Închide

Se pregătesc investiţiile în extracția de gaze naturale din Marea Neagră: Noua lege offshore a fost depusă astăzi la Parlament

Economie by Actual de Cluj - apr. 15, 2022 0 110

Noua lege offshore a fost depusă astăzi la Parlament, au anunțat vineri liderii coaliției și ministrul Energiei Virgil Popescu, care afirmă că proiectul va fi adoptat în procedură de urgență, transmite Economedia.ro.

Legea este semnată de liderii celor trei partide din coaliţie, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD Marcel Ciolacu, liderul UDMR Kelemen Hunor, precum şi ministrul Energiei, Virgil Popescu şi liderul minorităţilor, Varujan Vosganian.

Liderii coaliţiei de guvernare, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu au transmis, vineri, un mesaj comun, după depunerea în Parlament a legii offshore, în care arată că proiectul deblochează investiţiile din Marea Neagră, asigură independenţa energetică a României şi reduce dependenţa de gazul rusesc, prin stimularea investiţiilor în extracţia de gaze naturale. Primele gaze din Marea Neagră, în a doua parte din acest an, se mai arată în mesaj.

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu afirmă că aceasta lege deblochează investiţiile din Marea Neagră şi reduce dependenţa de gazul rusesc, oferind României şansa de a deveni lider regional iar românilor acces la gaze mai ieftine.
”Legea offshore reduce dependenţa de gazul rusesc”, se arată în mesaj, precizându-se că această lege este o prioritate a Coaliţiei, este depusă în Parlament şi au o majoritate care înţelege importanţa acestor investiţii, legea urmând să fie adoptată cât mai repede.

Proiectul asigură independenţa energetică a României şi reduce dependenţa de gazul rusesc, prin stimularea investiţiilor în extracţia de gaze naturale. Legea depusă stabileşte un regim fiscal competitiv în aşa fel încât împărţirea veniturilor să se facă într-un procent aproximativ de 60 % (statul român) – 40% (investitorul).

Foarte important este că ”legea asigură stabilitatea şi predictibilitate legislativă pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum şi în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime).

”Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua partea a acestui an şi aici vorbim de o producţie de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor”, se arată în postare.

 

Pentru România, 79% din totalul de gaze naturale reprezenta, în 2019, producție internă, 8% vine din Rusia și restul de 13% din alte țări. Nici în anul următor, în 2020, aportul Rusiei la consumul de gaze naturale al României nu a depășit semnificativ pragul de 10%. Datele fac parte dintr-o statistică publicate de echipa Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj. Chiar dacă procentul nu pare îngrijorător, România trebuie să țină cont de faptul că războiul Rusiei în Ucraina ar putea îngreuna aceste importuri de gaze, iar zăcămintele de gaze naturale pe care le are România sunt limitate, atrag atenția specialiștii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu