Închide

Se fac noi măsurători la ferma Transavia din Aiton cu autolaboratorul mobil de monitorizare a calității aerului adus de la Agenția pentru Protecția Mediului Bacău/Un vicepreședinte de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului e la Cluj și face verificări și la centrul de deșeuri

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 19, 2023 0 269

Prefectura Cluj a anunțat că timă de 24 de ore, în perimetrul fermei Transavia din satul Rediu, comuna Aiton, se vor reefectua analize specifice de aer, începând din 19 septembrie, cu ajutorul laboratorului mobil de monitorizare a calității aerului adus de la Agenția pentru Protecția Mediului Bacău. Primele analize efectuate cu acesta la fermă au fost neconcludente.
Mai mult, instituția arată că la Cluj este și vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Adrian Haralambie Bidu care face, alături de colegii din structura de la Cluj, „verificări suplimentare la cele două locații vizate”.
„În contextul reînceperii de astăzi, 18 septembrie, a activității de distribuire a îngrășământului natural pe terenuri, la ferma din satul Rediu, comuna Aiton, în conformitate cu hotărârea de reefectuare a determinărilor cu ajutorul autolaboratorului Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, începând de mâine, în perimetrul fermei se vor reefectua analize specifice de aer. Întrucât măsurătorile anterior efectuate cu echipamentele autolaboratorului au fost neconcludente, activitatea fiind sistată, cu sprijinul președintelui Agenției Naționale pentru Protecția Mediului Apelor și Pădurilor, domnul Laurențiu-Alexandru Păștinaru, autolaboratorul de la Bacău va staționa începând de mâine (19 septembrie – n.red.), 24 de ore în comuna Aiton. Totodată Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, domnul Adrian Haralambie Bidu, este prezent la Cluj, alături de reprezentanții structurii județene pentru realizarea unor verificări suplimentare în teren la cele doua locații vizate”, a anunțat Prefectura Cluj.

 

Autolaboratorul mobil, care face parte din dotarea APM Bacău, a fost fost adus la Cluj în luna septembrie, pentru a efectua analize suplimenatre privind calitatea aerului în zona Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, la ferma de pui din satul rediu, comuna Aiton și în zona terenurilor de lângă aceasta, după ce clujenii au început să se plângă de mirosul de gunoi fermentat din oraș iar autoritățile n-au putut declara oficial de unde provine acesta.

“Ca urmare a sesizărilor cetățenilor din Municipiul Cluj-Napoca, privind disconfortul olfactiv, am decis să trimit la Cluj autolaboratorul aflat în dotarea APM Bacău, mai ales că după repetarea evaluării concentrațiilor s-au înregistrat depășiri la amoniac și hidrogen sulfurat. Echipamentul mobil va monitoriza oxizi de azot, oxizi de sulf, monoxid de carbon, compuși organici volatili, particule PM2,5/ PM10, iar cu ajutorul administației meteo pe care o include va putea măsura direcția și viteza vântului, presiunea și temperatura aerului, umiditatea și radiația solară.”, arăta în 7 septembrie președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, citat de desteptarea.ro.

La primele determinări efectuate cu echipamentele laboratorului mobil la depozitul de dejecții Transavia Rediu, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor și terenul agricol de lângă ferma vegetală nu au ieșit în evidență depășiri ale concentrației maxim admise pentru probele de scurtă durată la amoniac.  O analiză ulterioară pentru probe medii zilnice a relevat depășirea concentrației maxim admise pentru amoniac (0.14 mg/m3 față de 0.1 mg/m3).

“Repetându-se evaluarea concentrațiilor de amoniac și hidrogen sulfurat, dar pentru probe medii zilnice, analiza a scos în evidență depășirea concentrației maxim admise pentru amoniac. În prezent continuă procesul de monitorizare, atât la Transavia Rediu, cât și la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, iar începând de azi, vom acoperi o zonă mai largă de monitorizare a poluanților ce pot fi responsabili de prezența mirosului, cu ajutorul autolaboratorului.”, arăta în 7 septembrie și Corina Lupu, directorul Direcției Generale Monitorizare a ANPM, citată de aceeași sursă.

Laboratorul mobil din Bacău este o dotare cumpărată relativ recent (finalul anului 2022) în cadrul unui program derulat de Ministerul Mediului, instituția cumpărând 4 astfel de laboratoare pentru 4 din cele 5  orașe cu probleme privind calitatea aerului (pentru care se declanșase în 2021 procedura de infrigement – Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov, Timişoara). Doar Clujul nu a primti un laborator mobil. În schimb în cadrul aceluiași program prin care Ministerul a lansat și o aplicație de mobil (Calitate Aer) care urmărește datele de la toate stațiile din țară care monitorizează calitatea aerului (162 de stații), Clujul a primit analizoare pentru monitorizarea calității aerului, alături de alte orașe și de București-Ilfov.

FOTO: depozitare gunoi în noul Centru pentru Deșeuri – sursa CJ Cluj – mai 2020

Nici un comentariu

Scrie un comentariu