Închide

Se schimbă condițiile pentru asistenții maternali/Noi reglementări privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul acestora/Vor fi obligatorii studiile liceale

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 11, 2024 0 107

Camera Deputaţilor a votat, miercuri, noi reglementări privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal, proiectul de ordonanţă impunând obligativitatea absolvirii de către asistenţii maternali a studiilor liceale sau a învăţământului profesional. În plus, asistenţii maternali se vor pensiona conform Codului Muncii, până acum ei putând continua activitatea de asistent maternal şi după pensionare, transmite News.ro. Reforma pe model nordic sau din Marea Britanie, menită să protejeze copiii va duce și la probleme în sistem având în vedere că, potrivit datelor furnizate de autorități, 60% din asistații maternali din România nu au liceul terminat, a arătat pressone în luna septembrie.

”Am reuşit! După 21 de ani, România va implementa noi reglementări privind condiţiile de obţinere a atestatului, procedura de atestare şi statutul asistentului maternal. Camera Deputaţilor a aprobat astăzi Ordonanţa de Guvern care aduce aceste modificări, printre care se numără obligativitatea absolvirii studiilor liceale sau a învăţământului profesional (…) Pentru asistenţii maternali aflaţi acum în sistem şi care, după intrarea în vigoare a noilor reglementări, nu mai îndeplinesc condiţiile de studii, aceştia trebuie să facă dovada înscrierii în învăţământul liceal în termen de un an de la data intrării în vigoare a actului legislativ, precum şi obţinerea, în termen de maximum 5 ani, a certificatului de absolvire a învăţământului liceal, seral sau cu frecvenţă redusă, inclusiv prin Programul „A doua şansă”, a arătat Ministrul Muncii, Natalia Intotero.

Aceasta a precizat că asistenţii maternali se vor pensiona conform Codului Muncii, după ce înainte puteau continua activitatea de asistent maternal şi după pensionare.

O altă măsură din proiectul adoptat de deputaţi prevede creşterea vârstei la care o persoană poate deveni asistent maternal de la 18 la 21 de ani. În plus, un asistent maternal va putea lua în îngrijire maxim 2 copii, cu excepţia copiilor care fac parte dintr-un grup de fraţi, iar diferenţa de vârstă între asistent şi copii nu va putea fi mai mare de 47 de ani, dar nici mai mică de 18 ani.

Proiectul mai prevede că locuinţa asistentului maternal va trebui să fie într-o localitate cu acces la servicii educaţionale, medicale şi după caz abilitare/reabilitare a copiilor pe care îi va primi în plasament.

În plus, asistenţii maternali vor fi evaluaţi la fiecare doi ani de o echipă multidisciplinară şi vor urma cursuri de perfecţionare în fiecare an.

Potrivit datelor oficiale, în România sunt peste 11.000 de asistenți maternali care au grijă de copiii fără părinți. Cei mai mulți asistenți maternali sunt în Vaslui, Iași, Vrancea, Timiș și Suceava. Asistenții maternali primesc contract de muncă, salariu, indemnizații și sporuri. Peste 16.000 de copii erau în grija acestor asistenți, arată aceleași date.

Președintele Autorității Naționale pentru Protejarea Drepturilor Copiilor și Adopție (ANPDCA), Rareş-Petru Achiriloaie, explica în luna septembrie pentru pressone.ro că legislația va intra în vigoare treptat, în decurs de doi-trei ani, în așa fel încât copiii din sistem să nu fie afectați, având în vedere că peste 60% din asistenții maternali actuali nu au liceul absolvit. „În primul rând, nu o să rămână toți pe perioada asta de 2-3 ani. Sunt foarte mulți care își vor pierde atestatul în următoarele luni. Mă refer la cei care nu au aplicat pentru reatestare, până să intre noua legislație în vigoare. În același timp, n-am putea nici să facem această modificare de pe o zi pe alta, pentru că aproximativ 60% dintre asistenții maternali din prezent nu au studii de liceu. Asta ar fi însemnat ca brusc să ne trezim cu vreo 8 mii de copii pentru care trebuie să găsim soluții. Ori, sistemul rezidențial merge spre închidere. Și nu am fi avut unde să-i punem pe acești copii. Noi vrem oameni pregătiți care să facă asta. Chiar dacă există și foarte mulți oameni bine intenționați care vor să aibă grijă de un copil”, arăta oficialul citat de aceeași sursă.

sursă foto: Direcția pentru Protecția Copilului Pantelimon

Nici un comentariu

Scrie un comentariu