„Astăzi încheiem o etapă extrem de importantă și atât de așteptată, de altfel, odată cu elaborarea normelor Planului Național de Control al Cancerului. Aprobăm o ordonanță și o hotărâre de Guvern, care includ Programul de oncologie prin care deblocăm finanțarea serviciilor de diagnostic genetic și tratament personalizat, asigurând astfel acces la radioterapia de ultimă generație pentru toți pacienții oncologici. Practic, toți bolnavii de cancer sunt incluși acum în noile programe de diagnostic și tratament. Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistență medicală pentru pacienții de cancer, precum și standarde de calitate a îngrijirii și centre complexe de oncologie pediatrică. Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective pe luni și pe ani. Aș dori să apreciez colaborarea dintre domnul ministru Rafila, echipa sa, comisiile de specialitate în domeniul oncologiei și domnul profesor Patriciu Achimaș. Elaborarea acestor acte normative este cu adevărat o muncă de echipă și cred că aceasta este soluția corectă”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

În urmă cu o săptămână, premierul Marcel Ciolacu, i-a dat un ultimatum ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în ședința de Guvern , cerându-i ca în această săptămână să fie adoptate normele și modificările la Planul Național de Combatere a Cancerului.

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, a declarat în 17 iulie că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nici nu vrea să ştie de pacienţii de cancer şi i-a ignorat total în urma protestului pe care Federaţia l-a organizat săptămâna trecută în faţa ministerului. El a precizat că pasul următor este acţionarea ministerului în instanţă. În plus, vor trimite scrisori către toate ambasadele statelor UE la Bucureşti, plus UK şi SUA, către PE şi Comisia Europeană.

„Domnul ministru Alexandru Rafila nici nu vrea să ştie de noi, În data de 13, când am organizat un protest în faţa ministerului, domnul ministru ne-a ignorat total, a plecat la Bistriţa. (..) Încă o dată a dat dovadă de mult cinism şi ne-am convins că domnul ministru ne-a izolat, ne-a marginalizat, nu mai avem nicio încredere în acest ministru că lucrurile se vor îmbunătăţi în patologia oncologică”, a spus Irimia, citat de News.ro.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiei Pacienţilor de Cancer a arătat că de la 1 iulie trebuia să intre în vigoare normele de implementare a planului de combatere şi control al cancerului.

„În fiecare zi au murit şi mor în continuare 153 de pacienţi, în fiecare zi. Cine răspunde pentru aceste decese? Nimeni”, arăta Cezar Irimia.

Prezentarea acestor norme vine după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut, timp de câteva luni, că planul trebuie refăcut, pentru că nu este bun.

Amintim că Alexandru Rafila a semnat ca inițiator legea în vigoare prin care a fost adoptat Planul național pentru combaterea cancerului, promulgat în noiembrie 2022 de către președintele Klaus Iohannis într-o ceremonie la Palatul Cotroceni.

Deputatul clujean PSD Patriciu Achimaș, medic oncolog, a amenințat că nu va vota noul Guvern Ciolacu din care face parte Alexandru Rafila, susţinut în continuare de social-democraţi pentru portofoliul Sănătăţi deoarece întârzie să adopte normele de aplciare al Planului Național pentru Combaterea Cancerului. Ulterior, acesta s-a răzgândit, odată cu promisiunea premierului că lucrurile se vor rezolva.

Și în mandatul trecut de ministru,  deputatul PSD Patriciu Achimaș-Cadariu, l-a acuzat pe RAfila de „neglijență criminală”, din același motiv.

În 6 iunie, președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj public ministrului Rafila: „Este timpul să dărâmăm barierele şi nu să creăm noi oprelişti care amână punerea în aplicare a Planului naţional pentru combaterea cancerului”.

sursă foto: captură/Guvern