Închide

Se construiesc tot mai multe locuințe fără etaj în Cluj. Patronii Baracca își fac locuință exclusivistă pe malul lacului Someșul Cald. Arhitectul șef: „Îmi place arhitectura, e modernă. Aș vrea ca fiecare proiect să fie așa bun încât să-l discutăm la nivel de detalii”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 04, 2021 0 2063

Un proiect de locuință sezonieră fără etaj a fost acceptat pe malul lacului Someșul Cald, în Gilău, pe o parcelă de aproape 3000 de metri pătrați, ultima din zonă rămasă neconstruită, după cum a arătat arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță. Beneficiarul este omul de afaceri Dan Dunca, dezvoltator imobiliar și proprietarul restaurantului Baracca. Locuința urmează să se construiască într-o zonă protejată, pentru care comisia județului și-a dat acceptul să se permită amenajarea ei, după o documentație Plan Urbanistic Zonal de care s-a ocupat arhitectul Marcel Vancea, parte din comisie. Acesta a arătat că locuința se va integra în peisajul natural, amenajările aferente ei cum ar fi piscina și fosa septică nu vor afecta lacul, iar beneficiarul va dezmembra terenul spre lac care e prevăzut ca zonă de protecție. De partea de arhitectură s-a ocupat biroul Ektra, după cum a subliniat Vancea să spună că „nu sunt eu arhitectul”. Formula este un titlu de glumă în comisia de urbanism a județului, unde a devenit o practică ca cei care au proiecte nu tocmai reușite să nu vină la comisie să le prezinte. În cazul acestui proiect, arhitectul județului a ținut să spună că îi place cum arată viitoarea locuință.
Specialiștii din comisie au spus că există această tendință de a se construi locuințe fără etaj în Cluj, chiar au arătat că acest tip de locuințe ar putea fi tratate într-un ghid specific, în așa fel încât beneficiarii sau proiectanții să nu mai poarte discuții de tipul: „de ce acela a putut și eu nu”. De asemenea, s-a subliniat necesitatea eleborării unor norme la nivelul Planului Urbanistic General al comunei Gilău prin care să se trateze unitar problema canalizării locuințelor de pe malurile lacurilor, dar și să existe un gen de servicii speciale pentru asigurarea vidanjării foselor septice ale tuturor acestor construcții edificate în zonă.
Parcela deținută de Dan Dunca (dezvoltator imobiliar în Cluj și proprietar al restaurantului Baracca) se află pe malul nordic al Lacului Someșul Cald, într-o zonă protejată, reglementată prin PUZ-ul de Zonă Protejată Someșul Cald și pe el se permit doar amenajări publice de tipul parcărilor sau rețelelor edilitare. E ultima proprietate needificată de pe malul nordic al lacului.
Marcel Vancea a explicat comisiei că, deși e o zonă protejată, terenul e proprietate privată și în zonă există construcții de locuințe sezoniere sau de vacanță edificate, așa că a propus schimbarea destinației zonei în așa fel încât să se permită edificarea unei case cu parter și piscină, împrejmuită, racordată la rețeaua electrică și cea de apă, cu bazin vidanjabil unde să se strângă toată apa folosită, inclusiv cea din piscină. El a mai spus că s-a prevăzut și zona de protecție pentru lac care se va dezmembra din parcela de peste 2900 de mp deținută de beneficiari. Pe teren se vor amenaja parcări dar și un pavilion pentru piscină.
Vancea a ținut să spună că nu el s-a ocupat de partea de arhitectură, însă arhitectul județului a spus că îi place arhitectura cu piatră și sticlă modernă propusă pentru viitoarea locuință.
Arhitecți din comisie au opinat că acoperișul ar trebui să fie verde, înierbat, nu cu tablă, ceea ce l-a făcut pe arhitectul șef al județului să remarce că „Aș vrea ca fiecare proiect să fie așa bun încât să-l discutăm la nivel de detalii”.
Arhitectul Gheorghe Elkan a arătat că e nevoie de eleborărea unor norme la nivelul Planului Urbanistic General al comunei Gilău prin care să se trateze unitar problema canalizării locuințelor de pe malurile lacurilor, dar și să existe un gen de servicii speciale pentru asigurarea vidanjării foselor septice ale tuturor acestor construcții edificate în zonă, mai ales că din lacurile de la Gilău bea apă tot Clujul. Elkan a ținut să spună că lacul ar trebui protejat de astfel de construcții în zona lacurilor de alimentare cu apă a Clujului.
Salanță i-a amintit că lacul de la Someșul Cald nu se mai folosește având în vedere nisipul fin din această zonă care face imposibilă epurarea apei.
Vancea a mai ținut să spună că sistemul de alimentare cu apă și sistemul de canalizare sunt rezolvate la nivel local și că e treaba autorităților locale să verifice legalitatea lui.
Arhitectul Radu Spânu a ținut să spună că problema unei canalizări în zonă este una în comun a celor de acolo și că ea ar trebui rezolvată.
Arhitectul Dan Domșa a arătat că acest tip de locuințe fără etaj ar putea fi tratate într-un ghid specific, în așa fel încât beneficiarii sau proiectanții să nu mai poarte discuții de tipul: „de ce ală a putut și eu nu”?Arhitectul Horațiu Răcășan a arătat că deja există astfel de recomandări în ghidurile actuale, astfel de locuințe fiind încadrate ca locuințe edificate la ieșirea din localități. De asemenea, a ținut să spună că locuințe de genul celei de la Someșul Cald se construiesc tot mai mult, existând cerere pentru ele la sud și la est de Cluj.
Arhitectul șef a promis, având în vedere discuțiile relaxate purtate în cadrul proiectului, că va institui un premiu pentru cel mai bun proiect autorizat anul trecut și așteaptă nominalizări, fiind pregătit să susțină premierea din salariul său de arhitect-șef.
Proiectul locuinței de pe malul Someșului Cald a primit avizul comisiei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare