Închide

Se redeschide Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Director: „E un obiectiv pentru Cluj, a stat prea mulți ani închis”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - ian. 12, 2018 0 2353

Închis de ani de zile, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va fi redeschis publicului în 2018.

Directorul Muzeului, Felix Marcu, a declarat pentru actualdecluj.ro că în acest an Muzeul își va redeschide porțile publicului.

„Acesta este planul pentru 2018. A trecut foarte mult timp de când Muzeul este închis și dorim să-l redeschidem publicului. Sunt mai multe încăperi noi, pregătite pentru a primi vizitatori. Muzeul este un obiectiv pentru Cluj, a stat închis prea mulți ani”, a spus Marcu. El va susține și o conferință de presă la începutul săptămânii viitoare, în care va anunța, punctual, pașii care urmează să fie făcuți în perioada următoare.

Lucrările de modernizare a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei au început în 2009, dar au apărut mai multe probleme. În doi ani, firma care a câștigat licitația, Artex International, ar fi trebuit să finalizeze lucrările, potrivit contreactului de 11 milioane de euro semnat, însă nu s-a întâmplat asta. Conducerea de atunci a solicitat suplimentarea fondurilor de la Ministerul Culturii, cu 8 milioande de lei, ceea ce s-a și întâmplat. Numai că în 2014, DNA-ul a descins la Muzeu, punând sub urmărire penală mai mulți angajați.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca este continuatorul primei asociații muzeale din Transilvania, Societatea Muzeului Ardelean, înființată la 23 noiembrie 1859, dispunând de colecții bogate de de antichități, mineralogie, botanică, o pinacotecă, o colecție etnografică și zoologie. Societatea Muzeului Ardelean a reușit să constituie o colecție de peste 24.000 de piese arheologice, numismatice și alte piese din diverse domenii cum ar fi botanică, zoologie sau mineralogie. Aceste colecții au fost preluate de universitatea clujeană odată cu înființarea ei, în 1872.

Din 1929 colecția de antichități a trecut la Institutul de Studii Clasice, însă deoarece lipsea un spațiu adecvat, colecția a suferit mai multe mutări, în final ea stabilindu-se definitiv în 1937 în incinta actuală din str. Daicoviciu. Colectia etnografică și pinacoteca vor sta la baza înființării altor doua muzee clujene, Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

Din 1948 colecțiile au trecut în subordinea filialei Academiei Române din Cluj. Începând cu 1 ianuarie 1963 Muzeul de Istorie a început să funcționeze drept instituție de sine stătătoare, iar din din 1994 este clasificat ca fiind de importanță națională. Din 1999 muzeul deține și un bogat tezaur.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare