Închide

Șeful SRI la Cluj în una din rarele ieșiri publice: România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică, o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi / O analiză recentă bazată pe date oficiale contrazice viziunea optimistă proiectată de șeful SRI

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 04, 2022 0 222

Șeful SRI, Eduard Helvig, le-a proiectat studenților, într-un discurs ținut la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, o perspectivă optimistă asupra României, afirmând că România ”este o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi”. O analiză recentă bazată pe o serie de informații din surse oficiale indică însă că România se confruntă cu un fenomen îngrijorător: Peste 60% din tinerii români consideră că România merge într-o direcție greșită și nu au încredere în Parlament, Guvern și Președinție, iar numărul tinerilor care părăsesc definitiv România s-a dublat în ultimii 10 ani.

Redăm mai jos fragmente relevante din declarațiile lui Eduard Helvig, conform g4media.ro:

Dar tabloul general, la care vă invit să vă gândiți cu atenție înainte de a deveni la rândul vostru critici, ne arată că România este o țară stabilă, cu liniște socială și multă prosperitate economică, o țară în care mulți tineri din alte zone ale lumii și-ar dori să poată trăi.

Nu funcționăm încă la fel de bine ca democrațiile vechi ale Europei dar ne apropiem de ei. Este loc de construit, de îmbunătățit, de trecut la nivelul următor.

Pe mine m-a ajutat mult să privesc România și din perspectiva străinilor cu care am discutat atât în anii în care o reprezentam ca europarlamentar, cât mai ales în acești 8 ani ca director al SRI.

Iar România din perspectiva oficialilor sau analiștilor străini se bucură de 3 mari avantaje – stabilitate, oportunități și dinamism. Dinamismul este al oamenilor, al românilor care creează, muncesc, inventează soluții acolo unde nu există căi deschise. Dinamismul este al vostru, cei
care aveți puterea să transformați cum vreți această realitate, într-o măsură mai mare decât toate generațiile de până acum. (…)

(…) Voi, cu deschiderea și educația de care vă bucurați, puteți defini un nou sentiment de mândrie, un patriotism pro-occidental, al cetățeanului român conectat la valori democratice europene și aspirații globale. Puteți, în același timp, prin participare și implicare, să puneți presiune pe cei
din jur, pe instituții, pe restul societății, pentru ca lucrurile în care credeți să se întâmple. Cel mai important este să nu renunțați la ideile și valorile în care credeți, și să luptați pentru ele mereu.

Eu, din păcate, am văzut mulți prieteni din facultate care au renunțat la ideile generoase pe care le susțineam când eram studenți, de dragul unor compromisuri pentru putere. Așa ceva trebuie evitat! Pentru că politica adevărată înseamnă susținerea unor valori și a unor principii, nu doar câștigarea puterii.

Voi, generațiile actuale de studenți, puteți defini forma și semnificația viitoarelor decade pentru dezvoltarea României. O veți face trăind într-o societate cu mult mai multe opțiuni decât în urmă cu 30 de ani, mai conectată, mai liberă, mai prosperă, mai echilibrată. Sper să o faceți cu optimism și cu încredere în voi și în țara voastră.

Există o zicală veche a nemților transilvăneni pe care am auzit-o foarte des în copilărie, și pe care îmi place mult să o repet public: Prima generație luptă, a doua generație muncește și abia a treia generație mănâncă̆. O auzeam des, pentru că mi se explica de ce trebuie să muncesc și să lupt. Și mi se zicea că va veni și generația care va mânca, dar nu va fi generația mea.

(aici discursul integral)

O recentă analiză realizată de Alexandru Manda, contrazice viziunea optimistă a șefului SRI.

Conform datelor Comisiei Europene, la 1 ianuarie 2021, în România trăiau 3.039.883 de tineri cu vârste între 15 și 29 de ani, adică aproape 16% din totalul populației României. Deși se află printre primele locuri în UE la numărul de tineri în cifre absolute, ca procent din totalul populației, România se află sub media UE27 (16,3%).

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare