Închide

Se pregătesc modificări legislative potrivit cărora poliția rutieră va putea dispune ridicarea tuturor vehiculelor staționate neregulamentar, inclusiv a celor parcate pe trotuare

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - sept. 14, 2022 1 175

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a emis, miercuri, un raport favorabil unei propuneri legislative care prevede că poliţia rutieră va putea dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar nu numai de pe partea carosabilă, ci şi de pe trotuare, arată agerpres.ro.

Propunerea legislativă modifică alineatul 1 al articolului 64 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„Poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, prevede proiectul, iniţiat de deputatul USR Cătălin Drulă.

Potrivit prevederilor aflate în vigoare, poliţia rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar pe partea carosabilă.

Guvernul a transmis că susţine iniţiativa legislativă, sub rezerva condiţionării ca măsura ridicării să fie dispusă doar în cazul în care nu se respectă distanţa minimă de un metru pentru circulaţia pietonilor. „Raţiunea este tocmai aceea că în România nu sunt suficiente locuri de parcare, iar ridicarea tuturor vehiculelor de pe trotuare ar fi practic imposibilă la ora actuală. Referitor la obligaţia de un metru, în forma actuală este prevăzută în sarcina administraţiilor locale de a amenaja parcări pe trotuare, cu condiţia de a respecta distanţa de un metru pentru pietoni. Noutatea adusă prin iniţiativa legislativă este că se elimină sintagma „pe partea carosabilă”. Prin propunere se doreşte să se ridice toate vehiculelor staţionate neregulamentar, inclusiv de pe trotuar”,  arăta Alexandru Popa, reprezentantul Direcţiei Rutiere din Ministerul Afacerilor Interne, citat de aceeași sursă.

Deputatul USR Stelian Ion explica că se doreşte ridicarea tuturor maşinilor, inclusiv de pe trotuar, acolo unde nu sunt amenajate parcări pe trotuar.

„Înţeleg că se doreşte ridicarea tuturor maşinilor, inclusiv de pe trotuar, acolo unde nu sunt amenajate parcări pe trotuar, că legea permite amenajări cu respectarea distanţei de un metru astfel de parcări. Unii primari se ocupă de acest lucru şi permit parcarea pe trotuar şi pietonii să circule. Înţeleg că nu sunt suficiente locuri de parcare, dar dacă propunem acea condiţie, înseamnă că practic vom lăsa pe toată lumea să tragă pe trotuar”, a adăugat Stelian Ion.

Raportul de adoptare a proiectului a fost aprobat cu majoritate de voturi pentru şi 2 voturi împotrivă.

În 13 septembrie, Comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor a dat, de asemenea, un raport favorabil asupra proiectului.

Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

sursa foto: primariaclujnapoca.ro

Un comentariu

  1. Masinile parcate langa trecerile de pietoni sunt cele mai periculoase, mai ales seara. Mereu am emotii cand conduc seara. Tot anul asta am mai citit despre schimbari legate de amenzi https://www.i-drpciv.ro/modificari-cod-rutier-2022/ Am stat o perioada si in Bucuresti, acum cativa ani am fost la un mars care voia sa atraga atentia asupra masinilor parcate pe trotuar, am „marsaluit” de la Unirii spre Universitate. Ma rog, detalii. Stiu ca se gasesc greu locuri de parcare, dar macar acele zone cu scoli, treceri de pietoni, sa le pastram libere, pentru binele tuturor.

Scrie un comentariu

Articole similare