Închide

Ședință operativă de urbanism la Consiliul Județean Cluj. Arhitectul-șef al județului: Așteptăm noul Cod al Urbanismului care va schimba modalitatea de lucru/Vom avea nevoie de o perioadă lungă pentru combaterea dezinformărilor

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - mai 26, 2023 0 2441

În puțin peste o oră, specialiștii din Comisia de Urbanism din cadrul Consiliului Județean (CJ) Cluj au dezbătut o ordine de zi cu 13 puncte, proiecte pentru construirea unor locuințe, unități industriale sau case de vacanță în mai multe comune din județ. Președintele Alin Tișe, cel care conduce ședințele, nu a participat la respectiva ședință din 25 mai. La finalul ședinței, arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat că, cel mai probabil modul de lucru al comisiei se va schimba odată cu aprobarea și intrarea în vigoare a noului cod al urbanismului (Legea nr. 195/2023). Despre noul act normativ, arhitectul șef a apreciat că, cel mai probabil în vara acestui an va fi aprobat și va intra în vigoare dar și că pentru autoritățile locale acesta va aduce o perioadă lungă în care specialiștii vor fi nevoiți să combată dezinformările care au fost prezentate odată cu noul act normativ.

 

„S-au vehiculat informații potrivit cărora nu va mai fi nevoie de autorizație de construire în cazul construcțiilor sub 150 de metri pătrați. Ori acest lucru nu apare niciunde în noua legislație. Într-adevăr există această prevedere dar se aplică doar în cazul în care primăriile pun la dispoziția cetățenilor proiecte tip de locuințe. Dacă din unul, două, trei proiecte puse la dispoziție cetățenilor, aceștia vor să își construiască exact așa locuința, atunci nu vor mai avem nevoie de autorizație de construire. Va fi o perioadă lungă în care vom fi nevoiți să combatem aceste dezinformări propagate odată cu prezentările publice ale noilor prevederi din codul urbanismului, de la nivel central. Va mai fi bătaie de cap în cazul dispozițiilor care privesc construcțiile fără autorizații, unde va exista o perioadă tranzitorie de un an de zile pentru intrarea în legalitate, apoi gata”, a spus arhitectul-șef, Claudiu Salanță.

Întrebat de arhitectul Vlad Negru din comisie dacă va exista o perioada tranzitorie, odată cu intrarea în vigoare a noii legislații (mai ales că PUD-urile vor dispărea din acesta), Claudiu Salanță a arătat că, deocamdată nu se știe exact cum se va lucra, codul urbanismului urmând să fie aplicat imediat, în 15 zile de la aprobare. „Încă nu știm exact cum vom lucra, mai ales că acest cod abrogă Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții; dar și Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul. Cert este că noua legislație este menită să simplifice procesul de avizare. Este adevărat că PUD-urile vor dispărea, va fi ca înainte de 1989, doar un studiu de soluție. Codul va permite modificarea, avizarea, revizuirea PUG-urilor mult mai ușor, vor exista comisii mixte cu avizatorii, la nivel de primării și de Județ, la fel și la emiterea autorizațiilor, în așa fel încât oamenii să nu mai fie plimbați după avize”, a mai spus arhitectul șef.

Proiectul Codului Urbanismului, inregistrat pe agenda Senatului Romaniei sub nr. L195/2023, reuneste intr-un act unitar trei acte normative principale, respectiv Legea amenajarii teritoriului si urbanismului nr. 350/2001 („Legea nr. 350/2001”), Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii („Legea nr. 50/1991”) si Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii, precum si o serie de alte acte normative secundare.

În 8 mai, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila,  arăta, citat de agerpres.ro că noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, aflat încă în dezbatere în Parlament, va fi o revoluţie în domeniul urbanismului, de care România are nevoie.

„La sfârşitul lunii, îl scoatem din Parlament. Va fi o revoluţie. Codul urbanismului nu numai că unifică într-un singur loc toate reglementările pe domeniu, dar aduce şi importante modificări ce privesc în principal reducerea termenelor, simplificarea procedurilor, digitalizarea procedurilor, evitarea procedurilor succesive în favoarea procedurilor deodată, adică documentaţiile de avizare intră în acelaşi timp la toate instituţiile avizatoare, şi nu rând pe rând, pentru că asta e o pierdere de timp foarte mare”, explica ministrul Cseke Attila pentru agerpres.ro.

Acesta a mai precizat faptul că totul se va derula printr-o platformă digitală, ceea ce va conduce la reducerea termenelor de emitere atât a autorizaţiilor de construire, cât şi pentru aprobarea Planurilor Urbanistice Generale şi Zonale ale autorităţilor locale.

„La peste 500 de apartamente noi, vrem să ne asigurăm că avem creşă, grădiniţă, şcoală, cabinet medical. Până acum, acest lucru nu s-a întâmplat, iar cei care s-au mutat în acele zone au fost nevoiţi să-şi ducă copiii la distanţe mai mari. Se va institui obligaţia pentru antreprenori ori de a include în proiect construirea acestor clădiri pentru servicii publice, ori de a plăti o taxă edilitară autorităţii locale astfel încât aceasta să aibă din ce să construiască asemenea clădiri de serviciu public”, a mai afirmat ministrul Cseke Attila.

De asemenea, pe partea de intrare în legalitate a construcţiilor edificate fără respectarea prevederilor legale vor fi proceduri care vor transmite mesajul că „aceia care doresc să construiască ilegal nu merită să construiască ilegal”, deoarece vor fi taxe mult mai mari pentru intrarea în legalitate, obligaţia de a avea avizele şi acordurile emise de autorităţile statului fiind prevăzută în lege.

Ministrul Dezvoltării a mai arătat că în noul cod de urbanism se instituie un sistem de certificare a firmelor de construcţii, ceea ce înseamnă că vor fi evitate situaţiile în care „firmele de apartament”, cum sunt denumite, sau firme care nu au niciun specialist de exemplu pe edificare unităţi sanitare, depun oferte şi câştigă licitaţii, de exemplu, pentru reabilitarea unui spital judeţean. Astfel, acestea vor fi clasificate în funcţie de specialiştii pe care îi au, astfel încât numai acelea care dispun de experienţă şi specialişti să poată participa la acest tip de licitaţii. „În concluzie, va fi o mică sau mai mare revoluţie în domeniul urbanismului de care România are nevoie”, mai arăta ministrul Dezvoltării.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu