Închide

Se face lista scurtă cu proiectele cetățenilor în orașul premierelor. Mai sunt 6 zile în care se pot alege cele mai bune proiecte pentru transformarea Clujului

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - oct. 16, 2017 0 599

Peste 120 de proiecte gândite de cetățenii din Cluj au intrat în cursă pentru a fi finanțate de Primăriei pe bugetul de anul următor în cadrul celei mai inedite inițiative de bugetare participarivă din România. De altfel, o premieră lansată de municipalitatea clujeană, după ce oficialii au vizitat orașului Braga din Portugalia unde administrația susține proiecte dorite de comunitate.

 

Duminică, în 22 octombrie, se încheie votul pe domenii pentru proiectele propuse de clujeni și declarate eligibile în cadrul bugetării participative, procedură lansată în premieră de Primăria Cluj. Inițial, cetățenii au propus peste 338 de proiecte, de la inițiative “S.F.” la cerinţe rezonabile, locuitorii oraşului au venit cu soluţii proprii la lucrurile care îi deranjează în oraş. După ce propunerile au fost analizate, s-a făcut o listă de 126 de proiecte eligibile, repartizate pe domenii: alei, trotuare și zone pietonale (24 proiecte), mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (22 proiecte), spații verzi și locuri de joacă (24 proiecte), amenajare spații publice (16 proiecte), infrastructură educațională și culturală (20 proiecte) și orașul digital (19 proiecte).

Mai sunt încă 6 zile în care se pot vota inițiativele, câte una din fiecare domeniu.

Din acestea, vor rămâne în cursă doar 30 de proiecte. Săptămâna următoare urmează să se facă clasamentul în funcție de numărul de voturi primite de fiecare proeicte. Apoi, între 30 octombrie și 19 noiembrie se vor putea vota din nou proiectele favorite. Dacă în prima etapă se pot vota câte un proiect din fiecare categorie, în etapa doi se va vota doar un singur proiect. Primele 15 proiecte vor fi finanțate și puse în operă de Primărie pe bugetul din 2018.

Care sunt proiectele din care se va face lista scurtă

Alei, trotuare și zone pietonale

sursa: bugetareparticipativa.ro

sursa: bugetareparticipativa.ro

sursa: bugetareparticipativa.ro

 

Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației

sursa: bugetareparticipativa.ro

sursa: bugetareparticipativa.ro

Spații verzi și locuri de joacă

sursa: bugetareparticipativa.ro

sursa: bugetareparticipativa.ro

Amenajare spații publice

sursa: bugetareparticipativa.ro

sursa: bugetareparticipativa.ro

Infrastructură educațională și culturală

sursa: bugetareparticipativa.ro

Orașul digital

sursa: bugetareparticipativa.ro

sursa: bugetareparticipativa.ro

Cum se votează

Votarea online presupune crearea unui cont pe platforma www.bugetareparticipativa.ro sau autentificarea pe platformă cu datele deja introduse. Pot vota doar persoanele care se află în aria teritorială a municipiului Cluj-Napoca.

Persoanele care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizate cu mediul online vor putea vota cu sprijinul Primăriei. La Casino Centru de Cultura Urbana Cluj a fost amenajat un birou unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de vot, între orele 13.00-17.00, se acordă sprijin persoanelor care doresc să voteze.

Pentru informații suplimentare cu privire la procesul de bugetare participativă:
– website : www.bugetareparticipativa.ro
– email : bugetareparticipativa@primariaclujnapoca.ro
– telefon : 0371 376 646 (de luni până vineri între orele 13.00-17.00)
– Facebook: Bugetare participativa (http://fb.com/bugetareparticipativa)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.