Închide

Scriitori din Cehia, Belgia, Macedonia și Serbia la festivalul de carte de la Cluj

Cultură by Actual de Cluj - sept. 20, 2016 0 393

Scriitori din Belgia, Cehia, Macedonia și Serbia la a patra ediție a festivalului internațional de carte Transilvania, ce e programat în Cluj la începutul lunii viitoare.

Astfel, anunță organizatorii, printre invitații de onoare ai ediției din acest an a festivalului sunt Étienne Verhasselt (Belgia), Josef Straka (Cehia), Mite Stefoski (Macedonia) și Adam Puslojić (Serbia). Fiecare dintre aceștia are programată o întâlnire cu cititorii din Cluj, miercuri 5 octombrie: la ora 12 Verhasselt își lansează o carte de nuvele scurte, la ora 17 Straka și Stefoski se întâlnesc cu pasionații de lectură într-un dialog despre poezie, literatură și promovarea scriitorilor în Europa de Est moderat de Dinu Flămând, iar la ora 19 Puslojićîși lansează cartea „Inscripții abrupte”, apărută la editura clujeană Școala Ardeleană.

Câte ceva despre cei patru:Displaying Etienne Verhasselt.jpg

Étienne Verhasselt e psiholog de meserie, specializat în ceea ce am putea numi „patologiile grele”. Împătimit de lectură, preferinţele sale merg spre poezia şi proza unui continent care i-a dăruit secolului XX o literatură magică: Mario Benedetti, Julio Cortázar, Ernesto Sábato, Juan Gelman, Alfonsina Storni, sau spre fantasticul cotidianului al unui Dino Buzzati. Scrie, după cum mărturiseşte, „dintotdeauna”, chiar dacă, de o discreţie rară, nu şi-a încredinţat mult timp nuvelele vreunui editor. Pasul hotărâtor l-a făcut acum, când apare în traducere românească (Editura Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2016), concomitent cu ediţia în limba franceză, volumul Paşii pierduţi. Nuvele scurte, foarte scurte și ceva mai lungi.

Displaying Josef Straka.jpgJosef Straka (1 decembrie 1972, Jablonec nad Nisou, Cehia) este poet, publicist, editor și organizator de programe culturale. A publicat: două volume de poezie, intitulate …şi alte timpuri (la editura G. Tisk din Liberec), respectiv De ce (la publicaţiile Tvary, TVAR, Praga), precum şi alte patru, pe care le numeşte cărţi de texte poetico-prozaice: Hotel Bristol (2004), Oraşul Mons (2005), Biserica în ceaţă (2008) şi Micile exiluri, toate apărute la editura Cherm. A publicat în numeroase reviste şi magazine culturale din Cehia şi din străinătate, textele sale fiind traduse în engleză, germană, polonă, sârbă, slovenă, olandeză, maghiară, română şi portugheză. Lucrează la revista Weles și colaborează cu revista H_aluze. Începând cu anul 2008 este implicat în organizarea şi moderarea de programe în cadrul Festivalului Internaţional Zilele Poeziei şi în organizarea Târgului Internaţional de Carte „Lumea Cărţii”, ambele desfășurându-se la Praga.

Displaying Mite Stefoski.jpgMite Stefoski (1975, Struga, Macedonia) este poet, autor de proze scurte, critic și publicist. A absolvit Facultatea de Filologie la Universitatea „Sfinții Cyril și Methodius” din Skopje la Departamentul de Literatură comparată și teorie literară. A publicat eseuri despre poezia contemporană și despre menirea literaturii. Este directorul Serilor de Poezie de la Struga, un festival internațional de poezie care se ține anual din august 1962.

Displaying Adam Puslojic.jpgScriitorul şi traducătorul Adam Puslojić (11 martie 1943, Kobišnica/Cobişniţa, lângă Negotin, Serbia) a tradus mult din poeţi români contemporani (Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Petre Stoica etc.), moderni (Lucian Blaga, Ion Barbu, Tudor Arghezi, G. Bacovia) şi clasici (Mihai Eminescu), a îngrijit ediţii româno-sârbo-croate. Poezia lui Adam Puslojić a fost tradusă în peste 20 de limbi străine, printre care: italiană, suedeză, germană, rusă, engleză, bielorusă, slovenă, română (traduceri semnate de poeţii Nichita Stănescu şi Ioan Flora). A fost ales membru de onoare al Academiei Române (1995) și este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost distins cu numeroase premii, printre care le menționăm pe cele mai importante din România: Premiul „Lucian Blaga” pentru traducerea operei blagiene și Premiul „Nichita Stănescu” pentru poezie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu