Închide

Școala nouă din Bună Ziua se va construi pe strada Augustin Buzura/Primăria a prezentat prima dată public proiectul contractat în urmă cu un an și jumătate

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - iun. 01, 2023 1 1400

Proiectanții de la Arhi Box au prezentat public proiectul primei școli publice pe care Primăria și-a asumat să o construiască în cartierul Bună Ziua.

Potrivit temei de proiectare, biroul de arhitectură s-a angajat să identifice un amplasament de peste 1,2 hectare și să realizeze studiile de fezabilitate și urbanistice pentru o școală cu minim 24 de clase. Potrivit arhitectului Călin Lada, s-au analizat 18 terenuri libere din cartier pe care nu s-au inițiat documentații de urbanism și, în final, s-a identificat un teren de peste 4,2 hectare, la sud de strada Bună Ziua, adiacent străzii Augustin Buzura.

Proiectul SF /PUZ – dezvoltare infrastructură educațională în cartierul Buna Ziua a fost prezentat Comisiei de Urbanism a Primăriei într-o ședință  online convocată special pentru discutarea proiectelor administrației publice (Campusul Științei din Lomb, parcul din zona parkingului Gh. Dima, un bloc de locuințe sociale pe strada Sobarilor, Cetățuia). Primarul Emil Boc a participat doar la începutul ședinței, fiind plecat la Bruxelles, iar singura directivă pe care a trasat-o comisiei a fost să nu se atingă de Crucea de pe Cetățuie, simbol național, care trebuie să rămână pe actualul amplasament, odată cu proiectul de reamenajare a zonei dealului de belvedere al Clujului.

Despre proiectul școlii din Bună Ziua, viceprimarul Dan Tarcea, cel care a condus ședința, dar și arhitectul șef au arătat că este vorba despre o consultare la faza de elaborare a studiului de fezabilitate. Deja Primăria a fost presată politic să prezinte stadiul proiectului, mai ales că contractul cu proiectanții angajați să se ocupe de studii fusese încheiat la începutul lui 2022.

Primăria a semnat în 26 ianuarie 2022 contractul pentru studiul de fezabilitate și Planul Urbanistic Zonal menit să aducă prima școală publică în cartierul Bună Ziua, cartier nou al Clujului dezvoltat haotic din 2000 încoace. Contractul a fost încheiat cu proiectanții de la Arhi Box pentru 497.000 lei și 18 luni, timp în care aceștia trebuie să caute un teren pentru a fi expropriat în vederea construirii unei școli pentru ciclul primar și gimnazial și să realizeze studiile necesare realizării infrastructurii educaționale pe această proprietate.

Deși viceprimarul Dan Tarcea l-a tot așteptat pe arhitectul Mihai Racu (fost membru al comisiei și parte a echipei Arhibox care a demisionat având în vedere participarea la concursul de soluții pentru modernizare Liceului Lucian Blaga, pe care ulterior l-a câștigat alături de alți arhitecți) să prezinte proiectul școlii din Bună Ziua, până la urmă detaliile le-a dat arhitectul Călin Lada.

Acesta, deși a arătat că studiul e avansat și are multe detalii în plus față de forma prezentată și afișată pe ordinea ședinței de urbanism, Călin Lada nu a reușit să afișeze ultima varintă a proiectului, acuzând probleme tehnice. Călin Lada a explicat că prin tema de proiectare au primit sarcina să caute un teren de peste 1,2 hectare în cartierul Bună Ziua și să realizeze studiile urbanistice și de fezabilitate pentru construirea unei noi școli pe acest amplasament din zona străzii Augustin Buzura, terenul fiind ales deoarece se poate conecta cu viitorul parc public pregătit de Primărie în zona pârâului Becaș, tot în acest cartier . A fost corectat și de viceprimarul Dan Tarcea, după ce a afirmat că amplasamentul a fost deja expropriat. Procedura urmează să se declanșeze într-o etapă viitoare, a arătat Tarcea.

Numai că, din start, amplasamentul comportă o problemă importantă, după cum proiectantul a explicat – chiar în ziua ședinței de urbanism documentația a primt aviz negativ de la Serviciul Siguranța Traficului al Primăriei, având în vedere accesul propus pentru a deservi viitoarea unitate școlară – o stradă de două benzi cu un trotuat de peste 2,7 metri pe o parte, amplasată lângă și paralel cu actuala arteră Augustin Buzura.

Toți specialiștii din Comisia de Urbanism au arătat că, în forma gândită, cu două accese separate din strada Bună Ziua, drumul propus este o propunere nefericită. Nici un autobuz nu va putea intra pe viitorul acces, având în vedere că este unul înfundat, cu o buclă de întoarcere prevăzut la capăt, mult prea îngustă. Doar un microbuz va putea deservi elevii, însă și acesta va avea probleme serioase cu întoarcerea, au arătat specialiștii.

„Sunt două accese din strada Bună Ziua care se vor concura”, au arătat membrii comisiei. Șefa serviciului de strategii urbane, Andreea Mureșan, a menționat că, de fapt, este o singură stradă cu 4 benzi, însă cu fire de circulație separate, pentru riverani și pentru școală. În plus, Dan Tarcea a explicat că s-a optat pentru această variantă deoarce, dacă riveranii de pe Augustin Buzura, arteră privată, nu își vor da acceptul, Primăria nu va putea trage nicio conductă de apă în zonă.

Specialiștii au recomandat fie exproprierea întregii artere, fie amenajarea accesul din strada Bună Ziua cu o girație, mai ales că în zonă se produc foarte multe accidente. De asemenea, s-a mai cerut un acces suplimentar spre strada Mihai Românul și viitorul parc al Primăriei, pentru a se mai degreva traficul din cartier. Propunerile au fost făcute de arhitectul Dan Domșa. „Cel mai corect ar fi să se creeze o bretea de acces pentru clădirile de locuințe și o singură ieșire spre strada Bună Ziua”, a arătat și arhitectul Sorin Scripcariu.

Despre giratoriu, oficialii Primăriei au arătat că îl iau în calcul și urmează să analizeze ce costuri se adaugă studiului de fezabilitate dar și dacă acesta poate efectiv fi amenajat, raportat la distanța față de cealaltă girație cea mai apropiată, existentă. Despre un acces spre Mihai Românului, arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, a spus că e rațional și normal, însă va crea deservicii zonei de parc, având în vedere ca va fi nevoie să o taie în două dacă ar fi să fie amenajat.

Fiind vorba despre o consultare, proiectanții au primit sarcină să mai analizeze aspectele semnalate și să revină în comisia de circulație, cât mai repede, în decurs de o săptămână.

Despre viitoarea școală, arhitectul Călin Lada a arătat că aceasta va avea subsol, parter și două etaje. La subsol vor fi amenajate 33 de parcări, la parter va funcționa o sală de sport, bibliotecă, funcțiuni de cabinete medicale, sală de mese iar la etaje vor fi făcute 27 de săli de clasă, 4 laboratoare. atelier, amfiteatru și spații de recreere. În curte va fi amenajată o zonă de joacă și un teren de sport. Potrivit lui Lada suprafața construită este de 3000 de metri pătrați, suprafața desfășurată de 7000 de metri pătrați iar cea utilă de 6000 de metri pătrați. POT-ul propus este de 25 % și CUT-ul de 0,58.

În privința redactării proiectului, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, care a participat la ședință,  a spus că există neconcordanțe în regulamentul propus în care se arată că Procentul de Ocupare a Terenului (POT-ul) este de 60%, procent interzis de lege pentru unitățile de învățământ, acesta fiind limitat la 25%. Proiectanții au acuzat erori de redactare și au promis că le vor corecta. De asemenea și Salanță a arărat că accesul cu două drumuri unul lângă celălalt propus pentru viitoare școală este foarte ciudat.

În ședință a mai intervenit și consiliera locală Alexandra Oană care a cerut detalii privind etapele viitoare ale proiectului, atătând că pe PNRR există deja un apel lansat pentru amenajarea de școli verzi, unde Primăria ar putea aplica pentru finanțare. Dan Tarcea i-a răspuns că va primit detaliile într-un moment ulterior.

FOTO COVER – simulări școală Buna Ziua/Arhi Box

 

Un comentariu

  1. Ce articol mare despre o discuție și un proiect.Probabil peste cinzeci de ani , tot se va mai discuta.Cand se va realiza?niciodată , că de obicei.Doar promisiuni , studii , planșe frumoase și articole in presa de doi lei.

Scrie un comentariu