Închide

Se întrunește comisia parlamentară constituită după plecarea a mii de români la cules de sparanghel, de pe aeroportul din Cluj

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 14, 2020 0 91

Comisia parlamentară constituită ca să ancheteze cum a fost posibil ca mii de români să zboare de pe aeroportul din Cluj în Germania, la cules de sparanghel, în vreme de pandemie cu reguli stricte de carantină, se întrunește astăzi.
”Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia deplasării muncitorilor sezonieri români la cules de sparanghel” în străinătate, după cum se numește aceasta, se reunește în această după-masă, conform unui anunț al Senatului.
Aceasta e a doua astfel de întrunire după cea din 6 iulie când și-a stabilit regulamentul. Atunci comisia a decis trimiterea de scrisori către instituțiile implicate în situația care a dus la prezența a 2.000 de români, în perioada stării de urgență în vreme de pandemie, pe aeroportul din Cluj-Napoca, pentru a părăsi țara.

„În acea perioadă existau restricţii foarte puternice, existau dispozitive în care MAI, Ministerul Sănătăţii, MApN erau prezente. Românii trebuiau să stea acasă. Pentru a părăsi o localitate, trebuia să completeze tot felul de declaraţii. (….) Şi, într-o noapte, 2.000 de români au fost înghesuiţi pe aeroportul de la Cluj”, explica atunci preşedintele comisiei, Radu Oprea, citat de Agerpres.

El preciza că vor fi chemaţi la audieri responsabili locali – prefectul de Cluj, prefecţii din judeţele care au fost puternic afectate în acea perioadă şi de unde proveneau majoritatea celor care se aflau la Cluj în acea zi, preşedinţii Consiliilor judeţene, cei care au coordonat dispozitivele şi, la final, miniştri – ministrul Afacerilor Externe, ministrul Muncii, ministrul Administraţiei şi Internelor, ministrul Transporturilor, ministrul Sănătăţii.

Potrivit lui Oprea, membrii comisiei sunt interesaţi să discute şi cu lucrătorii sezonieri respectivi.

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu