Închide

Se apropie alegerile pentru conducerea Academiei Române. Ioan Aurel Pop, de la Universitatea Babeș-Bolyai, între favoriți. Câteva citate memorabile ale academicianului clujean

ActualitateCulturăTop News by Catalin Suciu - mart. 31, 2018 0 1512

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și-a depus candidatura pentru conducerea Academiei Române, iar alegerile sunt programate săptămâna viitoare, pe 5 aprilie.

Cine mai candidează?

Victor Voicu,  medic farmacolog, presedinte al Sectiei de Stiinte Medicale a Academiei Romane, membru titular al Academiei Romane din 2001, corespondent din 1991.

Bogdan Simionescu –  inginer chimist, vicepreședinte al Academiei Române, doctor în științe chimice, profesor la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Cercetător știintific I la Institutul de Chimie Macromoleculara „Petru Poni” al Academiei Romane si membru titular al Academiei Romane din 2009, corespondent din 2000.

Cristian Hera –  inginer agrochimist, vicepreședinte al Academiei Române din 2010,  doctor în agronomie, doctor docent în științe, președinte al Secției de Științe Agricole și Silvice a Academiei Române, membru titular al Academiei Române din 2004, corespondent din 1995.

Ioan Aurel Pop este la al doilea mandat la conducerea Universității Babeș-Bolyai. Este profesor universitar, doctor în Istorie, membru corespondent al Academiei de Știinte, Litere și Arte (Paris) din 1999, membru titular al Academiei Române din 2010 și membru al Academiei Europene de Științe și Arta (Salzburg) din 2013. În 2015, a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

Figură proeminentă a vieții culturale românești, rectorul UBB reușește mereu să capteze atenția audienței cu fiecare prilej. Discursurile sale sunt pline de substanță, sunt argumentate și  fascinează prin profunzime.

Iată câteva exemple:

Un om neinformat crede mult mai uşor o ştire, iar azi se manifestă în peisajul cotidian adevăraţi specialişti în fake news, în dezinformare. Cum să poţi distinge între adevăr şi minciună dacă nu ai înmagazinate cunoştinţe de bază despre această lume, ca să poţi compara? Ce decizie bună fără comparaţie poţi să iei? Trebuie să ai ce să compari”

 „Rezultatul acestor demersuri insistente din ultima vreme este crearea de mecanisme umane, de roboți, de marionete ușor de manipulat, prin vot ori prin alte mijloace. Oamenii lipsiți de cultură generală și de orizont artistic, oamenii capabili să rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea să compare și să ia decizii în cunoștință de cauză alcătuiesc generația „Google”, generația „Facebook”, generația „SMS” sau toate la un loc!”

Există astăzi o reticenţă teribilă faţă de trecut şi faţă de istorie. Cred că trecutul este repudiat de cel puţin două motivaţii: ni se spune mereu că trecutul este mort şi că nu reprezintă nicio importanţă în competiţia cu prezentul şi, mai ales, cu viitorul, oamenii trebuie să se ocupe de ceea ce va fi, nu de trecut; trecutul este, prin natura lui, incognoscibil, fiind definitiv îngropat în uitare.”

Un profesor bun este, cred, un comunicator înnăscut, dar şi un om cult, un as în specialitatea sa şi cu orizonturi largi de cunoaştere, în acelaşi timp. Un profesor adevărat este drept şi bun în acelaşi timp, dar este acela care, dacă are de ales între a fi drept şi a fi bun, alege să fie în primul rând bun, omenos. Tinerii ştiu dacă dascălul are suflet de daruit şi apreciază „darul” acesta nepreţuit”

” Dacă noi, în perioada celor 12 ani de studii elementare și secundare, îi lăsăm pe elevi să „se odihnească” și nu le inoculăm deloc sau aproape deloc cultură (experiența culturală a națiunii și a omenirii, moștenirea generațiilor care ne-au precedat) îi lăsăm complet de izbeliște, îi lăsăm pradă celor mai dureroase și periculoase experiențe și experimente. Mulți spun că nu știu, fiindcă au uitat. Este cel mai adesea fals: ca să uiți, trebuie mai întâi să ai din ce uita. Se spune că – în chip paradoxal – cultura generală este ceea ce-ti rămâne în memorie după ce ai uitat ceea ce ai învățat în școală!”

În 2013, Ioan Aurel Pop a fost ales între cei mai buni 14  profesori din lume de organizația The International Adult and Continuing Education Hall of Fame” , fondată în 1995 la Universitatea Oklahoma Outreach pentru “a onora lideri care au adus contribuţii deosebite în domeniile educaţiei adulţilor şi învăţării continue”, motto-ul acesteia fiind “liberteatea de a învăţa stă în centrul tuturor marilor civilizaţii”, potrivit adevărul.ro.

Ioan Aurel Pop are peste 50 de volume publicate și sute de studii de specialitate. A fost director al Centrului Cultural Român din New York între 1994 şi 1995, respectiv director al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistă de la Veneţia între 2003 şi 2007. De asemenea, a fost director şi membru în mai multe proiecte de cercetare ştiinţifică naţionale şi internaţionale. A predat la Universitatea din Pittsburgh (SUA) cu o bursă Fulbright, între 1990 şi 1992, la Universitatea din Trento (2001-2003) şi la Universitatea Ca’Foscari din Veneţia (2003-2008).

Alegerea președintelui Academiei Române se face prin vot secret, de către Adunarea Generală, pe 5 aprilie 2018. Adunarea Generală este formată din 200 de persoane,  membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare ai Academiei. Președintele Academiei Române este ales pentru un mandat de 4 ani și poate fi reales o singură dată.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare