Închide

Sectorul 1 din București este singura zonă din țară mai scumpă decât Cluj-Napoca

Economie by Kristina Reştea - dec. 05, 2023 0 111

Sectorul 1 din București este singura zonă din țară mai scumpă decât Cluj-Napoca în ceea ce privește închirierea de apartamente, arată o analiză realizată de platforma Storia. Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, tarifele medii ale chiriilor au crescut cu 10% în cazul garsonierelor, cu 16% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 17% pentru apartamentele cu trei camere. Sumele solicitate pe platforma Storia pentru chiriile din 10 mari orașe analizate au înregistrat o creștere de 22% de la un an la altul (noiembrie 2023 vs. noiembrie 2022), arată o analiză a site-ului. Tarifele  solicitate de la o lună la alta (noiembrie 2023 vs. octombrie 2023) au crescut, în medie, cu 6%.

„Sectorul 1 din București este singura zonă din țară mai scumpă decât Cluj-Napoca în ceea ce privește închirierea de apartamente. Această evoluție reflectă nu doar o creștere a cererii pentru proprietăți premium într-o locație centrală, ci și o tendință evidentă în dinamica prețurilor și preferințelor clienților. Accesul rapid la facilități urbane și creșterea atractivității comerciale au contribuit la această creștere a cererii, influențând în mod direct și dinamica prețurilor”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

CLUJ-NAPOCA

În luna noiembrie, tarifele medii solicitate pentru închirierea garsonierelor și apartamentelor cu trei camere au crescut cu 3% față de cele din luna anterioară, în timp ce prețurile pentru închirierea apartamentelor cu două camere au crescut cu 1%.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, tarifele medii ale chiriilor au crescut cu 10% în cazul garsonierelor, cu 16% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 17% pentru apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna noiembrie suma medie de închiriere a garsonierelor a ajuns la 360 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 580 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 750 de euro.

Cum au evoluat chiriile în București, conform datelor Storia

Comparativ cu luna noiembrie 2022, în noiembrie a.c. tarifele medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+19%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde prețul mediu a ajuns la 727 de euro. De asemenea, prețul mediu al apartamentelor cu două camere a fost de 551 de euro în luna noiembrie, cu 17% mai mare față de aceeași lună a anului trecut. Totodată, prețul mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 10% comparativ cu luna noiembrie 2022, ajungând la o valoare medie de 333 euro.

Cei care își doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei (cel mai scump sector) plătesc cu 76% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureștiului (cel mai ieftin sector în luna noiembrie). Conform datelor, apartamentele din sectoarele 1 și 5 au înregistrat cea mai mare creștere de tarife comparativ cu anul trecut (+22%), urmate de apartamentele din sectorul 6 (+21%) și de cele din sectorul 2 (+20%). Cele mai mici creșteri de preț per sectoare s-au înregistrat în sectorul 3 (+14%) și în sectorul 4 (+9%).

În noiembrie, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 292 de euro (în sectorul 5) și 420 de euro (sectorul 1). Tarifele medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 449 de euro (sectorul 4) și 669 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut tarife medii de închiriere cuprinse între 500 de euro (sectorul 4) și 1002 euro (sectorul 1).

 

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară, conform datelor Storia

La nivelul țării, în luna noiembrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepție: apartamentele de trei camere din Iași, în cazul cărora, la fel ca în luna octombrie, tariful de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria tarifelor medii de închiriere, s-a înregistrat în Oradea, unde apartamentele cu două camere au avut o creștere de 27%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (noiembrie a.c. vs. octombrie a.c.) s-au înregistrat în Oradea, la apartamentele cu două camere (+9%) și în Arad, la apartamentele cu trei camere (+9%).

 

IAȘI

Față de luna octombrie, tarifele medii solicitate în noiembrie a.c. au rămas constante în cazul apartamentelor cu trei camere, în timp ce tariful apartamentelor cu două camere a scăzut cu 4%, iar prețul pentru închirierea garsonierelor a crescut cu 3%.

Comparativ cu luna noiembrie 2022, prețurile medii solicitate în noiembrie 2023 au stagnat în cazul apartamentelor cu trei camere și au crescut cu 8% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 18% în cazul garsonierelor.

Astfel, în luna noiembrie tariful mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 330 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 430 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 500 de euro.

BRAȘOV

În luna noiembrie, comparativ cu luna anterioară, tarifele medii solicitate pentru închiriere au scăzut cu 1% în cazul garsonierelor, în timp ce prețul  apartamentelor cu două și trei camere a rămas constant.

Comparativ cu aceeași lună a anului trecut, tarifele de închiriere au crescut, în medie, cu 9% pentru apartamentele de trei camere, cu 19% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 14% în cazul garsonierelor.

Astfel, în luna noiembrie tariful mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 320 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 500 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 600 de euro.

CONSTANȚA

În luna noiembrie, tarifele apartamentelor cu două și trei camere au stagnat față de luna octombrie a.c., în timp ce prețurile pentru închirierea garsonierelor au crescut cu 7%.

Comparativ cu anul trecut, prețul mediu al chiriilor a crescut cu 15% la categoria garsonierelor, cu 13% la apartamentele cu două camere și cu 9% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Astfel, în luna noiembrie a.c. prețul mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 322 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 450 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 600 de euro.

TIMIȘOARA

În luna noiembrie, tarifele garsonierelor și apartamentelor cu două și trei camere au stagnat față de luna octombrie a.c.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, chiriile medii sunt mai ridicate în cazul garsonierelor (+14%), dar și al apartamentelor cu două camere (+8%) și al celor cu trei camere (+13%).

Astfel, în luna noiembrie a.c. prețurile medii de închiriere au rămas la fel ca luna trecută, respectiv 250 euro în cazul garsonierelor, 400 de euro apartamentele cu două camere și 450 de euro cele cu trei camere.

SIBIU

În Sibiu, tarifele medii de închiriere solicitate în luna noiembrie a.c. au înregistrat creșteri de 1% în cazul garsonierelor și  apartamentelor cu două camere, iar prețul apartamentelor cu trei camere a stagnat comparativ cu luna octombrie a.c.

Față de luna noiembrie a anului trecut, tarifele medii solicitate pentru închiriere au crescut pe toate categoriile de apartamente – cu 21% pentru garsoniere, cu 19% pentru apartamentele cu două camere și cu 14% în cazul apartamentelor cu trei camere.

Astfel, în luna noiembrie tariful  mediu de închiriere al garsonierelor a ajuns la 302 euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 380 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 500 de euro.

ORADEA

Comparativ cu luna octombrie, tarifele medii solicitate în luna noiembrie pentru închiriere au crescut în cazul apartamentelor cu două camere (+9%) și în cazul celor cu trei camere (+1%), iar în cazul garsonierelor au rămas constante.

Față de luna noiembrie a anului trecut, tarifele medii solicitate au crescut cu 11% în cazul garsonierelor, cu 27% în cazul apartamentelor cu două camere și cu 25% pentru apartamentele cu trei camere.

Astfel, în luna noiembrie tariful mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 200 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 380 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 400 de euro.

CRAIOVA

În luna noiembrie tarifele medii de închiriere au stagnat în cazul garsonierelor, dar au crescut în cazul apartamentelor cu trei camere (+7%) și al apartamentelor cu două camere (+6%).

Față de luna noiembrie a anului trecut, tarifele medii solicitate au crescut în cazul garsonierelor (+7%), apartamentelor cu două camere (+22%) și în cazul apartamentelor cu trei camere (+13%).

Astfel, în luna noiembrie tariful mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 261 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 370 de euro, iar cele cu trei camere se închiriază cu 450 de euro.

ARAD

Față de luna octombrie, tarifele medii solicitate în noiembrie a.c. au scăzut în cazul garsonierelor        (-3%), în timp ce prețurile apartamentelor cu două camere (+6%) și cu trei camere au scăzut (+9%).

Comparativ cu luna noiembrie 2022, tarifele medii solicitate au crescut la toate categoriile de locuințe, astfel: garsoniere (+12%), apartamente cu două camere (+17%), apartamente cu trei camere (+24%).

Astfel, în luna noiembrie, tariful mediu de închiriere al garsonierelor a scăzut la 190 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere se închiriază, în medie, cu 350 de euro, iar apartamentele cu trei camere se închiriază cu un preț mediu de 435 de euro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.