Închide

Școala de la Cluj face branding la Paris pentru arta românească. „Școala de la Cluj numără azi pictori recunoscuți, care au contribuit la creșterea interesului pentru pictura românească”

Cultură by Actual de Cluj - mai 10, 2017 0 890

O galerie de artă din Paris aduce în capitala Franței artiști din România după ce a auzit de Școala de la Cluj.

Galeria Valerie Delaunay de la Paris, care poartă numele fondatoarei, consacră o expoziție mai multor artiști români – lui Radu Belcin, Andrei Berindan și Flaviei Pitiș, de mâine până la jumătatea lunii iunie, după Delaunay a auzit de pictura românească contemporană creată de artiștii Școlii de la Cluj.

Expoziția celor trei pictori români, „L’Echo des murmures” (Ecoul murmurelor), are ca subtitlu „Priviri ale scenei contemporane românești”, și e doar primul capitol, spun curatorii, dintr-o serie. Curatorul expoziției, Théo-Mario Coppola, opinează că, deși formați la academiile de artă de la București și Timișoara, cei trei pictori care vor expune în Capitolul I al expoziției beneficiază de interesul pentru pictura românească contemporană pe care Scoala de la Cluj l-a creat la nivel internațional. „Această tânără comunitate artistică — Școala de la Cluj — numără azi pictori recunoscuți, care au contribuit la creșterea interesului pentru pictura românească. Unii dintre ei se bucură de o recunoaștere internațională: Adrian Ghenie, Victor Man, Serban Savu sau Ciprian Mureșan”, spune el. „Această prezență internațională a artiștilor români ai Scolii de la Cluj a dinamizat de asemenea scena artistică bucureșteană, unde lucrează Bogdan Vlăduță – prezent în al doilea capitol al expoziției, precum și întregul spațiu artistic românesc, vast și diversificat, pe care publicul îl va descoperi în lucrările cuplului Flavia Pitiș și Radu Belcin, care trăiesc și lucrează la Brașov, sau ale lui Andrei Berindan, care trăiește la Baia Mare. Ceea ce îi unește pe acești artiști este puterea de a fi transformat formația lor academică sub influența unei moșteniri culturale și artistice puternice, intrând în rezonanță cu istoria țării lor”, adaugă curatorul.

Radu Belcin și Flavia Pitiș sunt doi reprezentanți ai neo-realismului românesc. Pentru această expoziție, Radu Belcin este prezent în special cu ultimele lucrări ale seriei „Exercices for a beautiful day”. Andrei Berindan este prezent la Paris cu seria de desene „The transformation of an imaginary cube’, care reprezintă copii singuri în fața unor forme geometrice desenate cu cretă albă. Flavia Pitiș prezintă la Galeria Delaunay o nouă serie de desene intitulată „Subtle truth”.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Institutul cultural român de la Paris și cu sprijinul Ambasadei României în Franța. Galerista Valerie Delaunay, pasionată de arta contemporană românească, este proprietara unui spațiu expozițional cochet situat în imediata apropiere a Muzeului de Artă Modernă a Centrului Pompidou.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu