Închide

Se protestează modest la Cluj, printre mărțișoare și plăcinte

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mart. 05, 2017 0 338

O mână de oameni s-a strâns în Piața Unirii la ora anunțată (18.00), în centrul Clujului. Alături de căsuţele instalate de Mărţişor, lângă vestigiile arheologice, se adună semnături pentru susținerea Proclamației de la Timișoara.

S-au strâns, potrivit celor care centralizează listele, peste 600 de semnături. Oamenii poartă insigne cu însemnul „#rezist.” Câțiva manifestanți au și steaguri naționale. Printre aceștia, în Piaţa Unirii apar și grupuri de turiști – a sosit primăvara, deci şi vizitatorii. Unui străin i se explică, în engleză, cum stă treaba cu ordonanţele. Piața e populata cu căsuțe în care se vând mărișoare, plăcinte, flori, păpuși sau brânză.

protest

Oamenii socializează, se consultă, alții semnează proclamația. Sunt câteva zeci de cetățeni adunați în centrul orașului.

Sunt pregătite liste şi apar câteva pancarte.

protest4

protest3

protestatari

După ora 19.00 (oră tradiţională de protest), se mai adună lumea. Protestatarii au făcut şi obişnuita plimbare prin centru. S-a scandat „Justiţie, Nu corupţie!”, „Hoţii” sau „Uniţi, salvăm toată România”.

protest mic captura

Titlul evenimentului lansat pe Facebook de gruparea Corupţia Ucide pentru protestul de la Cluj din 5 martie este: “Susţinem DNA. Vrem depolitizarea insituţiilor”. Ulterior, organizatorii au propus un sondaj de opinie printre cei interesaţi. “În urma unor discuţii, am ajuns ieri, un grup de protestatari din Cluj, la concluzia că a susţine o instituţie e ca şi cum ai da un cec în alb. Susţinem lupta anticoruptie, oriunde se dă pe bune. Meritele DNA-ului, în acest demers, sunt, desigur, de necontestat şi ne dorim ca pe viitor, cât mai multe instituţii să îşi vadă, în mod cât mai imparţial, de treaba”, susţineau reprezentanţii mişcării Corupţia Ucide. Totuşi, protestatarii de la Cluj au vrut să clarifice lucrurile. Aşa că le-au cerut celor care ies în stradă să spună de ce o fac. Dintre temele propuse, cei mai mulţi au spus că vor să ceară demisiile preşedinţilor din parlament, Liviu Dragnea şi Călin Popescu. De asemenea, mulţi dintre cei care au votat au optat pentru a cere adoptarea ordonanţei managerilor de spitale, OUG nr. 79/2016, „care contine masuri anti-coruptie de bază”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu