Închide

Schimbare de ultim moment în distribuție la Operă: nu mai vine tenor renumit, e înlocuit de câștigătorul unui concurs înființat de Placido Domingo

Cultură by Actual de Cluj - ian. 09, 2017 0 250

Aclamatul tenor Bogdan Mihai nu mai vine la Cluj ca să cânte aria ce l-a consacrat, din Bărbierul din Sevilla – așa că rolul va fi jucat de altcineva.

Eveniment de calibru pentru fanii muzicii de operă la Cluj în 11 ianuarie, când pe scena Operei Naționale din Cluj urma să urce aclamatul tenor Bogdan Mihai, care interpretează rolul principal din „Bărbierul din Sevilla”. Mihai nu mai ajunge însă la Cluj, „din motive obiective” precizează conducerea instituției de cultură. Mai exact, din cauza unor probleme familiale Mihai nu a putut zbura la timp la Cluj. În aceste condiții rolul e atribuit tenorului Ioan Hotea, care și el e așteptat să ajungă la Cluj doar azi. . Ioan Hotea e câștigătorul ediției din 215 a concursului Operalia, fondat de Placido Domingo în 1993. Finala din 2015 a avut loc la Royal Opera House din Londra.

Născut în Baia Mare în anul 1990, tenorul Ioan Hotea a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București în 2013, la clasa sopranei Mariana Colpoș. La 24 de ani portofoliul solistului includea deja două spectacole cântate sub bagheta celebrului Placido Domingo.

Între 2011 și 2013 a fost solist colaborator permanent al Operei Naționale București, unde a debutat în rolurile Nemorino (”L’elisir d‘amore”), Almaviva (”Il barbiere di Siviglia”), Don Ottavio (”Don Giovanni”), Filipeto (”I quatro rusteghi”). Ioan Hotea a devenit solist permanent al Staatstheatre din Wiesbaden, Germania, în 2015 – aici a interpretat rolurile Alfredo (”La traviata”), Ernesto (”Don Pasquale”), Ferrando (”Cosi fan tutte”) și Nemorino (”L’elisir d‘amore”). Recentele și apreciatele sale apariții au avut loc la Opernhaus Zürich, în rolul Ernesto (”Don Pasquale”); la Staatsoper din Viena, în rolul Ferrando (”Cosi fan tutte”) și în rolul Contelui Almaviva (”Il barbiere di Siviglia”); la Teatrul de Stat Wiesbaden, în rolul Tamino (”Flautul fermecat”); pe scena Opéra Royal de Wallonie din Liège, în rolul Dorvil (”La scala di seta”); în cadrul Festivalului St. Margarethen (Austria), în rolul Nemorino (”L’elisir d‘amore”) și la Gala de deschidere a Festivalului Internațional Peter Dvorsky (Cehia).
În rolul lui Figaro e distribuit baritonul Marian Pop, care se întoarce astfel la Cluj.

Spectacolul e dedicat maestrului Petre Sbârcea, fost prim-dirijor al Operei Naționale Române din Cluj pentru aproape 20 de ani, din 1957 până în 1976. În 14 ianuarie acesta împlinește 85 de ani.

Citește și:

Tenor faimos vine în premieră la Cluj cu rol jucat de 190 ori, interpretează arie dificilă. “E extrem de rar cântată în România, din cauza dificultății”

  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu

    Articole similare