Închide

Se aprind lumini în Turnul închis al Pompierilor. Pentru o zi

ActualitateTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - nov. 12, 2015 0 290

Turnul cu piatră din centrul orașului, folosit cândva pentru observarea și semnalizarea incendiilor, se înalță la doi pași de Piața Mihai Viteazu. E închis de ani de zile. Pe o placă stă scris „Muzeu”, dar imediat sub ea o poartă ca de temniță veche închide accesul. Este vorba despre o clădire din centrul orașului, aflată în administrarea primăriei. Vestea bună sau cea proastă mai întâi? Să începem cu vestea bună: se redeschide Turnul Pompierilor. Vestea proastă: doar pentru o zi. Deocamdată. Echipa care pregătește „Day 15”-urile, proiect derulat sub umbrela Capitalei Europene a Tineretului 2015, deschide cu amenajări de lumini clădirea închisă de ani de zile. De ceva vreme se propune și un concurs de soluții pentru reamenajarea sa, dar soarta acestuia nu e deocamdată foarte clară. 

Acest simbol al orașului a fost în atenția clujenilor până în perioada Revoluției, ca mai apoi să fie „uitat de lume” și să se transforme într-un spațiu fără viață. Ne dorim ca acest edificiu arhitectural urban să fie reabilitat și dat în folosul comunității. Pentru a-l pune în valoare vom realiza o intervenție temporară, un alt exercițiu de imaginație marca Day15. Cum ar fi dacă… ?”, spun reprezentanții Day 15. La fiecare dintre cele 8 etaje ale turnului vor fi, pentru o zi, instalații de lumini, în diverse forme și cu caracter tematic. „Vom experimenta cu fiecare pas lumea de atunci, ca în final să ajungem la momentul prezent. Cum arată viitorul? Vom vedea… Prin jocuri de lumini atragem atenția asupra unor părți ale Turnului Pompierilor, atât din exterior, cât și din interior”, explică echipa Day 15.

La penultimul etaj va avea loc vernisajul expoziției proiectelor înscrise în competiția LIGHTS ON – primul concurs din Cluj-Napoca dedicat amenajării de sărbători a unui spațiu public (Piața Mihai Viteazu). De asemenea, ultimul etaj va fi și el deschis publicului și beneficiază de atenție sporită – din acest loc o panoramă de aproximativ 75% din suprafața construită a Clujului. Acest proiect este inclus în seria de evenimente ZAIN – Design Expressions și face parte din programul Capitalei Europene a Tineretului Cluj-Napoca 2015.

 

 

 

Pentru acest obiectiv, administrația a promis concurs de soluții, care ar urma să fie pregătit în colaboare cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania. Deși anunțul a fost făcut de luni bune, nu e încă foarte clar stadiul acestei proceduri. Asocierea între primărie și OART se face, la pachet, pentru două obiective: concursul pentru reamenajarea Someșului și cel pentru Turnul Pompierilor. „Din câte știm noi, concursul e în pregătire, iar anul viitor se va lansa”, spune Răzvan Luca, coordonatorul departamentului de reactivare urbană în cadrul Capitalei Tineretului. „După luni de negocieri, am ajuns la un text care putea fi semnat. Noi am semnat și așteptăm semnăturile din partea primăriei”, spune Szabolcs Guttmann, președintele OART. Reprezentanții primăriei nu au precizat deocamdată când va fi semnat sau dacă a fost deja semnat acest contract.

Turn pentru observarea și semnalizarea incendiilor.

Turnul situat pe strada Tipografiei – pe vremuri strada Săpunarilor – a fost construit în partea de Nord-Est a cetății Clujului, între Turnul Porții din ulița Podului și bastionul cu creneluri italiene al orașului. La bază avea o mică poartă de intrae în cetate. Ulterior, peste bastion a fost construit un turn, finalizat în 1574, care avea în final înălțimea de 28,5 metri, o bună vizibilitate asupra orașului și apoi predat breslei țesătorilor. În 1585 Sfatul Orașului decide ca din 17 mai 1585 în turn să existe observatori permanenți, pentru semnalizarea incendiilor.
Turnul a fost reconstruit după ce a fost distrus într-un puternic incendiu izbucnit în 1876. Noua construcție avea opt niveluri și a fost folosit, până în 1936, pentru observarea și semnalizarea incendiilor.
După 1936, însă, acesta a fost închis și uitat, chiar dacă de atunci au existat mai multe tentative de redeschidere a acestuia – în anii ’80, de exemplu, aici se intenționa amenajarea unui muzeu al astronomiei. Atunci și pentru acest scop a fost construită și cupola de sticlă funcțională și în ziua de azi.
Ulterior, pentru o scurtă vreme aici a funționat și un mic Muzeu al Pompierilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare