii de către candidatul Sorin Salanţă a unui post de autopsier în cadrul SCJ Cluj”, se arată în referatul DNA.

Gheorghe Salanţă: Stai că număr amu’, 2 minute. 5, 6, 7, 8, 9. M-o sunat MIHAELA, mă!
Sorin Salanţă: Ee. Ea-i în comisie.
G.S.: Ea dară. Zice mă, te-ai dus? M-am dus. Mă, când îs acasă să vii pân’ la mine în Grigorescu.
S:S.: Ee.
G.S: Zice, ştii.
S.S.: Ee.
G.S. D-apăi bănuiesc că nu mai are secrete să-mi spuie, poate zice că să-i mai dau oarece bani, c-am zis că-i mai dau, ştii?
S.S.: Fii atent, mi-o schimbat subiectele, am aşe acolo, am, stai numa’ un pic să-ţi spui, hai, mamă odată sus. Am aşe: tehnica de autopsie, generalităţi, am autopsia capului, autopsia toracelui, autopsia abdominală.
G.S.: Îi foarte bine. (…) Ee, da’ tăt, tăt, tăt, bine, hai sigur, hai acasă să discutăm, că de-aia că m-o chemat c….a, pei sigur pentru aia să-i dau oarece bani.
S.S.: Îhm.
G.S. Îi spui, tu io ţie îţi dau cu tăt dragu’…
S.S.: Da’ la cine?
G.S.: Da’ să văd când îi treaba rezolvată.

O altă persoană care inițial n-a promovat concusul de asistentă în cadrul Spitalului Județean se plânge unei cunoștințe că pentru un al doilea concurs suma cerută de soția senataroului este mult prea mare: „Dar mi-a cerut înainte, şi eu nu mai vreau să dau înainte, că nu mai am încredere. Eu nu pot să dau 2.000 de euro, îi foarte mult. (…) Na, am dat 1.000 de euro, nu s-o rezolvat, m-o minţit, m-o purtat un an de zile”

Mihaiela Cordoş a mai primit 1.500 de euro de la Mariana Lupea pentru a-i obţine un post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenă Cluj, după cum Lupea recunoaște într-o discuție purtată la telefon cu o altă persoană.

N.: Şi la aia trebe să mergi să o ungi până la Dumnezeu şi înapoi. Apăi, amu de unde poţi să tăt le ungi pe tăte? Mariana Lupea: Tu, dar nu că nu le-aş fi dat, Niculina. Că, ăăă, numai am dat cui o trebuit.
N.: Am înţeles.
M.L.: No, şi-amu ce să fac şi io? Nu mai are niciun sens să vorbim.
N.: Auzi? Dar nu ştie că ai fost la Mihaela Cordoş?
M.L.: No, bine.
N.: Ai fost, aşa-i?
M.L.: Păi, da.
N.: No, io o să-ţi spun ceva. Io o să-ţi spun numai că asta nu-i de povestit prin telefon.

O altă candidată, Mariana Suciu Emilia, i-a dat Mihaielei Cordoş suma de 800 euro tot pentru a o angaja pe un post de asistentă medicală încadrată pe perioadă nedeterminată. Gabriela Simona Barz i-a dat soţiei senatorului Cordoş suma de 1.000 euro tot pentru angajarea pe un post de asistentă medicală, Maria Daciana Roman i-a dat 4.000 de lei, la fel, pentru un post de asistentă, Maria Chis, 1500 de eurp.

O altă pesoană, Lavinia Keresi a presat-o pe Mihaiela Cordoş să returneze o parte din cei 1.500 de euro pe care i-a dat pentru a o ajuta să promoveze la concurs. De teamă să nu fie denunțată, cu ajutorul soțului, Mihaiela a returnat o parte din bani.

„În cauză s-a stabilit că, întrucât nu şi-a respectat promisiunea făcută, Lavinia Keresi i-a solicitat restituirea banilor, Mihaela Cordoş restituindu-i până în prezent în două rânduri suma totală de 1.000 euro. Suma de bani pe care i-a remis-o lui Mihaela Cordoş a fost împrumutată de Lavinia Keresi de la fratele său, Paul Oltean”, susțin procurorii.

Lavinia Keresi: Şi, că peste două sau trei zile vine bărbatu-so, nu ştiu unde îi plecat şi partea lui aia, o să o ceară şi mi-o dă săptămâna viitoare.
Paul: Şi restul de bani?
L.K.: Păi, toţi.

P.: (…) Şi toată convorbirea care o purtaţi voi şi spune-i frumos la doamnă, «doamnă o trecut jumăte de an, nu mi-ai rezolvat nimic, ţi-am dat 1.500 de euro, cât mi-ai cerut. Am nevoie de bani». Da, ascultă-mă te rog, dacă nu pe mine să nu mă mai suni în viaţa ta! Că nu-mi f… io viaţa şi creierii pentru tine. Pentru că io am vorbit la Poliţie şi totu-i rezolvat. Te duci mâine acolo, cum mi-ai zis şi-ţi pui telefonul să se înregistreze. Când ai intrat la ea în birou, ţi-l bagi în buzunar şi să se audă toată discuţia ce o purtaţi voi. Ai înţeles? (…) Nu, io nu te bag tu proastă, că-i vorba de 1500 de euro. Care, tu nu ştii ce înseamnă 1500 de euro, numai dacă-i vezi în mână. Nu înseamnă ce ştii să lucri pentru 1.500 de euro. Io nu te bag, că tu te-ai băgat singură, cu mama, voi două v-aţi băgat. Da’ io, dacă te băgam, te rezolvam Raluca. Fă ce vrei bine? Să-mi dai pace! Pe mine să nu mă mai suni cu problemele astea, da?.

Măsurile de supraveghere tehnică dispuse în acest dosar au evidenţiat faptul că toţi membrii familiei Cordoş aveau cunoştinţă de activităţile Mihaielei Cordoş, aceştia fiind implicaţi în sprijinirea acesteia într-o mai mare sau mai mică măsură, după caz.

„Atât senatorul Alexandru Cordoş, cât şi fiica Andreea Alexandra Cordoş au făcut demersuri pentru obţinerea sumei de bani pe care Mihaiela Cordoş trebuia să i-o restituie Laviniei Keresi. Chiar şi Nastasia Bara, mama Mihaelei Cordoş, a făcut demersuri pentru a face rost de bani”, mai arată procurorii.

În referat se mai arată că un anume Gheorghe Olariu a apelat, prin intermediul Mihaielei Cordoş, la senatorul Alexandru Cordoş, „pentru efectuarea unor intervenţii pe lângă funcţionari din cadrul unui minister în vederea obţinerii unor avize de electrician de către două persoane”.

„Pentru discuţiile mai detaliate cu Olariu Gheorghe, Mihaiela Cordoş a folosit exclusiv telefonul mobil aparţinând mamei sale, ferindu-se să folosească telefonul său personal, aspect care evidenţiază un comportament specific persoanelor care comit fapte penale”, se arată în referatul DNA.

În referat se mai arată că Mihaiela Cordoş a uzat de dreptul la tăcere şi nu a dat declaraţie în cauză.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu