Închide

Şeful ISCTR Cluj, arestat preventiv

ActualitateRecomandarea redacției by Actual de Cluj - iun. 16, 2014 0 612

Inspectorul coordonator al biroului teritorial Cluj din cadrul ISCTR Cluj, Vasile Crişan, ajunge după gratii: judecătorii Curţii de Apel au acceptat azi cererea procurorilor DNA şi l-au arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în  care şeful său, Rareş Pop (PNL), e acuzat de abuz în serviciu.
Printr-o încheiere de şedinţă din camera de consiliu de astăzi, Curtea de Apel Cluj a respins ca nefondată contestaţia formulată de Rareş Pop la decizia Tribunalului Cluj care a dispus arestarea sa preventivă. Judecătorii au admis şi contestaţia formulată de procurorii DNA împotriva  aceleiaşi decizii a instanţei, care îl privea pe Vasile Crişan. Tribunalul Cluj a decis în cazul acestuia nu arestul preventiv, cum au cerut procurorii, ci arestul la domiciliu. Curtea de Apel a decis însă, astăzi, să-l aresteze preventiv şi pe acesta, pentru 30 de zile, până în 15 iulie.

Decizia a fost luată în jurul orei 21.30.

control trafic

Amintim, Rareş Pop, care e nu doar şeful Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier pentru 7 judeţe din Ardeal dar e şi vicepreședinte al organizației locale a PNL şi pentru câteva zile consilier local, se află în arest după ce a fost acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, desfăşurarea de activităţi ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată, șantaj şi luare de mită.

Vasile Crişan a fost şi el reţinut în urmă cu două săptămâni, acuzat de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, în formă continuată. Până azi, însă, acesta era arestat la domiciliu.

Procurorii spun că în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2012-2014, Rareş Pop împreună sau prin intermediul persoanelor având funcţii de conducere în cadrul birourilor judeţene, cum este cazul lui Dohotar şi a lui Crişan, au desfăşurat activităţi repetate de influenţare a activităţii inspectorilor aflaţi în trafic, în vederea efectuării controlului rutier.  Prin aceste demersuri, suspecții solicitau neluarea măsurilor legale pentru sancţionarea utilizatorilor mijloacelor rutiere, în scopul protejării unor societăţi aflate în sfera de interes a inspectorilor judeţeni.
Din ordonanța procurorilor mai rezultă faptul că suspectul Pop Rareş Vasile a dezvoltat relaţii cu numeroşi operatori economici ce activează în domeniu, asigurând acestora protecţie în schimbul obţinerii de avantaje patrimoniale, fie direct fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societăţi comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau deţinute de membri ai familiei sale. De menționat este faptul că din vara anului 2012, când a fost numit în actuala funcție, atribuțiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate soției sale.
Calitatea de asociat a soției era de fapt una formală, probele administrate până în prezent de procurori arată că Pop este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clienții societăților, prețurile la care sunt efectuate serviciile şi altele.

“În aceeași perioadă, suspecții au încălcat obligația de păstrare a secretului acțiunilor de control, comunicând în mod repetat operatorilor economici de transport date privind locul și timpul desfășurării controalelor în trafic, data efectuării unor controale la sediul acestora, altele decât controalele periodice ori a unor date ce permit identificarea autorului unor sesizări adresate instituției de control privind existența unor încălcări ale normelor aplicabile în materia transportului rutier. Prin aceste acțiuni, inspectorul șef teritorial Pop Rareș Vasile și inspectorii coordonatori județeni Dohotar Ioan Radu și Crișan Claudiu Vasile au urmărit obținerea de foloase pentru operatorii economici ce activează în domeniul transportului rutier, constând în eludarea activității de control efectuată de inspectorii de specialitate, respectiv evitarea aplicării sancțiunilor pecuniare și a măsurilor complementare”, arată procurorii.

Aceştia exemplifică cu situaţia din 9 decembrie, când Rareş Pop ar fi pretins şi primit de la doi martori denunțători suma de 1.500 lei, bani oferiți pe considerentul de a se asigura de bunăvoința suspectului și ajutorul în cazul desfășurării unor controale de către inspectorii din subordine.

În plus, în 27 martie inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Județean Alba, au efectuat un control la o școală generală, vizând obținerea licenței de transport și modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de învățământ. Echipa de control formată din 2 inspectori a întocmit o notă de constatare, reținând încălcarea normelor privind obligația echipării vehiculului cu tahograf și limitator de viteză, pentru care s-a stabilit sancțiunea amenzii în sumă de 9.000 lei și a impus școlii remedierea încălcărilor.

Ca urmare Pop i-a cerut inspectorului coordonator al județului Alba anularea notei de constatare și refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care să nu consemneze neregulile constatate, sub amenințarea destituirii din funcția de coordonator județean.

În pofida ameninţărilor, inspectorul coordonator al județului Alba a refuzat să dea curs solicitării.
Într-un final, în 10 aprilie acesta a fost revocat din funcția de inspector coordonator al Inspectoratului Județean Alba.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare