Închide

Ședință blitz la Consiliul Local. Opoziția lui Boc se regrupează

Administrație by Luminiţa Silea - mai 29, 2014 1 443

O ordine de zi cu 48 de puncte, completată de primarul Emil Boc cu încă patru puncte, a fost epuizată de consilierii locali într-o oră. S-au ridicat mâinile și s-au votat proiectele  fără critici și nemulțumiri. În lumina noilor alianțe de pe scena politică între PDL și PNL, vocea critică la adresa puterii lui Emil Boc din Consiliul Local s-a înjumătățit. Consilierii PSD au rămas clar în opoziție, iar cei PNL au acum propuneri bune pe care primarul le susține.

ccl

Cu o zi înainte de ședința ordinară a Consiliului Local, primarul Emil Boc a ținut să felicite publice PNL-ul pentru că nu s-a vândut pe un pumn de arginți PSD-ului. Iar acest mesaj s-a făcut resimțit și în Consiliul Local. Ordinea de zi a ședinței de astăzi a fost calificată ca ușoară de către toți consilierii, fără proiecte grele, așa că ea a fost epuizată  într-o oră, prin ridicare de mâini. Patru proiecte care vizau documentații de urbanism au fost amânate și retrimise Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism. În rest, ordinea de zi a fost votată în forma propusă de primarul Emil Boc.

La punctul diverse, consilierii PNL i-au făcut edilului niște propuneri privind asfaltarea unei alei care duce la biserica din cimitirul Grădini Mănăștur, privind eficientizarea lucrărilor de pe Calea Turzii prin intervenții ale constructorilor , preponderent noaptea, sau privind repararea pasajelor pietonale de pe Calea Florești. Primarul a fost prietenos cu propunerile, declarând că acestea se vor rezolva fără probleme, unele pe termen scurt, altele la toamnă. Ba mai mult, consilierul PNL Doru Stoica a felicitat în plen Direcția Tehnică și primăria pentru că a introdus iluminatul cu LED în zona sălii polivalente de la Stadion. În timpul în care primarul și consilierii PNL schimbau politețuri, colegii de la PSD zâmbeau cu subînțeles. După ședință, Gabrial Oniga de la PSD a explicat că aceasta este viața. În plus, liderul consilierilor PSD, Claudia Anastase nu s-a arătat deranjată că opoziția lui Boc s-a împuținat, menționând că „acum ne vom regrupa”.

Numit cea mai critică voce la adresa puterii Boc, consilierul PNL Ioan Bîldea spune că o să-și facă treaba ca până acum. „Am multe proiecte și propuneri de promovat. Sper să am o mai mare deschidere din partea primarului atunci când vine vorba de a rezolva problemele clujenilor. Eu nu fac politică pentru politicieni, fac politica pentru clujeni”, a explicat Bîldea pentru actualdecluj.ro.

Dacă PDL îi va cere un vot pro pe un proiect în care nu crede, Bîldea e convins că va face față: adică rămâne independent și merge pe propriile sale  convingeri. Și entuziast.

Sunt obișnuit cu presiunile politice. Poate o să-l conving eu că nu e bine. Dacă nu, votez conform propriilor mele convingeri, la fel cum am făcut mereu indiferent de riscurile politice la care mă expun”, spune Bîldea. Exclus să nu participe la ședință. „Eu nu fug de pe câmpul de luptă. Voi participa și voi vota cum cred eu că e bine, după ce mă voi consulta cu câți mai mulți colegi și experți în chestiunea în cauză.  Nu mă tem de retragerea sprijinului politic. Mă tem să nu îi dezamăgesc pe cei care și-au pus speranța în mine. S-ar putea ca la o analiză obiectivă, adversarii politici de ieri să constate că în lupta noastră nu a fost și nu este vorba despre persoane ci despre proiecte și idei care să îmbunătățească pe cât se poate viața clujenilor. De asta suntem aleși consilieri.”, a mai precizat consilierul.

Anul acesta, consilierii locali PNL au pus un pariu cu 13 puncte cu primarul Emil Boc pe care au declarat că speră să-l piardă, adică primăria să reușească să le pună în aplicare. Public ei s-au declarat sceptici. „Lucrurile se vor regla în Consiliul Local, vom avea în continuare idei bune pentru comunitatea clujeană”, spune consilierul local PNL, Dan Tarcea.

Că opoziția lui Boc din Consiliului Local s-a micit nu e o problemă atât de mare. Discuția, la nivelul tineretului democrat liberal și liberal clujean este alta. Dacă PDL și PNL fuzionează, intenție anunțată de la nivel central, TDL a stabilit că va lua în primul rând fetele din organizația de tineret a liberalilor. „Dacă le luăm fetele, atunci organizația tineretului liberal cu siguranță se desființează”, este convins un membru TDL.

Un fost liberal clujean trecut acum câțiva ani în barca PDL, Adrian Popa, este convins că oricum fuziunea se va face după alegerile prezidențiale.  „Asfel de alianțe sunt o realitate a scenei politice”, spune Popa. El are o singură poliță personală cu un lider al liberalilor clujeni, în rest e convins și crede într-o colaborare fructoasă cu colegii din PNL.

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.