Închide

Sătule să aștepte după autoritățile locale, 9 primării din Cluj se asociază, își fac propriul spital și-l plătesc din banii locali UPDATE CJ Cluj le dă peste bot

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 27, 2015 1 913

Sătule să aștepte după autoritățile centrale sau județene, mai multe primării de comune din Cluj se asociază ca să-și facă singure spitalul, după ce acesta a fost desființat, în urmă cu cinci ani, iar de atunci primarii au vorbit singuri când au cerut să fie redeschis.

Primăriile din nu mai puțin de nouă comune – Buza, Căianu, Cămăraşu, Cătina, Frata, Geaca, Mociu, Palatca, Suatu – se asociază cu Consiliul Județean pentru construirea unui centru multifuncțional de sănătate în comuna Mociu. Aceasta, după ce spitalul din comună, ce funcționa într-un fost conac, a fost închis în 2011 în ciuda protestelor comunității locale.

Până în anul 2011, în Mociu a funcţionat un Centru de Sănătate cu personalitate juridică cu două secţii medicale : medicină internă şi pediatrie. Pacienţii beneficiau de servicii medicale de specialitate în regim de internare continuă, consultaţii medicale de specialitate, analize de laborator și ecografii abdominale, iar centrul deservea șapte comune, Mociu, Cămăraşu, Geaca, Ţaga, Cătina, Suatu, Palatca și Căianu, cu o populație totală de 22.000 de persoane. A fost închis în primăvara anului 2011 după ce Ministerul Sănătății a decis că nu poate încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate și a fost lăsat fără surse de finanțare. Sătenii au ieșit în curtea conacului cu pancarte și mesh-uri prin care protestau împotriva deciziei, primarul și consilierii locali au amenințat că demisionează, dar toate acestea fără rezultat. De atunci, Consiliul Local din Mociu a cerut în mai multe rânduri ajutorul Consiliului Județean Cluj pentru reorganizarea fostului Centru de Sănătate Mociu în Centru de Sănătate multifuncţional. Cea mai recentă cerere datează din 19 martie 2015. În aceeași zi pe adresa Consiliului Județean curgeau și alte solicitări: Căianu, Buza, Suatu, Frata, Cătina, Cămărașu, plus Palatca în 20 martie – toate au cerut în 19 martie același lucru. „Propunem într-o primă fază, un acord de principiu pentru asocierea comunelor susmenţionate cu Judeţul Cluj. Consiliul Local al comunei Mociu va avea în vedere efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru a identifica soluţia optimă de înfiinţarea Centrului de Sănătate Multifuncţional, respectiv fie prin reabilitarea clădirii existente fie prin realizarea unei construcţii noi, pe o altă parcelă de teren în incinta spitalului”, arată Consiliul Județean Cluj.

Sursa de finanțare a noului centru de sănătate ar urma să fie contribuțiile fiecărei autorități locale dintre cele zece, plus cea a Consiliului Județean – aceasta deocamdată, pentru reabilitarea clădirii. Primarul din Mociu, Horvath Marton, spune că urmărește ca spitalul să fie declarat secție exterioară a Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca, situație ce va rezolva și problema finanțării. Deocamdată însă Consiliul Local Mociu a alocat în acest an 60.000 lei pentru reabilitarea fostului conac, sume comparabile, „după posibilități” după cum spune primarul au alocat și consiliile locale din restul comunelor, astfel că, potrivit lui Horvath, spitalul ar putea fi redeschis în 2016, „pentru că e an electoral și va fi interesul tuturor să-l redeschidă”.

Să mai spunem că redeschiderea spitalului – fără succes până acum -, preluată acum de vicepreședintele Consiliului Județean Ioan Oleleu, a fost trâmbițată și de fostul președinte Horea Uioreanu și, înaintea sa, de fostul președinte Alin Tișe.

12_Proiect HCJ Asociere Comune Mociu

UPDATE Proiectul nu a strâns suficiente voturi în ședința deliberativului județean de luni, astfel că a fost respins.

Un comentariu

Scrie un comentariu